Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Použitím těchto – pro naši fazolačku netradičních – surovin posunete fazolovou polévku do úplně jiné dimenze. Dnes vám přinášíme základní recept na fasoladu s hlavními surovinami tak, jak fasoladu vaří celé generace řeckých hospodyní. Vaší kreativitě se samozřejmě meze nekladou a můžete si vaši fasoladu vyšperkovat kořením dle libosti. Třeba takové pikantní paprikové vločky (μπούκοβο Καυτερό) vám zaručeně vyvolají úsměv na líci a fasolada se trvale usadí ve vašem rodinném MENU.
Doba přípravy
- Namočení a nabobtnání fazolí – 10 – 12 hodin (nejlépe přes noc)
- vaření fazolí – 1 hodina (v tlakovém hrnci 3/4 hodiny)
- restování zeleniny – 5 minut
- dušení zeleniny – 5 minut
- vaření zeleniny s fazolemi – 1/2 hodiny
- Celková doba přípravy – 1 a 3/4 hodiny
Ingredience pro fasoladu
- 500 g bílých fazolí (metria)
- 2 středně velké mrkve (klidně i více)
- 1 červená cibule nadrobno nasekaná
- 2 jarní zelené cibulky i s natí
- hrst čerstvé celerové natě
- 2-3 rajčata
- lžička rajského protlaku
- kvalitního olivového oleje
- sůl
- pepř
Příprava fazolí
Pokud budeme vařit fazole v obyčejném hrnci, tak fazole propláchneme v sítu a namočíme do 1 a 1/2 l vody. Nejlépe přes noc, tedy 10 – 12 hodin podle velikosti. NESOLÍME! Před vařením vodu vyměníme za čistou. Vody by mělo být nad fazolemi na dva prsty. Pomalu fazole vaříme 1 hodinu v NEOSOLENÉ vodě. V počátku vaření vystoupá na hladinu šum, ten lžičkou sesbíráme, aby nám ve fasoladě neplavaly vysrážené cucky. Fazole by měly být po hodině vaření téměř měkké, pokud nejsou, vaříme déle. Nevaříme do úplného změknutí, fasolada se zeleninou vaří další 1/2 hodiny, fazole by se nám mohly ve finále rozpadat. Uvařené fazole slijeme přes cedník a necháme okapat.
Pokud budete vařit fazole v tlakovém hrnci, můžete dobu vaření zkrátit na 3/4 hodiny. Nevýhoda tlakového hrnce spočívá u luštěnin v tom, že měkkost fazolí nemůžete v průběhu vaření zkontrolovat.
No a pokud se rozhodnete připravit si fofr fasoladu, použijete fazole z konzervy. Ty už bývají zpravidla připraveny na skus. Potom už bude stačit na dovaření finální 1/2 hodina varu s ostatními surovinami.
Příprava zeleniny pro polévku fasolada
Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré. A navíc se v průběhu přípravy polévky fasolada osvěžíme zbylou rajčatovou slupkou.
V přiměřeně hlubokém hrnci lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev.
Přidáme na hrubo nasekané listy celerové natě. Kdo celer enormně miluje, může přidat i kostečky celeru. Na závěr přidáme nakrájenou jarní cibulku i se zelenou natí
Náš tip
Kdo má možnost si vypěstovat čerstvou zeleninu na vlastní zahrádce, má vyhráno i v zimních měsících. Nadprodukci jarní cibulky i celerovou nať je možné zamrazit v hermeticky uzavíratelných sáčcích či krabičkách a potom stačí do fasolady (nejen) přihodit hrsti takto nachystaných ingrediencí.
Vaření polévky fasolada
Směs zeleniny za stálého míchání restujeme 5 minut.. Poté trochu podlijeme vřelou vodou tak, aby byla všechna zelenina zalita. Takto zeleninu dusíme dalších 5 minut.
Po 5 minutách vaření přidáme rajčatové pyré, zamícháme a nasypeme předvařenou fazoli. Navrch posadíme rajský protlak.
Všechny ingredience řádně promícháme, osolíme a opepříme. Fazole se zeleninou zalijeme vřelou vodou tak, aby byla hladina na 2 prsty nad fazolemi. Fasolada se nám jaksepatří začíná vybarvovat do červena. Ochutnáme, doladíme podle chuti a vaříme fasoladu 30 minut do změknutí fazolí.
Fasolada
Po půlhodince polévku odstavíme a můžeme servírovat. Fasolada je natolik hutná a sytá, že pořádná porce může sloužit jako hlavní chod. Můžeme podávat s pečivem.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Fasolada
Fasolada – Tradiční fazolová polévka z Řecka
Suroviny
- 500 g bílých fazolí Metria
- 2 ks středně velké mrkve
- 1 ks červená cibule
- 2 ks jarní cibulky i s natí
- 1 hrst čerstvá celerové natě
- 3 ks rajčata
- 1 lžička rajského protlaku
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- přiměřeně osolit
- 1 špetka čerstvě namletého pepře
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…