fbpx
Spanakopita s jarní cibulkou v jogurtovém těstě
Print Friendly, PDF & Email

Spanakopita bez fila – Σπανακόπιτα χορίς φύλλο – s jarní cibulkou v jogurtovém těstě, je výrazně jednodušší a pikantnější varianta špenátové pity. Příprava takovéto špenátové lahůdky je náramně jednoduchá a výsledek vás příjemně překvapí. A hlavně – zeleninovou náplň Spanakopity můžete načerpat převážně z vlastní zahrádky.

Čerstvě utržený listový špenát, šťavnatá jarní cibulka, petrželová nať a pro dobrou náladu pár snítek kopru… A celý tento zelený akord je podtržen sněhobílou fetou.
Přátelé gurmáni, tato vegetariánská pochoutka je nejlepší vychlazená druhý den… I ten třetí, když tedy nějaký ten čtvereček Spanakopity zbude!

Doba přípravy

  • Příprava zeleniny do náplně – 20 minut
  • Příprava těsta -10 minut
  • Vytvoření spanakopity na plechu – 5 minut
  • Pečení spanakopity – 1 hodina
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY A PEČENÍ – 95 minut

Ingredience pro 12 porcí Spanakopity

TĚSTO:

  • 400 g řeckého jogurtu
  • 4 vejce
  • 250 ml vody
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 dl slunečnicového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prdopeč

ZELENINOVÁ NÁPLŇ:

  • 500 g listového špenátu
  • 3 jarní cibulky i s natí
  • hrst na hrubo nasekané petrželové nati bez stonků
  • 1/2 hrsti jemně nasekaného kopru
  • 1/2 dl olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 250 g fety (balkánského sýru)

Připravujeme zeleninu

Listový špenát opereme, oddělíme listy od stonků a necháme okapat. Poté listy natrháme (nařežeme) na hrubší kousky. Takto připravený špenát není nutno nijak před použitím do Spanakopity tepelně zpracovávat. Stejně tak opereme jarní cibulky, listy petrželové natě i kopr. Cibulku nakrájíme na kolečka, lístky petržele překrájíme na větší kousky – není potřeba dělat ze zeleniny kaši. Naopak – jednotlivé kousky v upečené Spanakopitě oku i jazýčku příjemně lahodí.

Naporcovanou zeleninku už máme v přiměřeně velké míse – přidáme tedy na drobno nasekané jemné snítky kopru. Množství kopru ponechám na vůli každého Masterchefa – milovníci této aromatické lahůdky mohou lehce přitlačit na pilu. Ale opatrně, nevaříme koprovku. Každopádně – trocha kopru příjemně podbarví chuť špenátu.
Zbývá jen dodat fetu nadrobenou (nakrájenou) na menší hrudky, sůl (opatrně, feta je sama o sobě dostatečně slaná) a čerstvě namletý pepř. Vše zalijeme olivovým olejem, promícháme a než vypracujeme jogurtové těsto, dáme připravenou zeleninovou náplň odpočinout.

Jogurtové těsto

Spanakopita pečená ve filu je v Řecku jednou z variant pity ochucených všemožnými náplněmi. Spanakopita v jogurtovém těstě bude příjemným zpestřením vašeho jídelníčku bez nutnosti shánění u nás stále ještě ne moc běžného fila.

V přiměřeně velké míse utřeme do hladka řecký jogurt se čtyřmi vejci. Přidáme vlažnou vodu a opět důkladně rozmícháme.

Jemný jogurtový základ ochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a pro zvláčnění těsta přidáme slunečnicový olej. Opět pečlivě rozmícháme, aby se všechny suroviny spojily.
Na závěr vmícháme hladkou mouku s prdopečem. Důkladně těsto vymícháme do hladka tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky. Jogurtové těsto by mělo mít v tuhle chvíli konzistenci hustějšího lívancového těsta.

Tvoříme Spanakopitu

Troubu nastavíme na 190°C a začneme ji rozehřívat.
Plech na pečení vymažeme slunečnicovým olejem, na nějž rovnoměrně rozprostřeme pomocí stěrky polovinu jogurtového těsta. Na těsto pak nasypeme všechnu odpočatou špenátovou směs.

Zbylou polovinu těsta mírně naředíme vlažnou vodou tak, aby se nám lépe nanášela na špenátovou náplň. Tím, že je těsto tentokráte trochu řidší, proteče postupně vrstvou zeleniny a spojí se se základem. Získáme tak kompaktní těstovo-zeleninovou vrstvu a přitom bude spodek Spanakopity tvořit pouze těsto.

Připravenou Spanakopitu vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu na 190°C. Ke konci pečení raději náš výtvor kontrolujeme, přeci jen každá trouba peče trochu jinak…

Dobře upečená Spanakopita má vespod i na povrchu zlatavou krustičku a uvnitř je krásně vláčná. A báječně voní! Necháme ji chvíli vychladnout a můžeme naši špenátovou delikatesu podávat…

…a odložte si pár porcí do lednice na druhý den. Do rána se všechny chutě a vůně ve Spanakopitě jaksepatří rozleží a propojí a to je potom panečku mňamka!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Spanakopita – karta receptu

Spanakopita

Spanakopita s jarní cibulkou v jogurtovém těstě

Laďa TYDRA
Spanakopita bez fila – Σπανακόπιτα χορίς φύλλο – s jarní cibulkou v jogurtovém těstě, je výrazně jednodušší a pikantnější varianta špenátové pity. Příprava takovéto spanakopity je náramně jednoduchá a výsledek vás příjemně překvapí. A hlavně – zeleninovou náplň spanakopity můžete načerpat převážně z vlastní zahrádky.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 35 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 210 kcal

Potřebná výbava

  • Plech na pečení Spanakopity
  • Mísu na míchání jogurtového těsta

Suroviny
  

  • TĚSTO:

400 g jogurtu řeckého typu4 vejce

250 ml vody

mletý pepř

sůl

1 dl slunečnicového oleje

500 g hladké mouky

1 prdopeč

  • ZELENINOVÁ NÁPLŇ:

500 g listového špenátu

3 jarní cibulky i s natí

hrst na hrubo nasekané petrželové nati bez stonků

1/2 hrsti jemně nasekaného kopru

1/2 dl olivového oleje

mletý pepř

sůl

250 g fety (balkánského sýru)

Notes

Listový špenát opereme, oddělíme listy od stonků a necháme okapat. Poté listy natrháme (nařežeme) na hrubší kousky. Takto připravený špenát není nutno nijak před použitím do Spanakopity tepelně zpracovávat. Stejně tak opereme jarní cibulky, listy petrželové natě i kopr. Cibulku nakrájíme na kolečka, lístky petržele překrájíme na větší kousky
Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše.

Nutriční hodnoty

Calories: 210kcal
Klíčová slova Spanakopita
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rengoku
Rengoku
06/03/2023 18:11

je to super recept

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x