Juvarlakia avgolemono – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο – jsou masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce. Kdo miluje mleté maso ochucené aromatickými bylinkami a přitom zároveň ujíždí i na pikantně kyselé polévce typu kyselica, ten si opravdu pošmákne. Přitom nepoužijeme žádný ocet, žádnou hořčici – pouze vitamíny nabušený citrón.
Pojmenování Juvarlákia v sobě obsahuje základ tureckého spojení yuvarlak köfte – neboli kulatý karbenátek. Zářný příklad po dlouhá staletí prolínající se osmanské a řecké kuchyně v Malé Ásii a na Kypru.
Základem Juvarlakia je směs mletého masa, obvykle takového, jaké bylo v té které oblasti dostupné, nebo církví povolené. Masové kuličky jsou pak doplněny malým podílem rýže, nebo krupice. A samozřejmě aromatickými bylinkami. Oblíbená jsou také Juvarlakia v rajčatové salse.
Doba přípravy Juvarlakia avgolemono
- příprava zeleniny na vývar – 15 minut
- příprava a míchání masové směsi na Juvarlakia – 15 minut
- vaření zeleninového vývaru – 15 minut
- smažení masových kuliček před vložením do vývaru – 15 minut
- vaření masových kuliček v zeleninovém vývaru – 25 minut
- mixování vajec s citrónovou šťávou a zeleninovým vývarem – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hod 20 min
Ingredience
MASOVÉ KULIČKY
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 1 středně velká cibule velmi jemně nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku rýže Karolina (nebo jinou kulatozrnnou rýži)
- 2 čajové lžičky jemně nasekaného kopru (kdo kopr nerad, může nahradit mátou)
- hrst jemně nasekané petrželové natě (přiměřeně)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- špetku tymiánu na vůni
ZELENINOVÝ VÝVAR
- 1/4 celerové bulky (podle míry vaší tolerance k této zelenině dávku zvyšte nebo zmenšete…)
- 1 pórek (tedy tu spodní polovinu)
- 1 větší mrkev
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 dl olivového oleje
- 1 a 1/2 l vřelé vody
- sůl
- pepř
- hrst nasekané petrželové natě na ozdobení porcí Juvarlakia avgolemono
CITRÓNOVÁ ZÁKLECHTKA
- 2 celá vejce
- šťávu vymačkanou z jednoho citrónu
- pepř
- zeleninový vývar
Příprava masové směsi na Juvarlakia
Masovou směs si připravíme jako první – musí ještě před tvarováním kuliček chvíli uzrát v lednici!
Cibuli nakrájíme (Eventuelně rozmixujeme) na velmi drobné kousky a přidáme ji k mletému masu, které už máme ve vhodné míse. Přidáme rýži (stačí ji pouze propláchnout, není nutno předvařit), vejce, na drobno nasekanou petrželovou nať a kopr.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej pro aroma a směs důkladně rukou uhňácáme. Použijeme přitom ochrannou rukavici. Pokud se vám zdá směs na Juvarkakia příliš řídká, nestyďte se použít krupici nebo strouhanku na zahuštění.
Masovou směs přikryjeme potravinářskou fólií a strčíme na 1/2 hodiny do lednice.
Vaříme zeleninu na Juvarlakia avgolemono
Základem pro Juvarlakia avgolemono je silný vývar z čerstvé zeleniny – zapomeňte na nějaké zeleninové bujóny v kostce, dnes si připravíme echt přírodní mňamku!
Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Brambory můžeme nakrájet na dvojnásob veliké kousky, ať se nerozvaří. Pórek nakrájíme na pásky, cibuli na silnější kolečka.
Ve vhodně hlubokém hrnci rozehřejeme olivový olej a přisypeme všechnu přichystanou zeleninu na Juvarlakia avgolemono. Restujeme ji alespoň 4 minuty. Poté na zeleninu nalijeme litr a půl vřelé vody. Osolíme, opepříme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut.
Smažíme kuličky Juvarlakia
Zatímce se zelenina líně převaluje ve vývaru na Juvarlakia avgolemono, ušouláme z odpočaté masové směsi kuličky.
Dlaně namočte do vody, aby se masová směs na ruce nelepila a prsty vydloubněte tolik masa, aby jste ušoulali kuličku o průměru 3-4 cm, bo tak nějak. Šuplerou měřiti netřeba, ústa si mírné rozdíly při degustaci nějak srovnají.
Úhledné kuličky odkládejte na tác. Jakmile jste zhruba v polovině šoulání budoucích Juvarlakia avgolemono, rozehřejte v pánvi dostatek olivového oleje. Ne na moc vysokou teplotu – není kam chvátat a také ať se olejíček zbytečně nepřepaluje a zachová si aroma!
Masové Juvarlakia vložíme do rozehřátého oleje a pozvolna je osmahneme ze dvou stran. Mě vyšlo nějakých 30 kuliček, takže na dvakrát podle velikosti vaší pánve.
Osmahnuté kuličky odložíme zatím bokem. Ze zeleninového bujónu vyndáme polovinu uvařené zeleniny a tu také prozatím odložíme stranou.
Zbylou uvařenou zeleninu rozmixujeme ve vývaru na jemný zoftík. Ochutnáme, případně dosolíme. Do tohoto bohatého domácího bujónu vložíme osmahnuté kuličky Juvarlakia. Přikryjeme poklicí a velmi pozvolna necháme probublávat 25 minut. Nebojte, kuličky Juvarlakia se nerozpadnou, díky osmahnutí drží pěkně tvar.
Než se kuličky uvaří, vymačkáme z citrónu šťávu do připravené skleničky.
Záklechtka pro Juvarlakia avgolemono
Pár minut před vypršením časového limitu 25. minut si připravíme citrónovo vaječný základ.
Do vhodného rendlíku rozklepneme 2 vejce, pomocí tyčového mixéru je rozmixujeme a za pomalého přilévání vmixujeme do vajec i citrónovou šťávu. Uvařená Juvarlakia v zeleninovém bujónu odstavíme z plotýnky.
Teď přichází ona důležitá fáze vytvoření záklechtky: Horký bujón za neustálého mixování VELMI POMALU přiléváme do vaječného základu. Přesuneme takto pomocí naběračky do rendlíku skoro polovinu bujónu a pomocí mixéru ho přetransformujeme na vynikající, bohatě napěněnou citrónovou záklechtku.
Tuto pikantní záklechtku nalijeme pomalu do horkého zeleninového vývaru s kuličkami Juvarlakia. Opatrně pak celou směs zamícháme do dokonalého splynutí duší Juvarlakia avgolemono.
Dále již nevaříme!
Na závěr přidáme odložené kousky uvařené zeleniny a trochu nasekané petrželové natě pro vůni léta – Juvarlakia avgolemono je hotovo!
Pří servírování každou porci ještě na talíři ozdobíme špetkou petrželové natě, nebo jemnou snítkou kopru. Podáváme jako chuťovku s pečivem, vyýborně se hodí domácí Pita chléb ochucený bylinkami.
Juvarlakia avgolemono servírujeme jako chuťovku, klidně jimůžeme ale podávat i jako hlavní chod.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Juvarlakia avgolemono
Juvarlakia avgolemono – masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce
Potřebná výbava
- hrnec na zeleninový vývar
- pánev na smažení masových kuliček
Suroviny
- MASOVÉ KOULE
500 g mletého masa
1 vejce
1 středně velká cibule velmi jemně nasekaná
2 lžíce olivového oleje
1/4 hrnku rýže Karolina (nebo jinou kulatozrnnou rýži)
2 čajové lžičky jemně nasekaného kopru (kdo kopr nerad, může nahradit mátou)
hrst jemně nasekané petrželové natě (přiměřeně)
sůl
čerstvě namletý pepř
špetku tymiánu na vůni
- ZELENINOVÝ VÝVAR
1/4 celerové bulky (podle míry vaší tolerance k této zelenině dávku zvyšte nebo zmenšete…)
1 pórek (tedy tu spodní polovinu)
1 větší mrkev
2 brambory
1 cibule
1 dl olivového oleje
1 a 1/2 l vřelé vody
sůl
pepř
hrst nasekané petrželové natě na ozdobení porcí Juvarlakia avgolemono
- CITRÓNOVÁ ZÁKLECHTKA
2 celá vejce
šťávu vymačkanou z jednoho citrónu
pepř
zeleninový vývar
Notes
Cibuli nakrájíme (Eventuelně rozmixujeme) na velmi drobné kousky a přidáme ji k mletému masu, které už máme ve vhodné míse. Přidáme rýži (stačí ji pouze propláchnout, není nutno předvařit), vejce, na drobno nasekanou petrželovou nať a kopr.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej pro aroma a směs důkladně rukou uhňácáme. Použijeme přitom ochrannou rukavici. Pokud se vám zdá směs na Juvarkakia příliš řídká, nestyďte se použít krupici nebo strouhanku na zahuštění.
Masovou směs přikryjeme potravinářskou fólií a strčíme na 1/2 hodiny do lednice. DÁLE POKRAČUJEME DLE RECEPTU UVEDENÉM VÝŠE…
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…