Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných roštech, či zavěšená na šňůrce.
V našich podmínkách nemůžeme se Středozemními slunnými a horkými dny tak nějak počítat. Což ale neznamená, že si vlastní usušená rajčata v oleji nemůžeme připravit! Nasušíme si je jednoduše v sušičce.
Doba přípravy
Krájení a sušení rajčat v sušičce – 4 dny
Ingredience pro 10 deka sušených rajčat
- 1 kg rajčat odrůdy Roma (San Marzano…)
- panenský olivový olej
- stroužek česneku
- sušené oregano
- bobkový list
- ocet
- voda
Krájíme a sušíme
Pro sušení rajčat v sušičce se nejlépe hodí odrůdy s málo semínky, zato s pevnější dužinou. Výborné jsou odrůdy Roma nebo San Marzano. Drobnější plody rozkrojíme na půlky, ty větší na čtvrtky. Nakrájená rajčata naklademe na sušící plata a posolíme. Sušičku nastavíme na 55 – 60 °C.
A sušíme
A sušíme…
Druhý den rajčata otočíme slupkou nahoru.
A sušíme
A sušíme…
Rajčátka prohazujeme a otáčíme, dokud se nesvraští a nezbaví se přirozené rajčatové vlhkosti. Minimálně 4 dny, podle velikosti rajčátek.
Takto připravené rajčatové křížaly musíme ještě lehce povařit v octové lázni:
1 litr vody přivedeme k varu a nalijeme do něj 1 a 1/2 deci vinného octa. Do vroucího octového nálevu vsypeme usušená rajčata a povaříme je na mírném ohni 5 minut.
Rajčata poté scedíme a dáme znovu do sušičky na zhruba 3 hodiny sušit. To abychom jsme je zbavili přebytečné vlhkosti. Mezitím si připravíme česnek, oregano, bobkový list a hlavně kvalitní panenský olivový olej z Řecka.
Nakládáme sušená rajčata do olivového oleje
Na dno čisté uzavíratelné nádobky nasypeme trochu oregana a 2-3 plátky česneku. A začínáme vršit usušená rajčata. Po pár vrstvách přisypeme opět trochu oregana a přihodíme nějaký ten plátek česneku. Když máme tak čtvrtinu sklenky zaplněné rajčátky, vložíme bobkový list a zalijeme olejem. A dále vkládáme usušená rajčata. Tentokrát už je lžičkou do sklenice pěchujeme tak, aby olej vytlačil případné vzduchové bublinky.
Tímto způsobem se nám podaří do sklenice napěchovat všechna usušená rajčata. A pravidelně po několika vrstvách rajčat proložíme špetkou oregana a plátkem česneku. Kdo rád pikantní, přidá Chilli papričku.
Dbáme na to, aby byla poslední vrstva sušených rajčat úplně zalita olejem.
Rajčátka v oleji necháme temném místě pěkně naležet a za měsíc, když už není na zahrádce po našich rajčatech ani vzpomínka, si můžeme dopřávat vlastní luxusní Sušená rajčata v olivovém oleji.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Sušená rajčata
SUŠENÁ RAJČATA V OLIVOVÉM OLEJI S ČESNEKEM A OREGANEM
Potřebná výbava
- Sušička na zeleninu
Suroviny
- 1 kg rajčat odrůdy Roma (San Marzano…)
- panenský olivový olej
- 1 stroužek česneku
- sušené oregano
- bobkový list
- ocet
- voda
Postup
- 1. Rajčata rozkrájíme na 1/4
- 2. Rajčata usušíme
- 3. Usušená rajčata napěchujeme do skleničky a zalijeme olivovým olejem
Notes
A sušíme
A sušíme… Dále pokračujeme dle popisu uvedeném výše
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…