Tyropita Skopelitiki – Σκοπελίτικη τυρόπιτα – je sýrová pita smažená v oleji. Na Skopelu a přilehlých ostrovech je tato pita tak oblíbená, že zde pořádají každoroční slavnosti Tyropity. Přitom jedinou náplní této sýrové pochoutky je sýr Feta – pokud tedy nepočítáme panenský olivový olej, který dodává pitě vláčnost.
Základem Tyropity Skopelitiki je řecká variace na Tažené těsto. Na rozdíl od našeho klasického těsta na tažený závin se do této varianty přitává i lžíce octa. Těsto se pak lépe vyválí, aniž by se potrhalo. K tomu řecké hospodyňky po staletí používají πλάστης – dřevěný, asi 60 cm dlouhý tenký váleček, takovou spíše tyčku o průměru 25 mm. Na něj se silně pomoučené těsto při válení namotává a dlaněmi se roztahuje od středu ke krajům tyčky.
Doba přípravy
- příprava taženého těsta i s jeho odpočíváním – 30 minut
- válení těsta na jednu Tyropitu Skopelitiki – 5 minut
- plnění a smotání do jednoho šneka – 5 minut
- smažení jednoho šneka Tyropity – 8 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 70 minut
Ingredience pro 4 porce
- 500 g hladké mouky
- 280 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce octa
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 500 g sýru Feta
- olivový olej na pokapání těsta před smotáním do šneka
- kukuřičný (nebo řepkový) olej na smažení Tyropity Skopelitiki
Příprava taženého těsta pro Tyropitu Skopelitiki
Hladkou mouku přesypeme přes síto (tím se hezky provzdušní) do vhodné mísy. Přidáme sůl, ocet a olivový olej. Začneme těsto míchat a hníst při pozvolném přidávání vlažné vody. Těsto hněteme, obracíme a pěstí stlačujeme celých 8 minut, dokud není vláčné. Poté těsto na Tyropita Skopelitiki v míse přikryjeme a necháme alespoň 20 minut po společném zápasu odpočinout
Zatímco těsto odpočívá, nachystáme vál, mouku na podsypávání a moučení. Rozdrobíme sýr Feta na kousky a rozdělíme na poctivé čtyři díly.
Válíme tažené těsto
Na rozdíl od lístkového těsta – nebo domácího těsta filo – při válení taženého těsta nepoužíváme žádný tuk. Těsto pouze podsypáváme hladkou moukou, aby se nelepilo na váleček.
Po dvaceti minutách rozdělíme těsto na čtyři stejné díly ze kterých ušouláme koule. Tři díly odložíme, posypeme vál hladkou moukou, nachystáme váleček a hurá směle k dílu! Pokud nevlastníme πλάστης, použijeme klasický váleček. Připravíme se tak ale o spoustu legrace…
Těsto dlaní stlačíme na placku a začneme válet od krajů do středu. Jakmile se začne těsto trochu lepit, poprášíme je trochou mouky.
Nyní přichází ke slovu πλάστης. Při válení na něj těsto rychle namotáváme a rozmotáváme a přitom dlaněmi vytláčíme ke krajům. Nejde to tak, že těsto celé namotáme a potom roztahujeme – to je špatně a těsto se slepí, protože nemá kam uhnout! Vždy kousek namotáme, roztáhneme, zbylé těsto pomoučíme, namotáme na předchozí a roztahujeme… Plát rozmotáme, otočíme o 90° a znovu namotáváme a roztahujeme.
Za chvíli chytíte grif a půjde to ráz dva! Tímto způsobem dokážete těsto rozválet na tenoučký, téměř průsvitný plátek. Základ pro první Tyropitu Skopelitiky je na světě.
List taženého těsta pocákáme dostatečně olivovým olejem (nemusíme nijak zvlášť šetřit) a rovnoměrně posypeme čtvrtinou Fety. Těsto smotáme jako palačinku, přitom smotek nijek neutahujeme, spíš naopak, lépe je mít těsto vzdušné! Smotaný váleček poté ještě trochu zkroutíme jakoby do závitu, aby neměla Tyropita Skopelitiki tendenci se při smažení rozmotávat.
Na závěr váleček plněného těsta stočíme do šneka. Naprosto volně, tuk se tak při smažení dostane i dovnitř smotku.
Smažíme Tyropita Skopelitiky
V přiměřeně malém rendlíku (pánvi) pro jednu porci (řecky σάγανον) rozehřejeme na prst vysokou vrstvu rostlinného oleje s vysokým kouřovým bodem – budeme zprudka smažit na vysokou teplotu. Řecké hospodyňky používají kukuřičný olej, vy se nebojte použít olej řepkový.
Jakmile Tyropitu Skopelitiki vložíme do rozpáleného oleje, tak šneka pomocí lžíce poléváme vřelým olejem i z vrchní strany. Těsto tak vyskočí, udělá se na něm jeden velký puchýř a Tyropita tak bude nadýchaná! Trochu stáhneme plamen a na střední teplotu smažíme šneka do zlatova. Poté jej opatrně obrátíme a smažíme i z druhé strany.
Zatímco se první Tyropita Skopelitiki smaží, vyválíme a naplníme dalšího šneka – nezapomínejte občas odskočit smažícího se šneka polít olejem! Pokud chcete ale mít vše pod kontrolou a být happy, vytvořte si všechny čtyři šneky dopředu a pak teprve smažte a kochejte se svým dílem.
Každou hotovou Tyropitu Skopelitiki opatrně vyjmeme z rozpáleného oleje, necháme okapat a odložíme na ubrousek, aby vysál přebytečný tuk. Úplně bude stačit ten olivový olej uvnitř šneka!
Úplně nejvíc nejlepší je pochopitelně Tyropita Skopelitiki čerstvá, do křupava vysmahnutá…
Pokud ovšem chcete posunout svůj chuťový požitek do Epes repes dimenze, dopřejte si tyropitu hojně pokapanou medem!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Tyropita Skopelitiki
Tyropita Skopelitiki – sýrová pita smažená v oleji
Potřebná výbava
- Mísa na hnětení těsta
- Vál na válení těsta
- Váleček (plástis)
- Malou pánev na smažení Tyropity
Suroviny
500 g hladké mouky
280 ml vlažné vody
1 lžička soli
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce olivového oleje
500 g sýru Feta
olivový olej na pokapání těsta před smotáním do šneka
kukuřičný (nebo řepkový) olej na smažení Tyropity Skopelitiki
Notes
Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše…
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…