fbpx
Patsavouropita glykia – zmuchlané filo s vůní pomeranče
Print Friendly, PDF & Email

Patsavouropita glykia – πατσαβουρόπιτα γλυκιά – je zmuchlané těsto filo s vůní pomeranče na sladko. Zmuchlané ve smyslu skládané jako akordeon, prolité řeckým jogurtem s příchutí – tedy jeho sladká varianta.
Dnes zvolíme variantu se strouhanou pomerančovou kůrou a jogurtem ochuceným fresh šťávou vymačkanou z pomeranče. Příště vyzkoušejte třeba příchuť citronovou – olizovat se budete stejně!

Patsavouropita se připravuje i se sýrovou náplní, tradičně se sýrem feta a doplněná dílem nějakého aromatického sýra. Je to taková „fofrbuchta“ na řecký způsob a jen na vás záleží, jakou náplň zvolíte.

Doba přípravy Patsavouropity

  • Skládání těsta filo do pekáče – 10 minut
  • příprava jogurtové směsi – 10 minut
  • pečení patsavouropity – 50 minut
  • CELKOVÁ DOBA – 70 minut

Ingredience pro Pastsavouropitu

  • 500 g balení fila krustas
  • 200 g rozpuštěného másla na potírání
  • 250 g cukr krystal
  • 200 ml smetany na vaření
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo přiměřeně jiného vanilkového ochucovadla)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • vrchovatá čajová lžička prdopeče
  • 3 vejce
  • nastrouhaná kůra z jednoho většího pomeranče

Ingredience pro sirup

  • 200 ml vody
  • 125 g cukr krystal
  • šťáva z jednoho pomeranče

Příprava jogurtové náplně

Do vhodné nádoby odměříme patřičné množství cukru a řeckého jogurtu. Přisypeme jemně nastrouhanou kůru z celého pomeranče. Pokud je pomeranč malý, použijeme pomeranče dva ať vám patsavouropita šmakuje a voní!
Vanilková příchuť: každý kuchař či kuchařka zvolí svoji oblíbenou vanilkovou esenci, prášek nebo přímo vanilkový lusk. V nouzi nejvyšší můžete nahradit polovinu gramáže cukru ochuceným vanilkovým cukrem.

Přidejte vejce, smetanu na vaření, slunečnicový olej a prdopeč.

Všechny ingredience důkladně rozmíchejte a náplň odložte aby se všechny vůně a chutě pro spojily.

Muchláme a skládáme filo

Patsavura má v řeckém slangu několik významů: pokud pomineme takto označované ženy s „nízkým morálním charakterem“, může to být i mop ze spletených ocásků či proužků látky na vytírání podlahy. Ty přitom vypadají velice zmuchlaně…

Pokud použijeme zmrazené filo krustas, tak si ho pochopitelně z mrazáku vytáhneme pár hodin před zpracováním aby povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme filo na poslední chvíli v mikrovlnce!
V misce (kastrolku) rozpustíme máslo na potření pekáče a na omaštění každého listu fila krustas. Rozpuštěným máslem nejdříve vymažeme pekáč velikosti 34×28 cm (zhruba…).

Každý jednotlivý list pokapeme rozpuštěným máslem. Roztírat tuk netřeba, při pečení Patsavouropity se dostane sám kam potřeba. Poté list fila poskládáme do harmoniky a vložíme do připraveného pekáče. Nejdřív založíme obvod a potom vkládáme filové sklady dovnitř až do úplného vypotřebování fila krustas. Vznikne nám tak pěkně pomuchlaný základ Patsavouropity plný vzdušných skladů.
Troubu roztopíme na 170 °C.

Listy fila přitom nijak neuplácáváme, naopak – dbáme na to, aby jogurtová směs mohla zaplnit co nejvíce vzdušných kapes.
Na takto načechrané filo naběračkou přeneseme rovnoměrně pomerančovo-jogurtovou výplň. Patsavouropitu v prenatálním stádiu vložíme do trouby rozpálené na 170 °C a zvolna pečeme 50 minut. Po 40. minutách pečení sledujte povrch a pokud to bude nutné, přepněte na posledních 10 minut troubu na ventilátor, aby Patsavouropita získala zlatavou barvičku.

Sirup pro zvláčnění a dochucení Patsavouropity

Zatímco si Patsavouropita spokojeně hoví ve vyhřáte troubě, uvaříme pomerančový sirup. Ano, glikia Patsavouropita se řadí mezi ony klasické vlhké a sladké dezerty na vidličku. Pokud chcete OPRAVDU sladkou delikatesu, zdvojnásobte gramáž cukru do sirupu tak, jak jej připravují Řekové. Ale na sirupu je důležitá spíše jeho chuť a vůně, takže se držte na uzdě a toho cukru podle našeho předpisu bude i tak dost…

Na cukr nalijeme vodu a za občasného míchání přivedeme cukerný roztok k varu. Jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, přidáme čerstvě vymačkanou a přecezenou šťávu z pomeranče. Dále již nevaříme a dáme sirup vychladit – třeba tak, že kastrolek vložíme do dřezu se studenou vodou aby plaval, a sirup se chladil i odspodu. Občas sirup promícháme.

Po 50. minutách upečenou Patsavouropitu vytáhneme z trouby a na ještě horký povrch naběračkou rovnoměrně rozlijeme všechen vychlazený pomerančový sirup. Sirup se do Patsavouropity během 1/4 hodiny úplně vstřebá. Korpus tak krásně zvláční a prostoupí pomerančovým aroma.

Patsavouropitu můžeme podávat s Řeckým jogurtem – získá tak na pikantnosti!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Patsavouropita glykia

Patsavouropita glykia – zmuchlané filo s vůní pomeranče

Laďa TYDRA
Patsavouropita glykia – πατσαβουρόπιτα γλυκιά – je zmuchlané těsto filo s vůní pomeranče na sladko. Zmuchlané ve smyslu skládané jako akordeon, prolité řeckým jogurtem s příchutí – tedy jeho sladká varianta.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 386 kcal

Potřebná výbava

  • pekáč 32×28 cm

Postup
 

500 g balení fila krustas

200 g rozpuštěného másla na potírání

250 g cukr krystal

200 ml smetany na vaření

250 g řeckého jogurtu

1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo přiměřeně jiného vanilkového ochucovadla)

100 ml slunečnicového oleje

vrchovatá čajová lžička prdopeče

3 vejce

nastrouhaná kůra z jednoho většího pomeranče

  • Na sirup

200 ml vody

125 g cukr krystal

šťáva z jednoho pomeranče

    Notes

    Do vhodné nádoby odměříme patřičné množství cukru a řeckého jogurtu. Přisypeme jemně nastrouhanou kůru z celého pomeranče. Pokud je pomeranč malý, použijeme pomeranče dva ať vám patsavouropita šmakuje a voní!
    Dále postupujieme dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 386kcal
    Klíčová slova Patsavouropita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    0 0 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x