fbpx
Moschari Kokkinisto – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi
Print Friendly, PDF & Email

Moschari Kokkinisto – Μοσχάρι κοκκινιστό – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi je luxusní variace na téma řecký gulášek. A přestože papriku budete hledat v této božské maně marně, budete nadšeni harmonií chutí červeného vína a rajčátek.
Důležitá je dobrá volba kvalitního hovězího – kližka bude trefou do černého, zoftík je pak přímo famózní! Jako bonus je Kokkinisto ideální způsob, jak dostat do chlapa nenásilnou formou dušenou mrkev.

Dnes si připravíme Moschari Kokkinisto v jeho základní podbě a chuti tak, aby vynikla jemně nasládlá chuť mrkvičky. Ani s aromatickým kořením to nijak nepřehánějte! Skořici přidáváme pouze pro její prchavé aroma, aby vaši hosté dumali, co zvláštního je na tom báječném hovězím…
Pokud chcete experimentovat, přidejte trochu na jemno nakrájeného pórku nebo pro obzvláštnění třeba řapíkatý celer.

Doba přípravy

  • příprava zeleniny a masa – 20 minut
  • restování masa a zeleniny – 20 minut
  • dušení Kokkinista – 2 hodiny
  • CELKOVÁ DOBA – 2 hodiny 40 minut

Ingredience

  • 600 g hovězí kližky (nebo jiný vhodný kousek dobytka)
  • olivový olej na restování
  • 600 g rajčatového pyré
  • 2 středně velké mrkve
  • 3 středně velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dl červeného vína typu Merlot
  • tymián
  • 3 kuličky Nového koření
  • 2 hřebíčky
  • malý kousek skořivové kůry
  • 1 lístek bobkového listu
  • sůl
  • pepř
  • snítku petrželové natě na ozdobu a vůni při podávání

Příprava masa a zeleniny

Samozřejmě můžete místo hovězí kližky použít jiný kousek býčka, záleží co preferujete. Maso nakrájejte na větší kousky, velké třeba jako dívčí dlaň a silné 1-2 cm.
Očištěnou mrkvičku nakrájejte na malé kostky – opravdu malé, 5x5x5 mm +-. Stejně tak cibuli, čím drobnější, tím bude výsledný zoftík pod Moschari Kokkinisto krémovější.

Dobře vyzrálá rajčata (nejlépe z vlastní zahrádky) překrojte napůl a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ne se slupkou, ta vám musí zůstat po nastrouhání v dlani!
Pokud neoplýváte nadúrodou vlastních rajčat, použijte loupaná konzervovaná. Ty je ovšem dobré před použitím rozmačkat na menší kousky.

Restujeme Moschari kokkinisto

V prostorné pánvi (při dušení musí být maso ponořené v rajčatové salse) zprudka orestujte maso z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, ten dodá Moschari Kokkinisto tu správnou chuť. Vůbec nevadí, že má nižší kouřový bod, ono vám maso neshoří… Naopak je důležité, aby při restování chytilo ten správný odstín grilovaného steaku. Nahnědlé kousky jsou přímo žádoucí. Ono se tím masíčko pěkně zatáhne a uchová v sobě to dobré.

Po orestování vyjměte kližku z pánve a přikrejte maso aby nevychládlo a neoschlo.
Přidejte olivový olej a začněte restovat mrkev, cibuli a česnek. Tentokrát už pozvolna, jen aby zelenina trochu povolila a pustila vláhu. Trochu zeleninovou směs osolte, opepřete a přihoďte kousek skořicové kůry, Nové koření, hřebíček a bobkový list. Základ pro Moschari Kokkinisto bychom měli…

Jakmile cibule zesklovatí (asi tak po 5 minutách restování), přilijeme k základu červené víno. Necháme vyvanout prvotní odér a přidáme rajčatové pyré. Přiměřeně k objemu zoftík přisolíme, vložíme maso i se šťávou kterou kterou pustilo a přivedeme Moschari Kokkinisto k varu. Přilkopíme poklicí a pomalu, velmi pomalu dusíme dvě hodiny.

Pokud se vám zdá, že je maso na suchu, přidejte trocu tekutiny – nejlépe nějaký masový vývar. Naopak – pokud je omáčka příliš řídká, tak ke konci dušení odklopte poklici a nechejte přebytečnou vláhu odpařit.

Moschari Kokkinisto

Po dvou hodinách dušení Moschari Kokkinisto vyjměte měkké masíčko i s trochou mrkvičky ze zoftíku. Odstraňte všechno koření a zoftík rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Získáte tak jemnou omáčku krémovitého skupenství. Do omáčky vložte maso i se zbylými kousky mrkve, přiveďte Moschari Kokinisto k mírnému varu a vše dohromady krátce prohřejte.

Moschari Kokkinisto podáváme s rýží nebo těstovinami. Každou porci ozdobíme čerstvými bylinkami podle sezóny – jemně nakrájenou jarní cibulkou, petrželovou natí, či mladým oreganem.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Moschari Kokkinisto

Moschari Kokkinisto – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi

Laďa TYDRA
Moschari Kokkinisto – Μοσχάρι κοκκινιστό – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi je luxusní variace na téma řecký gulášek. A přestože papriku budete hledat v této božské maně marně, budete nadšeni harmonií chutí červeného vína a rajčátek.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 2 hours
Celkový čas 2 hours 40 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 152 kcal

Potřebná výbava

  • Hluboká pánev na dušení s poklicí

Suroviny
  

600 g hovězí kližky (nebo jiný vhodný kousek dobytka)

olivový olej na restování

600 g rajčatového pyré

2 středně velké mrkve

3 středně velké cibule

3 stroužky česneku

1 dl červeného vína typu Merlot

tymián

3 kuličky Nového koření

2 hřebíčkymalý kousek skořivové kůry

1 lístek bobkového listu

sůl

pepř

snítku petrželové natě na ozdobu a vůni při podávání

    Notes

    Maso nakrájejte na větší kousky, velké třeba jako dívčí dlaň a silné 1-2 cm.
    Očištěnou mrkvičku nakrájejte na malé kostky – opravdu malé, 5x5x5 mm +-. Stejně tak cibuli, čím drobnější, tím bude výsledný zoftík pod Moschari Kokkinisto krémovější.
    Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 152kcal
    Klíčová slova Moschari Kokkinisto
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!