Tyropita Kataifi – Τυρόπιτα κανταΐφι – je vynikající slaný dezert se sýrovou náplní. Skvělý k vínu i pivku. Křupavé vlasové filo plněné směsí pikantních sýrů, čerstvě vytažené z pece… Famózní je odleželá do příštího dne – třeba jako vydatná svačinka! Na tomto receptu je nejlepší jeho úžasná jednoduchost, se kterou jej zvládnou i nováčci v kuchyni.
Hlavní role v Tyropita Kataifi hraje dobré obsazení sýrů… První housle hraje sýr feta a jen na vás je, jaké sýry budou chuťově harmonicky přizvukovat…
Doba přípravy
- Příprava ingrediencí – 15minut
- Plnění vlasového fila Kataifi – 10 minut
- Odpočívání syrového Kataifi před pečením – 60 minut
- Pečení Kataifi se sýry- 50 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 a 1/4 hodiny
Ingredience pro Tyropita Kataifi
- 500 g balení vlasového fila Kataifi
- 70 g másla
- 70 ml olivového oleje
- 400 g sýru Feta
- 50 g sýru Kefalotyri (nebo Parmezán)
- 50 g uzený Leerdammer
- 50 g sýru Gouda
- 400 ml smetany na vaření
- 3 vejce
- mletý pepř
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Příprava
Vlasové filo Kataifi vytáhneme z mrazáku dostatečně brzo před zpracováním aby povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme narychlo Kataifi v mikrovlnce!
Vejce, máslo a smetanu vytáhneme z lednice a necháme před přípravou alespoň hodinu vstřebat kuchyňskou teplotu.
Kefalotyri nastrouhejte na jemno, Leerdammer a Goudu na hrubo a smíchejte je. Sýr feta rozdrobte prsty na středně hrubé kousky a odložte jej bokem.
V misce rozpustěte máslo a přidejte olivový olej – tato směs tuků dodá Tyropitě Kataifi luxusní aroma. Do smetany na vaření přidejte 3 vejce, čerstvě namletý černý pepř, strouhaný muškátový oříšek a důkladně metlou našlehejte. Sůl netřeba, sýry dodají Tyropitě Kataifi soli dost a dost…
Plníme Tyropitu Kataifi sýrovou směsí
Vlasové filo Kataifi vyprostíme z obalu a důkladně jej protřepeme. Filo musí být načechrané jako letní obláčky, žádné uplácané žmolky. Rozdělíme je na tři zhruba stejné provzdušněné hromádky.
Do připraveného pekáče velikosti 35×25 cm (nebo ekvivalentního rozměru) rozprostřeme první vrstvu fila Kataifi.
Vlasové filo prokapeme třetinou tuku.
Na první vrstvu Kataifi rovnoměrně nasypeme všechen sýr Feta a lehce jej popepříme.
Na Fetu naklademe druhou třetinu Kataifi a opět pokapeme další třetinou tuku. No a na tuto vrstvu fila rovnoměrně naklademe směs strouhaných sýrů.
Tyropita Kataifi se začíná pěkně rýsovat!
Celou Tyropitu Kataifi uzavřeme poslední vrstvou vlasového fila. Prokapeme zbylým tukem a tentokrát zatláčíme přečuhující vlasy metličkou podél stěn pekáče. Tím zároveň tyto boky přiměřeně omastíme!
Nyní se dostane ke slovu smetanová směs s vejci. Naběračkou ji rovnoměrně naléváme na vlasové filo tak, aby smetana protekla do každičkého zákoutí nudliček
Tyropita Kataifi je připravena k upečení.
Snadné, což!
Pekáč s tímto polotovarem odložíme na hodinu bokem při kuchyňské teplotě. To aby tuhé vlasové Kataifi nasáklo smetanou a také pomalu vstřebalo tu vůni sýrů…
Tyropita Kataifi
Troubu roztopíme na 180°C a vložíme do ní připravenou Tyropitu Kataifi. Pokud budeme péci na horkovzduch, snížíme teplotu na170°C.
Pečeme 50 minut.
Průběžně naše dílo kontrolujeme a pružně reagujeme na změnu barvy povrchu. Buďto čas pečení zkrátíme, chceme-li barvičku tmavší, ponecháme tyropitu v troubě déle!
Hotová Tyropita Kataifi má zlatavý povrch a je jemně křupavá.
Obrníme se trpělivostí a posečkáme 20 minut, než Tyropita Kataifi trochu vychládne. Poté ji nakrájíme na porce.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Tyropita Kataifi – vynikající slaný dezert se sýrovou náplní
Potřebná výbava
- plech na pečení
- mísa na smetanovou polevu
Postup
500 g balení vlasového fila Kataifi
70 g másla
70 ml olivového oleje
400 g sýru Feta
50 g sýru Kefalotyri (nebo Parmezán)
50 g uzený Leerdammer
50 g sýru Gouda
400 ml smetany na vaření
3 vejce
mletý pepř
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Notes
Vejce, máslo a smetanu vytáhneme z lednice a necháme před přípravou alespoň hodinu vstřebat kuchyňskou teplotu.
Kefalotyri nastrouhejte na jemno, Leerdammer a Goudu na hrubo a smíchejte je. Sýr feta rozdrobte prsty na středně hrubé kousky a odložte jej bokem. Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…