Alevropita – Αλευρόπιτα ζαγορίτικη – je tradiční slaný moučník se sýrem Feta. A to přímo Moučník s velkým M – základ názvu vychází z řeckého αλεύρι – čili mouka. Pramatka všech pit obsahuje ty nejzákladnější suroviny, nacházející se v každé domácnosti kraje Zagori. Mouka, sýr Feta, olivový olej a vejce.
Příprava Alevropity je úžasně snadná a výsledkem je chutná a sytá snídaně, svačina nebo večeře. Vynikající čerstvá a snad ještě lepší je studená. Třeba na posilněnou na výletě do kopců, nebo při práci v lese a na poli.
Doba přípravy
- Příprava těsta – 10 minut
- pečení – 1 hodina
- CELKOVÁ DOBA – 1 hodina a 10 minut
Ingredience pro 8 porcí Alevropity
- 400 g hladké mouky
- 400 ml vody
- 300 g sýru Feta
- 50 ml olivového oleje do těsta
- pepř
- 1/3 polévkové lžíce soli
- 2 vejce (nachystáme si je alespoň hodinu předem aby se aklimatizovala na kuchyňskou teplotu)
- 10 ml olivového oleje na pokapání těsta ve formě
- oříšek másla na vymazání pečící formy
Těsto pro Alevropitu
Do přiměřeně velké mísy rozklepneme dvě vejce. Na vejce nameleme asi tak 1/4 čajové lžičky pepře. Vejce s pepřem důkladně metlou našleháme.
Do našlehaných vajec přilejeme olivový olej a vlažnou vodu.
Opět metlou důkladně našleháme.
Do mouky zamícháme sůl a postupně tuto osolenou mouku přidáváme za stálého míchání do rozšlehaného základu Alevropity.
Výsledné těsto má poměrně řídkou konzistenci – asi jako na palačinky. Pokud se nám zdá, že je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. A naopak – pokud je příliš hutné, zředíme jej vodou.
Do těsta nadrobíme polovinu Fety. Hala bala – Alevropita má být pěkně hrbatá!
Fetu do těsta opatrně vmícháme tak, aby se příliš nerozdrobila.
Troubu nastavíme na 200 °C aby se dopředu rozehřála a Alevropita přišla do pěkně teplého pelíšku
Pekáč (nejlépe kameninový) zhruba 30-35 cm v průměru vymažeme máslem. Moučit netřeba.
Do vymazané formy přelejeme připravené těsto a rovnoměrně jej stěrkou rozprostřeme. Těsto tak bude asi 1 cm silné.
Na povrch těsta rozdrobíme druhou polovinu Fety – tu do těsta nijak nezamačkáváme! Na závěr hojně pokapeme povrch budoucí Alevropity olivovým olejem.
Teplotu v roztopené troubě snížíme na 180 °C a pekáč s Alevropitou zasuneme pěkně do teploučka. Kdo je zvyklý, může použít ventilátor pro horkovzduch. Po 50. minutách naše dílo začneme kontrolovat – každá mouka se chová trochu jinak. Alevropita je hotová, když povrch rovnoměrně zezlátne. Kdo rád křupavé, peče hodinu.
Náš tip
Místo olivového oleje můžeme použít rozpuštěné máslo, Alevropita se tak posune do jiné dimenze chuti!
Alevropita – sýrové pohlazení zlatavé barvy
Dopřejte tedy sobě i svým blízkým tuto bombastickou řeckou lahůdku z kraje Zagori!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Alevropita
Alevropita – slaný moučník se sýrem Feta ze Zagori
Potřebná výbava
- Mísa na smíchání přísad
- Pečící nádoba o průměru 30 cm
Suroviny
400 g hladké mouky
400 ml vody
300 g sýru Feta
50 ml olivového oleje do těsta
pepř
1/3 polévkové lžíce soli
2 vejce (nachystáme si je alespoň hodinu předem aby se aklimatizovala na kuchyňskou teplotu)
10 ml olivového oleje na pokapání těsta ve forměo
říšek másla na vymazání pečící formy
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…