fbpx
Kimadopita – dušené mleté maso ve filu krustas
Print Friendly, PDF & Email

Kimadopita – Κιμαδόπιτα – je dušené mleté maso ve filu krustas. Nebo také ve filo choriatiko, to už záleží na vás, jakému těstu dáte přednost. Kreativní gurmáni ovšem mohou vyzkoušet domácí filo podle našeho receptu.
Variací na ochucení masové náplně je nepřeberné množství , nemalou roli ovšem hraje směs strouhaných sýrů!

V dnešním receptu jsme zvolili osvědčenou vůni a chuť uzeného sýra a pikantního Kefalotyri. Poctivou práci také odvedou pórek a aromatická celerová nať, to vše podlité suchým bílým vínem.

Doba přípravy

  • Příprava zeleniny a masa – 10 minut
  • Dušení masové náplně – 45 minut
  • Skládání listů fila a plnění masové směsi do pekáče – 10 minut
  • Pečení Kimadopity – 40 minut
  • CELKOVÁ DOBA – 1 hodina a 45 minut

Ingredience pro 12 porcí Kimadopita

  • 500 g balení filo krustas
  • 1 plát filo choriatiko (nebo lístkové těsto)
  • 800 g mletého masa
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • středně velký pórek
  • 2 stroužky česneku
  • celerová nať
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 dl bílého vína
  • 150 g uzené goudy
  • 70 g kefalotyri (nebo parmezán)
  • tymián
  • kmín (může být i mletý)
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • snítku rozmarýny
  • špetku chilli
  • lněné (nebo sezamové) semínko na ozdobu a pro zdraví

Příprava masové náplně

Poměr druhů mletého masa nechám na vás – nejjednodušší je využít nabídku připravené směsi vepřového s hovězím. Ovšem gurmán si sekanou připraví vlastnoručně na mlýnku, nebo pomocí robotu. Budete tak mít plnou kontrolu nad kvalitou.

Cibuli a pórek očistěte a nakrájejte na proužky. Pórek využijte celý, i ty zelené dlouhé listy! Sýry nastrouhejte na jemném struhadle. Polovinu nastrouhaného sýra Kefalotyri odložte bokem na posypání masové směsi v korpusu fila, druhou polovinu smíchejte s uzenou Goudou.

Na dušení masové náplně se ideálně hodí hlubší pánev typu Wok, nejlépe se skleněnou poklicí (sledovat proces dušení masové směsi Kimadopitay pod sklem je rozhodně záživnější než sobotní TV program…). Rozehřejte v pánvi olivový olej (ne moc zprudka, oliváč nemá rád vysoké teploty, zato restovanou zeleninku nádherně zvýrazní) a vhoďte doň cibulku a pórek.

Dusíme masovou náplň

Jakmile cibulka a pórek zesklovatí, směs osolíme a opepříme. Přidáme mleté maso, bobkový list, tymián a kmín. Kdo rád kmín celý, je můj člověk.

Mleté maso promícháme se základem a kořením a neustále náplň do Kimadopity za vyšší teploty mícháme, hňácáme a honíme po pánvi. Masovou směs přiměřeně osolíme a opepříme – s tím solením raději opatrně, i strouhané sýry Kimadopitě dodají poctivý díl soli! Kdo rád žiletky, vytuní Kimadopitu špetkou chilli.

Mleté maso chytilo tu správnou osmahnutou barvu a pustilo šťávu, přidáme tedy rajský protlak (nebo rajčatové pyré) a natrhané lístky celerové natě. Podlejeme bílým vínem – to dodá Kimadopitě lahodnou vůni – a přihodíme snítku rozmarýny pro vytvoření středomořské atmošky. Přikryjeme pánev poklicí a pomalu dusíme tu voňavou lahodu 25-30 minut.

Po 1/2 hodině odklopíme poklici a dusíme masovou směs dalších zhruba 10 minut do odpaření přebytečné tekutiny. Poté dáme masovou směs vychladit – pokud bychom přidali do příliš horké směsi strouhané sýry, vytvořila by se nám ulepená, tahavá hmota a to vážně nechceme…
… masovou směs máme už jen vlažnou, takže směle přidáme strouhaný uzený sýr s poctivým dílem Kefalotyri a důkladně promícháme.

Nápň Kimadopity máme tímto připravenou a vrhneme se na skládačku z fila krustas

Tvarujeme Kimadopitu

Vhodně zvolený pekáč potřeme olivovým olejem a naklademe doň křížem 4 listy fila krustas tak, aby pokryly dno a přesahovaly přes okraje. Každou vrstvu fila přitom pokapeme trochou oliváče. S olejem to nepřeháníme – teplem při pečení bude vzlínat mezi vrstvami.

V tento moment zkombinujeme filo krustas s filem choriatiky – na základní čtyři tenké listy fila položíme festovní plát listového těsta. Korpus Kimadopity se tak patřičně zpevní! Přečnívající lístkové těsto připleskneme k bokům pekáče a vytvoříme tak vanu pro masovou směs. Tuto těstovou misku vyplníme masovou směsí rovnoměrně od kraje ke kraji.

Masovou náplň Kimadopity posypeme odloženým dílem strouhaného sýru Kefalotyri (Parmezánu – podle vašeho mlsného jazýčku a dostupnosti ingrediencí…).
Na masovou směs postupně naklademe všechny zbývající listy fila krustas – nezapomínáme každou vrstvu pokapat oliváčem! Získáme tak požehnanou vrstvu lístků těsta, kterou jen tak někde neuvidíte!
Na závěr postupně překlopíme dovnitř pekáče přesahující okraje fila a pokapeme oliváčem vrchní vrstvu Kimadopity.

Roztopíme troubu na potřebných 180°C.
Horní vrstvu Kimadopity nařízneme na jednotlivé porce. Jednak bude mít kudy odfukovat pára a jednotlivé vrstvy fila se lépe propečou, druhak si usnadníme finální porcování po upečení. A jelikož si náš organismus i draslíku žádá, posypeme Kimadopitu lněným semínkem.

Vložíme korpus Kimadolity do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C.
Poctivých 50 minut
Kdo navolí režim horkovzduch, sníží teplotu na 150°C.
Pro jistotu po třiceti minutách průběžně Kimadopitu kontrolujeme a pružně reagujeme na její vybarvení!

Filo krustas nikdy nezklame a spolehlivě lístečkuje jedna báseň! Křehounce křupavé plátečky fila září barvou zapadajícího letního sluníčka a domovem se line lákavá vůně Kimadopity…

Nezapomínejme ovšem, že pita z fila krustas je nejlepší čerstvá! Pokud chcete mít filovou pitu křupavou i zítra, nedávejte ji do lednice. Vlhko a chlad jsou největší nepřátelé křehkosti. Však ona vám Pita v pohodě vydrží do druhého dne v komoře pod plátěnou utěrkou.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Kimadopita

Kimadopita

Kimadopita – dušené mleté maso ve filu krustas

Laďa TYDRA
Kimadopita – Κιμαδόπιτα – je dušené mleté maso ve filu krustas. Nebo také ve filo choriatiko, to už záleží na vás, jakému těstu dáte přednost. Variací na ochucení masové náplně je nepřeberné množství , nemalou roli ovšem hraje směs strouhaných sýrů!
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 5 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 45 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 753 kcal

Potřebná výbava

  • hluboká pánev na dušení masové směsi
  • pekáč na pečení Kimadopity

Suroviny
  

500 g balení filo krustas

1 plát filo choriatiko (nebo lístkové těsto)

800 g mletého masa

olivový olej

2 cibule

středně velký pórek

2 stroužky česneku

celerová nať

2 lžíce rajského protlaku

1 dl bílého vína

150 g uzené goudy

70 g kefalotyri (nebo parmezán)

tymián

kmín (může být i mletý)

2 bobkové listy

sůl

snítku rozmarýny

špetku chilli

lněné (nebo sezamové) semínko na ozdobu a pro zdraví

    Notes

    Cibuli a pórek očistěte a nakrájejte na proužky. Pórek využijte celý, i ty zelené dlouhé listy! Sýry nastrouhejte na jemném struhadle. Polovinu nastrouhaného sýra Kefalotyri odložte bokem na posypání masové směsi v korpusu fila, druhou polovinu smíchejte s uzenou Goudou.
    Dále postupujte dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 753kcal
    Klíčová slova kimadopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x