Lilkové suflé – Σουφλέ μελιτζάνας – je lilek zapékaný se sýry a šunkou na řecký způsob. Ideální je použít několik druhů sýrů, pokud možno s výraznou chutí a vůní. Pochopitelně nesmí chybět feta! Šmrnc tomuto božskému pokrmu dodá šunka a bazalka. A celé suflé zpevní a nadýchají vajíčka rozšlehaná ve smetaně.
Jak už název napovídá, tak Suflé (francouzsky Soufflé) vychází z francouzské kuchyně. No a Σουφλέ μελιτζάνας je luxusní řecká variace na toto téma. Jeho příprava je extrémně jednoduchá a výsledek chuťově famózní. Lilkové suflé podáváme jako hlavní jídlo, či jako slaný dezertík k bílému vínu. Bude vám chutnat teplý i za studena!
Doba přípravy
- Smažení liků a příprava náplně- 30 minut
- Vrstvení ingrediencí do pekáčku – 10 minut
- Pečení Souflé – 45 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 85 minut
Ingredience pro 8 porcí
- 3 středně velké lilky
- olej na smažení lilků
- sůl
- 100 g strouhaného sýra Kefalotyri
- 100 g strouhaného sýra Graviéra
- 200 g Fety
- 200 g šunky
- velkou hrst bazalky
- 3 vejce
- 600 ml smetany na vaření
- strouhaný muškátový oříšek
- tymián
- oregano
- saturejka (volitelné)
- pepř
Příprava lilků
Očištěné lilky nakrájíme na kolečka 1cm silná. Pokud jsou lilky buclaté, překrojíme kolečka ještě na polovic – půlměsíčky se nám při smažení budou lépe a úsporněji vkládat do pánve. Každý kousek lilku prosolíme (přiměřeně, se solí to nepřeháníme…) a navrstvíme do vhodné odkapávací nádoby. Lilky necháme v soli 1/2 hodiny potit – vyplaví se z nich tak případná hořkost. A také zkřehnou.
Lilky po půlhodině propláchneme vodou, aby jsme vyplavili přebytečnou sůl a onu vypocenou hořkost. Necháme je okapat a mezitím na pánvi rozehřejeme olej. Ten zvolte dle vašeho zvyku. Oleje by mělo být přiměřeně, lilky by se neměly pálit nasucho.
Smažíme 5 minut z každé strany. Zlatavé kousky lilků pokládáme na savý ubrousek, ten vypije přebytečný tuk. Pokud hrozí nebezpečí, že budeme lákavě zlatavé a voňavé kousky ještě horkých lilků užírat, připravíme si raději o lilek víc… Věřte že vím, o čem mluvím!
Kdo nechce zbytečně dráždit žlučníček, půjde dietní cestou a lilky upeče v troubě na pečícím papíru. Nasucho…
Příprava surovin na Lilkové suflé
Zatímco smažíme lilek, máme dost času na přípravu ostatních ingrediencí, které společně vytvoří Lilkové suflé. Připravené tvrdé sýry nastrouháme na jemném struhadle. Pokud zrovna nemáme po ruce Kefalotyri a Graviéru, klidně použijeme jakýkoliv jiný výrazný sýr vhodný ke strouhání. Fetu rozdrobíme na kousky, šunku nakrájíme na kostičky.
Výraznou chuť Lilkového suflé dodávají právě sýry – jejich volba tedy silně ovlivní výslednou chuť suflé!
Smetanu nalejeme do vhodné nádoby. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a tři vejce. Žádnou sůl, prosím, sýry jsou slané až až a lilek si také ponechal něco málo soli při pocení.
Čerstvý tymián i oregano odrhneme, bazalku nasekáme na přiměřeně velké kousky. Kdo má rád, přidá i saturejku. Lilkové soufflé tak posuneme o level výše!
Vrstvíme Lilkové suflé
Polovinu nádherně zlatavých lilků rozprostřeme na dno pečící formy. Formu není nutno potírat jakýmkoliv tukem, lilky si přeci jen pro tuto příležitost nějakou tu mastnotu uchovaly. Lehce opepříme.
Na první vrstvu lilků nasypeme polovinu strouhaných sýrů a polovinu šunčičky. Rovnoměrně ozdobíme nasekanými bylinkami. Na závěr první vrstvu doplníme polovinou nadrobené fety.
Celý proces vrstvení zopakujeme s druhou polovinou surovin. Troubu roztopíme na 180°C.
Připravenou smetanu s rozšlehanými vejci nalijeme na navršené vrstvy Lilkového suflé.
Na závěr všechny ingredience vtlačíme pomocí nějakého plochého udělátka do smetany.
Dáme péci do roztopené trouby na 40 – 50 minut, pečeme na 180°C. Jakmile Lilkové suflé zezlátne, máme hotovo.
Po vytažení z trouby necháme Lilkové suflé 1/4 hodiny odpočinout. Podáváme s vínečkem či pivečkem, jako doplněk jsou vhodná cherry rajčátka, či olivy…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Lilkové suflé
Lilkové suflé – lilek zapékaný se sýry a šunkou
Potřebná výbava
- Pánev na smažení lilku
- vhodná nádoba na zapečení suflé
Suroviny
3 středně velké lilky
olej na smažení lilků
sůl
100 g strouhaného sýra Kefalotyri
100 g strouhaného sýra Graviéra
200 g Fety
velkou hrst bazalky
3 vejce
600 ml smetany na vaření
strouhaný muškátový oříšek
tymián
oregano
saturejka (volitelné)
pepř
Notes
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…