fbpx
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem
Print Friendly, PDF & Email

Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných roštech, či zavěšená na šňůrce.

V našich podmínkách nemůžeme se Středozemními slunnými a horkými dny tak nějak počítat. Což ale neznamená, že si vlastní usušená rajčata v oleji nemůžeme připravit! Nasušíme si je jednoduše v sušičce.

Doba přípravy

Krájení a sušení rajčat v sušičce – 4 dny

Ingredience pro 10 deka sušených rajčat

Krájíme a sušíme

Pro sušení rajčat v sušičce se nejlépe hodí odrůdy s málo semínky, zato s pevnější dužinou. Výborné jsou odrůdy Roma nebo San Marzano. Drobnější plody rozkrojíme na půlky, ty větší na čtvrtky. Nakrájená rajčata naklademe na sušící plata a posolíme. Sušičku nastavíme na 55 – 60 °C.
A sušíme
A sušíme…

Druhý den rajčata otočíme slupkou nahoru.
A sušíme
A sušíme…

Rajčátka prohazujeme a otáčíme, dokud se nesvraští a nezbaví se přirozené rajčatové vlhkosti. Minimálně 4 dny, podle velikosti rajčátek.
Takto připravené rajčatové křížaly musíme ještě lehce povařit v octové lázni:
1 litr vody přivedeme k varu a nalijeme do něj 1 a 1/2 deci vinného octa. Do vroucího octového nálevu vsypeme usušená rajčata a povaříme je na mírném ohni 5 minut.
Rajčata poté scedíme a dáme znovu do sušičky na zhruba 3 hodiny sušit. To abychom jsme je zbavili přebytečné vlhkosti. Mezitím si připravíme česnek, oregano, bobkový list a hlavně kvalitní panenský olivový olej z Řecka.

Nakládáme sušená rajčata do olivového oleje

Na dno čisté uzavíratelné nádobky nasypeme trochu oregana a 2-3 plátky česneku. A začínáme vršit usušená rajčata. Po pár vrstvách přisypeme opět trochu oregana a přihodíme nějaký ten plátek česneku. Když máme tak čtvrtinu sklenky zaplněné rajčátky, vložíme bobkový list a zalijeme olejem. A dále vkládáme usušená rajčata. Tentokrát už je lžičkou do sklenice pěchujeme tak, aby olej vytlačil případné vzduchové bublinky.

Tímto způsobem se nám podaří do sklenice napěchovat všechna usušená rajčata. A pravidelně po několika vrstvách rajčat proložíme špetkou oregana a plátkem česneku. Kdo rád pikantní, přidá Chilli papričku.

Dbáme na to, aby byla poslední vrstva sušených rajčat úplně zalita olejem.
Rajčátka v oleji necháme temném místě pěkně naležet a za měsíc, když už není na zahrádce po našich rajčatech ani vzpomínka, si můžeme dopřávat vlastní luxusní Sušená rajčata v olivovém oleji.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Sušená rajčata

Sušená rajčata

SUŠENÁ RAJČATA V OLIVOVÉM OLEJI S ČESNEKEM A OREGANEM

Laďa TYDRA
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných roštech, či zavěšená na šňůrce.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 4 days
Celkový čas 4 days
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 1
Energie 168 kcal

Potřebná výbava

  • Sušička na zeleninu

Suroviny
  

Postup
 

  • 1. Rajčata rozkrájíme na 1/4
  • 2. Rajčata usušíme
  • 3. Usušená rajčata napěchujeme do skleničky a zalijeme olivovým olejem

Notes

Pro sušení rajčat v sušičce se nejlépe hodí odrůdy s málo semínky, zato s pevnější dužinou. Výborné jsou odrůdy Roma nebo San Marzano. Drobnější plody rozkrojíme na půlky, ty větší na čtvrtky. Nakrájená rajčata naklademe na sušící plata a posolíme. Sušičku nastavíme na 55 – 60 °C.
A sušíme
A sušíme…
Dále pokračujeme dle popisu uvedeném výše

Nutriční hodnoty

Calories: 168kcal
Klíčová slova Sušená rajčata
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 2 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x