Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru – Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί – je klasická řecká letní chuťovka letních dnů. Velmi jemnou chuť cuketových květů podtrhává aroma kopru a máty. Ještě špetku tymiánu a oregana na zvýraznění středomořské kuchyně, to vše připravené na panenském olivovém oleji.
Náš trh bohužel s možností připravit si plněné Cuketové květy jaksi nepočítá, musíme si tedy vypěstovat cukety na vlastí zahrádce a to v takovém množství, aby najednou vykvetlo alespoň 20 květů. Květy cukety se nedají skladovat do zásoby, aniž by zvadly. Dokonce je zbytečné chodit na zahrádku po poledni, sběr se tedy odehrává krátce po ránu, ideálně o víkendu. Přitom je nutné svést krátkou a rozhodnou bitvu s mravenci, ty v květech rozhodně nechceme!
Doba přípravy
- příprava květů – 10 minut
- příprava a dušení rýžové náplně – 15 minut
- plnění květů náplní – 20 minut
- dušení cuketových květů – 30 minut
- CELKOVÁ DOBA – 1 hodina a 15 minut
Ingredience
- 25 cuketových květů
- 250 g rýže (jednoduché pravidlo – na jeden květ potřebujeme 10 g rýže)
- 4-5 baby cukety (zhruba 5 cm dlouhé)
- 4 mladé jarní cibulky i s natí
- 1 středně velkou mrkev
- 1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 polévkovou lžíci jemně nasekané máty
- čerstvě namletý pepř
- špetku tymiánu
- špetku oregana
- sůl
- panenský olivový olej
Příprava Cuketových květů
Všechny květy očistíme od případných nečistot, vyženeme zbylé hmyzáky a odstraníme tuhé pestíky. Stopky zaštípneme těsně u kalichů.
Mrkvičku a baby cukety nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulku nakrájíme na drobné kousky, stejně tak čerstvou mátu. Snítky kopru nasekáme na jemno.
Rýži propláchneme natřkrát vřelou a studenou vodou. Do receptu jsem zvolil lahodnou řeckou rýži Nichaki.
Dusíme rýžovou náplň se zeleninou a plníme květy
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a pozvolna orestujeme cuketky, mrkvičku a cibulku. Během dušení zeleniny přidáme kopr, mátu a tymián s oreganem. Směs osolíme a opepříme. Po 5. minutách přidáme propláchlou rýži, promícháme a podlijeme vřelou vodou tak, aby byla směs ve vodě téměř celá ponořena.
Přilkopíme poklicí a pozvolna dusíme asi 5 minut, než se voda vstřebá do rýže. Jakmile je směs sypká, přesypeme ji do misky a necháme trochu vychladnout, aby při plnění květy nevadly pod rukama.
Cuketové květy plníme pomocí čajové lžičky a necháváme konečky kalichů dostatečně přesahovat, aby jsme mohli náplň uzavřít. Naplněné květy vkládáme do přiměřeně velkého kastrólu tak, aby se při dušení nádivka nevyhrnula mimo kalichy.
Hluboce smekám před všemi kuchaři v řeckých vegetariánských tavernách, že nemají po každé šichtě tik v oku. Než trochu chytnete do rukou grif v nadívání, jste u konce… Ovšem výsledek stojí za tuto školu trpělivosti!
Po zaplnění nádoby naplněnými Cuketovými květy přlijeme tolik vlažné vody, aby byly květy ponořeny do poloviny. Poté je přikryjeme obráceným talířem. To má dvojí význam – naplněné květy tak zůstanou pěkně přitisknuté ke dnu a hlavně talíř zadržuje páru, která se vtřebá do rýže a neunikne nám pod poklicí někam do mraků. Z toho vyplývá, že velikost nádoby na dušení zvolíme podle velikosti talířů ve vaší domácnosti!
Takto připravené Cuketové květy vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a dusíme 30 minut. Během této doby se veškerá tekutina vstřebá do Cuketových květů plněných rýží.
Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί – Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru – jsou delikátní chuťovkou, ve které se snoubí všechny ingredience a dají tak vyniknout jemné chuti květů. Podáváme mírně prohřáté jako dezert, nebo lehkou večeři. Suché bílé víno přitom podtrhne chuť a vůni bylinek.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Cuketové květy plněné rýžovou směsí
Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru
Potřebná výbava
- Pánev na restování zeleniny
- Kastról na dušení květů
Suroviny
25 cuketových květů
250 g rýže (jednoduché pravidlo – na jeden květ potřebujeme 10 g rýže)
4-5 baby cukety (zhruba 5 cm dlouhé)
4 mladé jarní cibulky i s natí
1 středně velkou mrkev
1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru
1 polévkovou lžíci jemně nasekané máty
čerstvě namletý pepř
špetku tymiánu
špetku oregana
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…