fbpx
Fasolada – tradiční fazolová polévka z Řecka
Print Friendly, PDF & Email

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Použitím těchto – pro naši fazolačku netradičních – surovin posunete fazolovou polévku do úplně jiné dimenze. Dnes vám přinášíme základní recept na fasoladu s hlavními surovinami tak, jak fasoladu vaří celé generace řeckých hospodyní. Vaší kreativitě se samozřejmě meze nekladou a můžete si vaši fasoladu vyšperkovat kořením dle libosti. Třeba takové pikantní paprikové vločky (μπούκοβο Καυτερό) vám zaručeně vyvolají úsměv na líci a fasolada se trvale usadí ve vašem rodinném MENU.

Doba přípravy

  • Namočení a nabobtnání fazolí – 10 – 12 hodin (nejlépe přes noc)
  • vaření fazolí – 1 hodina (v tlakovém hrnci 3/4 hodiny)
  • restování zeleniny – 5 minut
  • dušení zeleniny – 5 minut
  • vaření zeleniny s fazolemi – 1/2 hodiny
  • Celková doba přípravy – 1 a 3/4 hodiny

Ingredience pro fasoladu

Příprava fazolí

Pokud budeme vařit fazole v obyčejném hrnci, tak fazole propláchneme v sítu a namočíme do 1 a 1/2 l vody. Nejlépe přes noc, tedy 10 – 12 hodin podle velikosti. NESOLÍME! Před vařením vodu vyměníme za čistou. Vody by mělo být nad fazolemi na dva prsty. Pomalu fazole vaříme 1 hodinu v NEOSOLENÉ vodě. V počátku vaření vystoupá na hladinu šum, ten lžičkou sesbíráme, aby nám ve fasoladě neplavaly vysrážené cucky. Fazole by měly být po hodině vaření téměř měkké, pokud nejsou, vaříme déle. Nevaříme do úplného změknutí, fasolada se zeleninou vaří další 1/2 hodiny, fazole by se nám mohly ve finále rozpadat. Uvařené fazole slijeme přes cedník a necháme okapat.

Pokud budete vařit fazole v tlakovém hrnci, můžete dobu vaření zkrátit na 3/4 hodiny. Nevýhoda tlakového hrnce spočívá u luštěnin v tom, že měkkost fazolí nemůžete v průběhu vaření zkontrolovat.
No a pokud se rozhodnete připravit si fofr fasoladu, použijete fazole z konzervy. Ty už bývají zpravidla připraveny na skus. Potom už bude stačit na dovaření finální 1/2 hodina varu s ostatními surovinami.

Příprava zeleniny pro polévku fasolada

Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré. A navíc se v průběhu přípravy polévky fasolada osvěžíme zbylou rajčatovou slupkou.

V přiměřeně hlubokém hrnci lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev.

Přidáme na hrubo nasekané listy celerové natě. Kdo celer enormně miluje, může přidat i kostečky celeru. Na závěr přidáme nakrájenou jarní cibulku i se zelenou natí

Náš tip

Kdo má možnost si vypěstovat čerstvou zeleninu na vlastní zahrádce, má vyhráno i v zimních měsících. Nadprodukci jarní cibulky i celerovou nať je možné zamrazit v hermeticky uzavíratelných sáčcích či krabičkách a potom stačí do fasolady (nejen) přihodit hrsti takto nachystaných ingrediencí.

Vaření polévky fasolada

Směs zeleniny za stálého míchání restujeme 5 minut.. Poté trochu podlijeme vřelou vodou tak, aby byla všechna zelenina zalita. Takto zeleninu dusíme dalších 5 minut.

Po 5 minutách vaření přidáme rajčatové pyré, zamícháme a nasypeme předvařenou fazoli. Navrch posadíme rajský protlak.

Všechny ingredience řádně promícháme, osolíme a opepříme. Fazole se zeleninou zalijeme vřelou vodou tak, aby byla hladina na 2 prsty nad fazolemi. Fasolada se nám jaksepatří začíná vybarvovat do červena. Ochutnáme, doladíme podle chuti a vaříme fasoladu 30 minut do změknutí fazolí.

Fasolada

Po půlhodince polévku odstavíme a můžeme servírovat. Fasolada je natolik hutná a sytá, že pořádná porce může sloužit jako hlavní chod. Můžeme podávat s pečivem.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu – Fasolada

Fasolada

Fasolada – Tradiční fazolová polévka z Řecka

Laďa TYDRA
Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Použitím těchto – pro naši fazolačku netradičních – surovin posunete fazolovou polévku do úplně jiné dimenze.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 12 hours
Doba vaření 1 hour 45 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6 porcí
Energie 93 kcal

Suroviny
  

  • 500 g bílých fazolí Metria
  • 2 ks středně velké mrkve
  • 1 ks červená cibule
  • 2 ks jarní cibulky i s natí
  • 1 hrst čerstvá celerové natě
  • 3 ks rajčata
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • přiměřeně osolit
  • 1 špetka čerstvě namletého pepře

Nutriční hodnoty

Calories: 93kcal
Klíčová slova Fasolada, fazole, Φασολάδα
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x