fbpx
Tyropita se sýrem Feta – Sýrový koláč ve filo kroustas
Print Friendly, PDF & Email

Tyropita se sýrem Feta – Τυρόπιτα με φέτα – je Sýrový koláč ve Filo kroustas. Sýrová pita je báječná svačinka, snídaně i rychlá večeře v řeckém stylu. Nejlepší je právě upečená – to je Filo krustas krásně křehké, voňavé a při skousnutí jemně praská na rtech…
Naprostá klasika, pramáti všech řeckých pit! Bez jakýchkoliv příkras, pouze tradiční řecké suroviny – Sýr Feta, řecký jogurt a Filo krustas. Rychlé a chutné!

Tyropita se sýrem feta se také báječně hodí na celodenní výšlap, spolehlivě vás zasytí a navíc si ještě pochutnáte. Jogurt můžete zaměnit za plnotučný tvaroh a chuť Sýrové pity se tak stane svižnější, pikantnější.

Doba přípravy

  • Příprava sýrové náplně – 10 minut
  • Plnění fila krustas sýrovou náplní – 10 minut
  • Pečení Tyropity – 45 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hodina

Ingredience pro 12 porcí Tyripity

Příprava surovin na sýrovou náplň Tyropity

V přiměřeně hluboké misce rozmícháme vejce s jogurtem a vejcem. Přidáme čerstvě namletý pepř a můžeme i trochu přisolit.

Do jogurtové směsi vmícháme rozdrobenou Fetu a zamícháme tak, aby kousky sýra zůstaly pěkně vcelku.

Vrstvíme Tyropitu s Fetou

Pekáč (tvar nechám na vaší volbě) lehce pocákáme olejem (i v tomto případě nechám výběr oleje na vaší momentální náladě – může být i rozpuštěné máslo). Do pekáče postupně vložíme křížem 4 listy fila tak, aby z poloviny přesahovaly přes okraje. Na tyto základní vrstvy položíme další dva listy přeložené napůl. Každou vrstvu poctivě před položením následující vrstvy pokapeme olejem. Nemusíme to ale přehánět, neděláme olejovky… Na filový základ přeneseme polovinu sýrové směsi.

Na tuto sýrovou vrstvu naklademe vedle sebe 4 listy Fila krustas shrnuté do harmoniky. Tyropita tak získá pěkně nadýchaný tvar!

Filovou harmoniku prolijeme druhou polovinou sýrové náplně Tyropity. Snažíme se přitom, aby kousky fety byly v Tyropitě rovnoměrně zastoupeny v každém soustu! Na tuto středovou vrstvu fila a sýrové náplně postupně naklademe zbývající listy fila přeložené napůl. A opět poctivě aplikujeme olejík na každou vrstvičku.

Roztopíme troubu na 180°C.
Na závěr přeložíme přesahující spodní vrsty fila dovnitř pekáče. Tím Tyropitu uzavřeme. A poctivě naolejovanou mašlovačkou natlačíme filo podél okrajů pekáče dospod.
Horní vrstvu Tyropity pokapeme olejem a posypeme sezamovým semínkem. Bílým i černým – pro potěchu oka i mlsného jazýčku!

Připravenou Tyropitu se sýrem Feta vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C 45 minut

Poctivě upečená Τυρόπιτα με φέτα má zlatou barvu a něžně popraskává.
Necháme toto sýrové potěšení vychladnout a můžeme podávat prvním nedočkavcům…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Tyropitu

Tyropita

Tyropita se sýrem Feta – Sýrový koláč ve filo krustas

Laďa TYDRA
Tyropita se sýrem Feta – Τυρόπιτα με φέτα – je Sýrový koláč ve Filo krustas. Sýrová pita je báječná svačinka, snídaně i rychlá večeře v řeckém stylu. Nejlepší je právě upečená – to je Filo krustas krásně křehké, voňavé a při skousnutí jemně praská na rtech…Naprostá klasika, pramáti všech řeckých pit! Bez jakýchkoliv příkras, pouze tradiční řecké suroviny – Sýr Feta, řecký jogurt a Filo krustas. Rychlé a chutné!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Počet porcí 12
Energie 160 kcal

Potřebná výbava

  • Miska na smíchání náplně
  • Pečící nádoba

Suroviny
  

500 g Filo krustas

250 g řeckého jogurtu

3 vejce

1 dl mléka

300 g sýru Feta

olej

sůl

mletý pepř

    Notes

    V přiměřeně hluboké misce rozmícháme vejce s jogurtem a vejcem. Přidáme čerstvě namletý pepř a můžeme i trochu přisolit. Do jogurtové směsi vmícháme rozdrobenou Fetu a zamícháme tak, aby kousky sýra zůstaly pěkně vcelku.
    Dále pokračujeme dle receptu výše uvedenému…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 160kcal
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    0 0 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x