fbpx
Řecká Spanakopita – špenátový koláč ochucený fetou a koprem
Print Friendly, PDF & Email

Řecká Spanakopita – Σπανακοπιτα με φυλλο κρουστας – je tradiční špenátový koláč ochucený fetou a koprem. Hlavní složkou zeleninové nádivky je samozřejmě listový špenát, který je chuťově doplněn cibulí a pórkem. Nemalou roli v této chuťové harmonii hraje aromatická bazalka a jemná petrželová nať.

No a jaká by to byla řecká pita bez sýru Feta! To vše podbarveno výrazným řeckým sýrem Kefalotyri. Tady se ovšem fantazii meze nekladou – můžeme použít i Graviéru, Parmezán, či jiný výrazný sýr lahodící vašim chuťovým buňkám. Nebál bych se ani jemně zauzené Goudy…

Doba přípravy

  • příprava zeleniny – 15 minut
  • příprava sýrů – 10 minut
  • vytváření Spanakopity skládáním fila a zeleniny – 10 minut
  • pečení – 50 minut
  • CELKOVÁ DOBA – 85 minut

Ingredience

  • 450 g balení filo krustas (nebo stejná gramáž lístkového těsta)
  • panenský olivový olej na pokapání fila krustas
  • 700 g listového špenátu
  • 1 středně velký pórek
  • 3 cibule (pokud máte jarní cibulku, tak celý svazek, té není nikdy dost…)
  • 250 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánským sýrem)
  • 100 g sýru Kefalotyri (můžeme nahradit jiným aromatickým sýrem typu Parmezán)
  • 3 vejce
  • 1 dl smetany na vaření (nebo kondenz. mléka)
  • 1/2 hrnku Trachana (nebo rozmixované ovesné vločky)
  • 1 polévkovou lžíci jemně nasekaného kopru (kdo nerad kopr, tak tuto aromatickou dobrůtku vynechá a nahradí jemně nasekanou mátou)
  • hrst nasekané petrželové natě
  • hrst nasekané bazalky
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • lněné semínko (nebo sesamové)

Příprava zeleniny

Důležité je použít do Řecké Spanakopity listový špenát – ne rozmixovaný špenátový protlak! Je jedno, jestli budou listy čerstvě utržené, nebo zmrazené. Pořád to musí být poctivé kousky špenátového listu. Čerstvý je samozřejmě nejlepší, lépe se s ním i při přípravě pracuje. Pokud ale máte v úmyslu oslňovat rodinu Řeckou Spanakopitou i v lednu, klidně si špenát zamrazte na zimní měsíce. Osobně prověřeno, Spanakopita tím nijak neztratí na kvalitě!
Mám dokonce vyzkoušeno, že špenát vypěstovaný na podzim je stejně kvalitní jako ten jarní a není tolik atakován mšicemi a jinou podobnou verbeží…
Každopádně špenát před zpracováním opláchněte, nechejte okapat a pokrájejte na kousky tak 2×2 cm.

Pórek nakrájejte napříč na pásky a cibuli na drobno. Bazalku a petrželovou nať nasekejte na přiměřené kousky, kopr na velmi jemno. Vše promíchejte s nakrájenými špenátovými listy, osolte, opepřete. Pokud pracujete s čerstvým špenátem, tak listy s pórkem a cibulí nějakou chvíli mačkejte a hňácejte aby „zvadly“. Pokud s rozmrazenými špenátovými listy, tak pro promíchání všech surovin přebytečnou tekutinu vymačkejte a slijte. V tom případě směs osolte a opepřete až potom.

Příprava sýrů a Trachany

Fetu nakrájejte (nebo nadrobte) na menší kousky, Kefalotyri nastrouhejte.
Řecká Spanakopita potřebuje při pečení trochu eliminovat přebytečnou vlhkost unikající ze špenátu a ostatní zeleniny. Na to je vynikající Trachana – nejenže na sebe spolehlivě naváže vznikající páru, ale dodá Spanakopitě i jemně pikantní kyselost! Kdo nemá Trachanu, použije rozmixované ovesné vločky. V tomto případě přidejte do Řecké spanakopity trochu jemně nastrouhané citrónové kůry.
Ve smetaně (pro trochu jiný odstín chutě můžete použít řecký jogurt) rozšlehejte tři vejce. Při šlehání vejce osolte a opepřete.

Vrstvíme Řeckou Spanakopitu

Vhodnou nádobu na pečení Spanakopity (plechový pekáč, kameninovou formu) pokapejte trochu olivovým olejem a položte na dno první plát Fila krustas. Tento plát fila opět pokapejte olivovým olejem – ne příliš, aby vám Řecká Spanakopita nakonec neplavala v oleji. Postupně na sebe takto křížem navrstvěte polovinu plátků fila z balení tak, aby vždy trochu fila viselo přes okraje pekáče. Na poslední plát rovnoměrně nasypte polovinu nakrájené Fety.

Stejně rovnoměrně na fetu rozprostřete polovinu špenátové směsi a zasypejte ji všechnou Trachanou.

Na Trachanu rozprostřete zbylou polovinu Fety a všechen nastrouhaný sýr Kefalotyri. Při zapékání pak všechny chutě a vůně z této mezivrstvy nádherně prostoupí špenátem a Řecká Spanakopita tím získá lahodnou chuť. Na vrstvu sýrů rozprostřete zbytek špenátové směsi. Na závěr vše prolejte polovinou smetanovovaječného mixu. Ten při pečení vše zpevní.

Zbylé pláty fila navrstvěte na zeleninovou náplň seskládané do harmoniky.
Každý plát fila přes řasením trochu pokapejte olivovým olejem a mimo pekáč jej seskládejte jako spodničku pod moravský kroj. Pěkně jednu nadýchanou harmoniku vedle druhé. Stejně tak nařaste i přečnívající okraje fila podél vnitřku pekáče. Řecká Spanakopita začíná získávat finální podobu!
Rozehřejte troubu na 180 °C.

Na závěr prolijte filo pomocí lžíce druhou polovinou vajec rozmixovaných ve smetaně a posypejte Spanakopitu lněným semínkem. Nebo sesamem, záleží na vás.
Řecká Spanakopita se peče 50 minut na 180 °C, v závěru pečení sledujte povrch a pokud to bude nutné, přepněte troubu na spodní pečení.

Náš tip

Místo fila krustas můžete směle použít naše Lístkové těsto. V tom případě vložte 200 g (klidně i více – záleží, jaké balení použijete) lístkového těsta na dno pekáče tak, aby přesahoval přes jeho okraje. Dalších 200 g těsta pak rozprostřete (nebo nařaste) na špenátovou vrstvu. Přesahující okraje spodního plátu přehněte přes plát horní, tím Spanakopitu „uzavřete“.
Nebo si vytvořte podle našeho receptu poctivé domácí Filo!

Řecká Spanakopita – královna mezi pitami

Řecká Spanakopita je společně s Tyropitou stálice mezi řeckými pitami a kdo ji v Řecku jednou ochutnal, podlehl jejímu kouzlu navždy. Je výborná čerstvá, ještě teplá a snad ještě lepší druhý den, když se všechny chutě propojí. Pokud si chcete druhý den pochutnat na křupavé krustičce do zlatova propečeného fila, nedávejte Řeckou Spanakopitu na noc do lednice – tam filo navlhne a „zvadne“.

Řecká Spanakopita je skvělá svačinka k vodě, na výlet do lesů, i jako vydatná večeře či snídaně.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Řecká Spanakopita

Řecká Spanakopita – špenátový koláč ochucený fetou a koprem

Laďa TYDRA
Řecká Spanakopita – Σπανακοπιτα με φυλλο κρουστας – je tradiční špenátový koláč ochucený fetou a koprem. Hlavní složkou zeleninové nádivky je samozřejmě listový špenát, který je chuťově doplněn cibulí a pórkem. Nemalou roli v této chuťové harmonii hraje aromatická bazalka a jemná petrželová nať.
4.50 z 2 hodnocení
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 248 kcal

Potřebná výbava

  • pekáč na pečení

Suroviny
  

450 g balení filo krustas (nebo stejná gramáž lístkového těsta)

panenský olivový olej na pokapání fila krustas

700 g listového špenátu

1 středně velký pórek

3 cibule (pokud máte jarní cibulku, tak celý svazek, té není nikdy dost…)

250 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánským sýrem)

100 g sýru Kefalotyri (můžeme nahradit jiným aromatickým sýrem typu Parmezán)

3 vejce1 dl smetany na vaření (nebo kondenz. mléka)

1/2 hrnku Trachana (nebo rozmixované ovesné vločky)

1 polévkovou lžíci jemně nasekaného kopru (kdo nerad kopr, tak tuto aromatickou dobrůtku vynechá a nahradí jemně nasekanou mátou)

hrst nasekané petrželové natě

hrst nasekané bazalky

sůl

čerstvě namletý černý pepř

lněné semínko (nebo sesamové)

    Notes

    Důležité je použít do Řecké Spanakopity listový špenát – ne rozmixovaný špenátový protlak! Je jedno, jestli budou listy čerstvě utržené, nebo zmrazené. Pořád to musí být poctivé kousky špenátového listu. Čerstvý je samozřejmě nejlepší, lépe se s ním i při přípravě pracuje.
    Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 248kcal
    Klíčová slova Řecká Spanakopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x