fbpx
Tyropita Kataifi – vynikající slaný dezert se sýrovou náplní
Print Friendly, PDF & Email

Tyropita Kataifi – Τυρόπιτα κανταΐφι – je vynikající slaný dezert se sýrovou náplní. Skvělý k vínu i pivku. Křupavé vlasové filo plněné směsí pikantních sýrů, čerstvě vytažené z pece… Famózní je odleželá do příštího dne – třeba jako vydatná svačinka! Na tomto receptu je nejlepší jeho úžasná jednoduchost, se kterou jej zvládnou i nováčci v kuchyni.

Hlavní role v Tyropita Kataifi hraje dobré obsazení sýrů… První housle hraje sýr feta a jen na vás je, jaké sýry budou chuťově harmonicky přizvukovat…

Doba přípravy

  • Příprava ingrediencí – 15minut
  • Plnění vlasového fila Kataifi – 10 minut
  • Odpočívání syrového Kataifi před pečením – 60 minut
  • Pečení Kataifi se sýry- 50 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 a 1/4 hodiny

Ingredience pro Tyropita Kataifi

  • 500 g balení vlasového fila Kataifi
  • 70 g másla
  • 70 ml olivového oleje
  • 400 g sýru Feta
  • 50 g sýru Kefalotyri (nebo Parmezán)
  • 50 g uzený Leerdammer
  • 50 g sýru Gouda
  • 400 ml smetany na vaření
  • 3 vejce
  • mletý pepř
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Příprava

Vlasové filo Kataifi vytáhneme z mrazáku dostatečně brzo před zpracováním aby povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme narychlo Kataifi v mikrovlnce!
Vejce, máslo a smetanu vytáhneme z lednice a necháme před přípravou alespoň hodinu vstřebat kuchyňskou teplotu.
Kefalotyri nastrouhejte na jemno, Leerdammer a Goudu na hrubo a smíchejte je. Sýr feta rozdrobte prsty na středně hrubé kousky a odložte jej bokem.

V misce rozpustěte máslo a přidejte olivový olej – tato směs tuků dodá Tyropitě Kataifi luxusní aroma. Do smetany na vaření přidejte 3 vejce, čerstvě namletý černý pepř, strouhaný muškátový oříšek a důkladně metlou našlehejte. Sůl netřeba, sýry dodají Tyropitě Kataifi soli dost a dost…

Plníme Tyropitu Kataifi sýrovou směsí

Vlasové filo Kataifi vyprostíme z obalu a důkladně jej protřepeme. Filo musí být načechrané jako letní obláčky, žádné uplácané žmolky. Rozdělíme je na tři zhruba stejné provzdušněné hromádky.
Do připraveného pekáče velikosti 35×25 cm (nebo ekvivalentního rozměru) rozprostřeme první vrstvu fila Kataifi.
Vlasové filo prokapeme třetinou tuku.
Na první vrstvu Kataifi rovnoměrně nasypeme všechen sýr Feta a lehce jej popepříme.

Na Fetu naklademe druhou třetinu Kataifi a opět pokapeme další třetinou tuku. No a na tuto vrstvu fila rovnoměrně naklademe směs strouhaných sýrů.
Tyropita Kataifi se začíná pěkně rýsovat!

Celou Tyropitu Kataifi uzavřeme poslední vrstvou vlasového fila. Prokapeme zbylým tukem a tentokrát zatláčíme přečuhující vlasy metličkou podél stěn pekáče. Tím zároveň tyto boky přiměřeně omastíme!

Nyní se dostane ke slovu smetanová směs s vejci. Naběračkou ji rovnoměrně naléváme na vlasové filo tak, aby smetana protekla do každičkého zákoutí nudliček

Tyropita Kataifi je připravena k upečení.
Snadné, což!
Pekáč s tímto polotovarem odložíme na hodinu bokem při kuchyňské teplotě. To aby tuhé vlasové Kataifi nasáklo smetanou a také pomalu vstřebalo tu vůni sýrů…

Tyropita Kataifi

Troubu roztopíme na 180°C a vložíme do ní připravenou Tyropitu Kataifi. Pokud budeme péci na horkovzduch, snížíme teplotu na170°C.
Pečeme 50 minut.

Průběžně naše dílo kontrolujeme a pružně reagujeme na změnu barvy povrchu. Buďto čas pečení zkrátíme, chceme-li barvičku tmavší, ponecháme tyropitu v troubě déle!
Hotová Tyropita Kataifi má zlatavý povrch a je jemně křupavá.

Obrníme se trpělivostí a posečkáme 20 minut, než Tyropita Kataifi trochu vychládne. Poté ji nakrájíme na porce.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Tyropita Kataifi – vynikající slaný dezert se sýrovou náplní

Laďa TYDRA
Tyropita Kataifi – Τυρόπιτα κανταΐφι – je vynikající slaný dezert se sýrovou náplní. Skvělý k vínu i pivku. Křupavé vlasové filo plněné směsí pikantních sýrů, čerstvě vytažené z pece… Famózní je odleželá do příštího dne – třeba jako vydatná svačinka! Na tomto receptu je nejlepší jeho úžasná jednoduchost, se kterou jej zvládnou i nováčci v kuchyni.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour 25 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 2 hours 15 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 257 kcal

Potřebná výbava

  • plech na pečení
  • mísa na smetanovou polevu

Postup
 

500 g balení vlasového fila Kataifi

70 g másla

70 ml olivového oleje

400 g sýru Feta

50 g sýru Kefalotyri (nebo Parmezán)

50 g uzený Leerdammer

50 g sýru Gouda

400 ml smetany na vaření

3 vejce

mletý pepř

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

    Notes

    Vlasové filo Kataifi vytáhneme z mrazáku dostatečně brzo před zpracováním aby povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme narychlo Kataifi v mikrovlnce!
    Vejce, máslo a smetanu vytáhneme z lednice a necháme před přípravou alespoň hodinu vstřebat kuchyňskou teplotu.
    Kefalotyri nastrouhejte na jemno, Leerdammer a Goudu na hrubo a smíchejte je. Sýr feta rozdrobte prsty na středně hrubé kousky a odložte jej bokem.
    Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 257kcal
    Klíčová slova Tyropita kataifi
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x