Juvarlakia avgolemono – masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce

Juvarlakia avgolemono – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο – jsou masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce. Kdo miluje mleté maso ochucené aromatickými bylinkami a přitom zároveň ujíždí i na pikantně kyselé polévce typu kyselica, ten si opravdu pošmákne. Přitom nepoužijeme žádný ocet, žádnou hořčici – pouze vitamíny nabušený citrón.

Pojmenování Juvarlákia v sobě obsahuje základ tureckého spojení yuvarlak köfte – neboli kulatý karbenátek. Zářný příklad po dlouhá staletí prolínající se osmanské a řecké kuchyně v Malé Ásii a na Kypru.
Základem Juvarlakia je směs mletého masa, obvykle takového, jaké bylo v té které oblasti dostupné, nebo církví povolené. Masové kuličky jsou pak doplněny malým podílem rýže, nebo krupice. A samozřejmě aromatickými bylinkami. Oblíbená jsou také Juvarlakia v rajčatové salse.

Doba přípravy Juvarlakia avgolemono

  • příprava zeleniny na vývar – 15 minut
  • příprava a míchání masové směsi na Juvarlakia – 15 minut
  • vaření zeleninového vývaru – 15 minut
  • smažení masových kuliček před vložením do vývaru – 15 minut
  • vaření masových kuliček v zeleninovém vývaru – 25 minut
  • mixování vajec s citrónovou šťávou a zeleninovým vývarem – 5 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hod 20 min

Ingredience

MASOVÉ KULIČKY
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 středně velká cibule velmi jemně nasekaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku rýže Karolina (nebo jinou kulatozrnnou rýži)
  • 2 čajové lžičky jemně nasekaného kopru (kdo kopr nerad, může nahradit mátou)
  • hrst jemně nasekané petrželové natě (přiměřeně)
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • špetku tymiánu na vůni
ZELENINOVÝ VÝVAR
  • 1/4 celerové bulky (podle míry vaší tolerance k této zelenině dávku zvyšte nebo zmenšete…)
  • 1 pórek (tedy tu spodní polovinu)
  • 1 větší mrkev
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 a 1/2 l vřelé vody
  • sůl
  • pepř
  • hrst nasekané petrželové natě na ozdobení porcí Juvarlakia avgolemono
CITRÓNOVÁ ZÁKLECHTKA
  • 2 celá vejce
  • šťávu vymačkanou z jednoho citrónu
  • pepř
  • zeleninový vývar

Příprava masové směsi na Juvarlakia

Masovou směs si připravíme jako první – musí ještě před tvarováním kuliček chvíli uzrát v lednici!
Cibuli nakrájíme (Eventuelně rozmixujeme) na velmi drobné kousky a přidáme ji k mletému masu, které už máme ve vhodné míse. Přidáme rýži (stačí ji pouze propláchnout, není nutno předvařit), vejce, na drobno nasekanou petrželovou nať a kopr.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej pro aroma a směs důkladně rukou uhňácáme. Použijeme přitom ochrannou rukavici. Pokud se vám zdá směs na Juvarkakia příliš řídká, nestyďte se použít krupici nebo strouhanku na zahuštění.
Masovou směs přikryjeme potravinářskou fólií a strčíme na 1/2 hodiny do lednice.

Vaříme zeleninu na Juvarlakia avgolemono

Základem pro Juvarlakia avgolemono je silný vývar z čerstvé zeleniny – zapomeňte na nějaké zeleninové bujóny v kostce, dnes si připravíme echt přírodní mňamku!

Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Brambory můžeme nakrájet na dvojnásob veliké kousky, ať se nerozvaří. Pórek nakrájíme na pásky, cibuli na silnější kolečka.

Ve vhodně hlubokém hrnci rozehřejeme olivový olej a přisypeme všechnu přichystanou zeleninu na Juvarlakia avgolemono. Restujeme ji alespoň 4 minuty. Poté na zeleninu nalijeme litr a půl vřelé vody. Osolíme, opepříme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut.

Smažíme kuličky Juvarlakia

Zatímce se zelenina líně převaluje ve vývaru na Juvarlakia avgolemono, ušouláme z odpočaté masové směsi kuličky.
Dlaně namočte do vody, aby se masová směs na ruce nelepila a prsty vydloubněte tolik masa, aby jste ušoulali kuličku o průměru 3-4 cm, bo tak nějak. Šuplerou měřiti netřeba, ústa si mírné rozdíly při degustaci nějak srovnají.

Úhledné kuličky odkládejte na tác. Jakmile jste zhruba v polovině šoulání budoucích Juvarlakia avgolemono, rozehřejte v pánvi dostatek olivového oleje. Ne na moc vysokou teplotu – není kam chvátat a také ať se olejíček zbytečně nepřepaluje a zachová si aroma!

Masové Juvarlakia vložíme do rozehřátého oleje a pozvolna je osmahneme ze dvou stran. Mě vyšlo nějakých 30 kuliček, takže na dvakrát podle velikosti vaší pánve.

Osmahnuté kuličky odložíme zatím bokem. Ze zeleninového bujónu vyndáme polovinu uvařené zeleniny a tu také prozatím odložíme stranou.
Zbylou uvařenou zeleninu rozmixujeme ve vývaru na jemný zoftík. Ochutnáme, případně dosolíme. Do tohoto bohatého domácího bujónu vložíme osmahnuté kuličky Juvarlakia. Přikryjeme poklicí a velmi pozvolna necháme probublávat 25 minut. Nebojte, kuličky Juvarlakia se nerozpadnou, díky osmahnutí drží pěkně tvar.
Než se kuličky uvaří, vymačkáme z citrónu šťávu do připravené skleničky.

Záklechtka pro Juvarlakia avgolemono

Pár minut před vypršením časového limitu 25. minut si připravíme citrónovo vaječný základ.
Do vhodného rendlíku rozklepneme 2 vejce, pomocí tyčového mixéru je rozmixujeme a za pomalého přilévání vmixujeme do vajec i citrónovou šťávu. Uvařená Juvarlakia v zeleninovém bujónu odstavíme z plotýnky.

Teď přichází ona důležitá fáze vytvoření záklechtky: Horký bujón za neustálého mixování VELMI POMALU přiléváme do vaječného základu. Přesuneme takto pomocí naběračky do rendlíku skoro polovinu bujónu a pomocí mixéru ho přetransformujeme na vynikající, bohatě napěněnou citrónovou záklechtku.

Tuto pikantní záklechtku nalijeme pomalu do horkého zeleninového vývaru s kuličkami Juvarlakia. Opatrně pak celou směs zamícháme do dokonalého splynutí duší Juvarlakia avgolemono.
Dále již nevaříme!

Na závěr přidáme odložené kousky uvařené zeleniny a trochu nasekané petrželové natě pro vůni léta – Juvarlakia avgolemono je hotovo!

Pří servírování každou porci ještě na talíři ozdobíme špetkou petrželové natě, nebo jemnou snítkou kopru. Podáváme jako chuťovku s pečivem, vyýborně se hodí domácí Pita chléb ochucený bylinkami.

Juvarlakia avgolemono servírujeme jako chuťovku, klidně jimůžeme ale podávat i jako hlavní chod.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Juvarlakia avgolemono

Juvarlakia avgolemono – masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce

Laďa TYDRA
Juvarlakia avgolemono – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο – jsou masové kuličky v citrónovo vaječné záklechtce. Kdo miluje mleté maso ochucené aromatickými bylinkami a přitom zároveň ujíždí i na pikantně kyselé polévce typu kyselica, ten si opravdu pošmákne. Přitom nepoužijeme žádný ocet, žádnou hořčici – pouze vitamíny nabušený citrón.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Course Chuťovka
Cuisine Řecká
Počet porcí 6

Potřebná výbava

  • hrnec na zeleninový vývar
  • pánev na smažení masových kuliček

Suroviny
  

  • MASOVÉ KOULE

500 g mletého masa

1 vejce

1 středně velká cibule velmi jemně nasekaná

2 lžíce olivového oleje

1/4 hrnku rýže Karolina (nebo jinou kulatozrnnou rýži)

2 čajové lžičky jemně nasekaného kopru (kdo kopr nerad, může nahradit mátou)

hrst jemně nasekané petrželové natě (přiměřeně)

sůl

čerstvě namletý pepř

špetku tymiánu na vůni

  • ZELENINOVÝ VÝVAR

1/4 celerové bulky (podle míry vaší tolerance k této zelenině dávku zvyšte nebo zmenšete…)

1 pórek (tedy tu spodní polovinu)

1 větší mrkev

2 brambory

1 cibule

1 dl olivového oleje

1 a 1/2 l vřelé vody

sůl

pepř

hrst nasekané petrželové natě na ozdobení porcí Juvarlakia avgolemono

  • CITRÓNOVÁ ZÁKLECHTKA

2 celá vejce

šťávu vymačkanou z jednoho citrónu

pepř

zeleninový vývar

Notes

Masovou směs si připravíme jako první – musí ještě před tvarováním kuliček chvíli uzrát v lednici!
Cibuli nakrájíme (Eventuelně rozmixujeme) na velmi drobné kousky a přidáme ji k mletému masu, které už máme ve vhodné míse. Přidáme rýži (stačí ji pouze propláchnout, není nutno předvařit), vejce, na drobno nasekanou petrželovou nať a kopr.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej pro aroma a směs důkladně rukou uhňácáme. Použijeme přitom ochrannou rukavici. Pokud se vám zdá směs na Juvarkakia příliš řídká, nestyďte se použít krupici nebo strouhanku na zahuštění.
Masovou směs přikryjeme potravinářskou fólií a strčíme na 1/2 hodiny do lednice.
DÁLE POKRAČUJEME DLE RECEPTU UVEDENÉM VÝŠE…
Keyword Juvarlakia avgolemono
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x