Sýrové krokety Tyrokroketes – Τυροκροκέτες – jsou pikantní chuťovka, třeba k vínu. Dokáže vás ale zasytit na spoustu hodin při relaxu na některém z řeckých ostrovů. My jsme si je dopřávali na pláži Gourna na ostrově Leros.
Sýrové krokety připravíme raz dva – potřebujeme pouze dvě základní suroviny! Strouhaný tvrdý sýr a vaječné bílky. Dnes si pro dobrou náladu Tyrokroketes ještě vyšperkujeme chilli papričkou.
Ke smažení použijeme malý, ale hluboký rendlík, kam se vejde vysoká vrstva oleje. Sýrové krokety si můžete připravit i jako fondue u posezení s přáteli nad sklenkou báječného řeckého vína.
Doba přípravy
- Strouhání sýrů – 5 minut
- Míchání sýrů s bílky a šoulání kuliček – 10 minut
- Smažení Tyrokroketes – jedna dávka 5 až 7 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 40 minut
Ingredience pro 6 porcí Tyrokroketes
- 400 g sýra Graviéra (nebo Kefalotyri). V nouzi klidně nahradíme Goudou
- 100 g sýra typu Parmezán
- 3 vaječné bílky
- 3 špetky bukovo kafteri (sušenou chilli papričku)
- řepkový olej na smažení
Příprava surovin na Sýrové krokety
Sýry nastrouháme na jemném struhadle do přiměřeně hluboké mísy – mějme na paměti, že sýr strouháním nabyde na objemu. Nastrouhané sýry promícháme a během míchání přisypeme přiměřeně – podle chuti – pikantní papričky Bukovo kafteri (chilli). Protože v řecké kuchyni se fantazii meze nekladou, můžeme místo chilli přidat třeba tymián nebo oregano – posuneme tak Sýrové krokety do jiných dimenzí.
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Žloutky odložíme, bílky přidáme ke strouhanému sýru a promícháme. Zprvu opatrně lžící a když je sýr obalený bílkem, zpracujeme sýrovou směs rukou na kompaktní hmotu.
Do vhodně hlubokého kastrólku, či rendlíku, nalijeme tolik řepkového oleje, aby byly Tyrokroketres po vložení zcela ponořeny. Pod olejem zatopíme a jdeme šoulat sýrové koule.
Začneme dlaněmi tvarovat kuličky o průměru 3 cm+-. Jde to rychle a za chvíli máme pěknou pyramidu Sýrových kroket, asi tak 30 kusů.
Smažíme Tyrokroketes
Do rozpáleného oleje postupně vkládáme sýrové kuličky. Kuličky klesnou zprvu na dno a mají tendenci se přichytit. Opatrně – abychom se rozpáleným olejem nepopálili – je pomocí lžíce ode dna odškrábneme. Rendlík kuličkami nezaplňujeme celý, Sýrové krokety během smažení docela hodně nabudou na objemu.
Po pár minutách Sýrové krokety vyplavou na hladinu. Stáhneme plamen a pozvolna smažíme do úplného zezlátnutí. Po chvíli si všimneme, že se krokety začínají samy od sebe v oleji otáčet – to je způsobeno tím, že při smažení vznikají uvnitř bublinky. Tím se přesune těžiště a kroketa se otočí. Takže se prakticky sama osmahne rovnoměrně po celém povrchu.
Žloutkový dip jako příloha
Zatím co se Sýrové krokety ostopryč otáčejí v rozpáleném oleji, dáme ony tři oddělené žloutky vařit do osolené vody. Po jejich uvaření je přendáme do mixéru.
Přidáme lžíci olivového oleje, 1/2 čajové lžičky plnotučné hořčice, 1/4 čajové lžíčky octa, sůl a pepř. Vše dohladka rozmixujeme. Získáme tak pikantní domácí dip.
Domácí Sýrové krokety obohatí váš stůl o pikantní chuťovku a buďte si jisti, že s nimi sklidíte potlesk na otevřené scéně!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
KArta receptu na Sýrové krokety
Sýrové krokety Tyrokroketes – pikantní chuťovka k vínu
Potřebná výbava
- Mísa na míchání sýrové směsi
- Rendlík na smažení
Suroviny
400 g sýra Graviéra (nebo Kefalotyri). V nouzi klidně nahradíme Goudou
100 g sýra typu Parmezán
3 vaječné bílky
3 špetky bukovo kafteri (sušenou chilli papričku)
řepkový olej na smažení
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…