Patsavouropita glykia – πατσαβουρόπιτα γλυκιά – je zmuchlané těsto filo s vůní pomeranče na sladko. Zmuchlané ve smyslu skládané jako akordeon, prolité řeckým jogurtem s příchutí – tedy jeho sladká varianta.
Dnes zvolíme variantu se strouhanou pomerančovou kůrou a jogurtem ochuceným fresh šťávou vymačkanou z pomeranče. Příště vyzkoušejte třeba příchuť citronovou – olizovat se budete stejně!
Patsavouropita se připravuje i se sýrovou náplní, tradičně se sýrem feta a doplněná dílem nějakého aromatického sýra. Je to taková „fofrbuchta“ na řecký způsob a jen na vás záleží, jakou náplň zvolíte.
Doba přípravy Patsavouropity
- Skládání těsta filo do pekáče – 10 minut
- příprava jogurtové směsi – 10 minut
- pečení patsavouropity – 50 minut
- CELKOVÁ DOBA – 70 minut
Ingredience pro Pastsavouropitu
- 500 g balení fila krustas
- 200 g rozpuštěného másla na potírání
- 250 g cukr krystal
- 200 ml smetany na vaření
- 250 g řeckého jogurtu
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo přiměřeně jiného vanilkového ochucovadla)
- 100 ml slunečnicového oleje
- vrchovatá čajová lžička prdopeče
- 3 vejce
- nastrouhaná kůra z jednoho většího pomeranče
Ingredience pro sirup
- 200 ml vody
- 125 g cukr krystal
- šťáva z jednoho pomeranče
Příprava jogurtové náplně
Do vhodné nádoby odměříme patřičné množství cukru a řeckého jogurtu. Přisypeme jemně nastrouhanou kůru z celého pomeranče. Pokud je pomeranč malý, použijeme pomeranče dva ať vám patsavouropita šmakuje a voní!
Vanilková příchuť: každý kuchař či kuchařka zvolí svoji oblíbenou vanilkovou esenci, prášek nebo přímo vanilkový lusk. V nouzi nejvyšší můžete nahradit polovinu gramáže cukru ochuceným vanilkovým cukrem.
Přidejte vejce, smetanu na vaření, slunečnicový olej a prdopeč.
Všechny ingredience důkladně rozmíchejte a náplň odložte aby se všechny vůně a chutě pro spojily.
Muchláme a skládáme filo
Patsavura má v řeckém slangu několik významů: pokud pomineme takto označované ženy s „nízkým morálním charakterem“, může to být i mop ze spletených ocásků či proužků látky na vytírání podlahy. Ty přitom vypadají velice zmuchlaně…
Pokud použijeme zmrazené filo krustas, tak si ho pochopitelně z mrazáku vytáhneme pár hodin před zpracováním aby povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme filo na poslední chvíli v mikrovlnce!
V misce (kastrolku) rozpustíme máslo na potření pekáče a na omaštění každého listu fila krustas. Rozpuštěným máslem nejdříve vymažeme pekáč velikosti 34×28 cm (zhruba…).
Každý jednotlivý list pokapeme rozpuštěným máslem. Roztírat tuk netřeba, při pečení Patsavouropity se dostane sám kam potřeba. Poté list fila poskládáme do harmoniky a vložíme do připraveného pekáče. Nejdřív založíme obvod a potom vkládáme filové sklady dovnitř až do úplného vypotřebování fila krustas. Vznikne nám tak pěkně pomuchlaný základ Patsavouropity plný vzdušných skladů.
Troubu roztopíme na 170 °C.
Listy fila přitom nijak neuplácáváme, naopak – dbáme na to, aby jogurtová směs mohla zaplnit co nejvíce vzdušných kapes.
Na takto načechrané filo naběračkou přeneseme rovnoměrně pomerančovo-jogurtovou výplň. Patsavouropitu v prenatálním stádiu vložíme do trouby rozpálené na 170 °C a zvolna pečeme 50 minut. Po 40. minutách pečení sledujte povrch a pokud to bude nutné, přepněte na posledních 10 minut troubu na ventilátor, aby Patsavouropita získala zlatavou barvičku.
Sirup pro zvláčnění a dochucení Patsavouropity
Zatímco si Patsavouropita spokojeně hoví ve vyhřáte troubě, uvaříme pomerančový sirup. Ano, glikia Patsavouropita se řadí mezi ony klasické vlhké a sladké dezerty na vidličku. Pokud chcete OPRAVDU sladkou delikatesu, zdvojnásobte gramáž cukru do sirupu tak, jak jej připravují Řekové. Ale na sirupu je důležitá spíše jeho chuť a vůně, takže se držte na uzdě a toho cukru podle našeho předpisu bude i tak dost…
Na cukr nalijeme vodu a za občasného míchání přivedeme cukerný roztok k varu. Jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, přidáme čerstvě vymačkanou a přecezenou šťávu z pomeranče. Dále již nevaříme a dáme sirup vychladit – třeba tak, že kastrolek vložíme do dřezu se studenou vodou aby plaval, a sirup se chladil i odspodu. Občas sirup promícháme.
Po 50. minutách upečenou Patsavouropitu vytáhneme z trouby a na ještě horký povrch naběračkou rovnoměrně rozlijeme všechen vychlazený pomerančový sirup. Sirup se do Patsavouropity během 1/4 hodiny úplně vstřebá. Korpus tak krásně zvláční a prostoupí pomerančovým aroma.
Patsavouropitu můžeme podávat s Řeckým jogurtem – získá tak na pikantnosti!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Patsavouropita glykia
Patsavouropita glykia – zmuchlané filo s vůní pomeranče
Potřebná výbava
- pekáč 32×28 cm
Postup
500 g balení fila krustas
200 g rozpuštěného másla na potírání
250 g cukr krystal
200 ml smetany na vaření
250 g řeckého jogurtu
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo přiměřeně jiného vanilkového ochucovadla)
100 ml slunečnicového oleje
vrchovatá čajová lžička prdopeče
3 vejce
nastrouhaná kůra z jednoho většího pomeranče
- Na sirup
200 ml vody
125 g cukr krystal
šťáva z jednoho pomeranče
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…