Peinirli (Πεϊνιρλί) – nebo také dlouze peinirlí – je tradiční rychlé občerstvení plněné sýrem, uzeninou a dochucené bylinkami. Původem z Malé Asie, doplulo peinirli do Řecka na začátku 20. století s vlnou řeckých emigrantů z Pontu. Pontos byl až do roku 1921 řecký kraj u Černého moře! Název jídla vychází z tureckého peynirli, což v překladu znamená „se sýrem“. Od pity s různými náplněmi ve filu se liší hlavně kynutým chlebovým těstem. Hlavní náplní peinirli je, jak už název velí, sýr. Tradičně by to měl být sýr ovčí. Další nedílnou složkou klasického πεϊνιρλί je pasturma, sušené hovězí maso s výraznou pikantní chutí. V naší středoevropské kuchyni si dnes připravíme lehce pikantní peinirli ze surovin u nás běžně dostupných a věřte, že se budete olizovat stejně jako v Řecku.
V řeckých receptech se používá na těsto tzv „tvrdá mouka“ (αλεύρι σκληρό). Náš potravinářský průmysl tento termín nezná, vězte tedy, že se jedná o mouku chlebovou pšeničnou. Té je na našem trhu dostatečný výběr. Sýry používejte podle chuti, my dnes použijeme Goudu. No a pasturmu s klidem nahradíme pěknou libovou anglickou slaninou. Ale všeobecně se nenechte nijak omezovat a použijte do náplně co máte nejraději a na co vaše šrajtofle dosáhne. Každý sýr dodá vaší lodičce jinou chuť, takže směle do toho a naplňte si každou bárku jiným nákladem. A s doplňujícími surovinami na ozdobu a dochucení máte na výběr nepřeberné množství: Rajče, olivy, papriky, čili papričky, vaječný žloutek, houby… A jen na vás záleží, co bude u vesla a co u kormidla.
Doba přípravy
- výroba a hnětení těsta 15 minut
- kynutí těsta 60 – 90 minut
- plnění peinirlí 10 minut
- pečení 20 minut
Ingredience na těsto
- 350 ml vlažné vody
- 500 g chlebové mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 8 g sušené droždí
- 10 g soli
- špetka cukru
- polévková lžíce sušeného oregana (volitelné)
- lžička panenského olivového oleje
Příprava těsta
Sušené droždí nasypeme do vlažné vody, přidáme špetku cukru pro bujnější kvašení a metlou vymícháme do úplného rozpuštění. Poté přidáme chlebovou a celozrnnou mouku. Kdo má rád echt vůni Řecka, přidá polévkovou lžíci sušeného oregana – posune tímto peinirlí o level výše!
A poctivě těsto hněteme celých 8 minut – můžeme v robotu, ale nejsme žádné béčka, takže trochu zaposilujeme (bo to kurňa potřebujeme!) a hněteme ručo.
Tak, máme uhněteno, utřeme z čela pot a od oka cvrnkneme do mísy lžičku oliváče. Potřeme s ním i stěny a do tohoto voňavého lože těsto pěkně na hodinu, až hodinu a půl posadíme. Po této době by mělo mít těsto dvojnásobný objem.
Ingredience na náplň peinirli
- olivový olej
- 250-300 g sýra Kefalotyri (nebo Gouda)
- 150 g smetanového sýra
- pikantní paprikové vločky – bukovo kafteró (μπούκοβο καυτερό). Kdo nemá, dá chili papričky nahrubo drcené.
- 100 g anglické slaniny
- cherry rajčátka
- čerstvé oregano
Příprava náplně do peinirli a plnění.
Zatímco nám těsto kyne, nastrouháme Goudu na hrubo a smícháme se smetanovým sýrem. Cherry rajčátka překrojíme na půlky a anglickou slaninu natrháme na pásky.
Těsto máme vykynuto, vyjmeme ho tedy z jeho voňavého olivového lože a rozdělíme na 5 stejných dílů. Z těchto dílů vytvoříme podlouhlé placky asi 5 mm silné, 10 cm široké a 30 cm dlouhé. Zhruba… (Pokud chceme lodičky menší, rozdělíme těsto na 10 dílů). Těsto je díky oliváči krásně vláčné, v pohodě ho vypracujeme do požadovaného tvaru i bez válečku, pouze prsty.
Troubu rozpálíme na 200 – 220 stupňů, než vytvoříme lodičky, pěkně se nám vyhřeje.
Na takto vypracovaný základ naklademe sýrovou hmotu (pěkně poctivě rovnoměrně od přídí k zádím budoucích bárek). Asi tak 1 cm okrajů necháváme volných.
Na sýr postupně nasypeme μπούκοβο καυτερό (pro vyvolání usměvu na líci), poklademe trhanci slaniny, vložíme půlky rajčátek a to vše ozdobíme svěžím zeleným oreganem ze zahrádky.
A teď přichází čas pro vaši kreativitu v tvorbě lodiček, pagod, bárek… Okraje těsta překlopte přes sýrovou náplň a špičky peinirlí zmáčkněte a překlopte dovnitř loďky. To aby sýrová náplň nevytekla.
To je ta pravá chvíle pro vaši fantazii a chutě. Můžete posádku lodiček vylepšit o kousky oliv, kapari, posaďte doprostřed vaječný žloutek (teď už nemusíte mít strach, že vám vyteče mimo palubu). Prostě cokoliv, čím budete chtít překvapit partnera či přátele.
Pečeme peinirli
Přesuťe Πεϊνιρλί na plechy vystlané pečícím papírem. Před vplutím lodiček do rozpáleného přístavu ještě potřeme boky a špice peinirli olivovým olejem. A šup s nimi do trouby. Na dvacet minut. S klidem dvě patra nad sebou, jen je dobré po chvíli mezi sebou plechy prohazovat a otáček. To kvůli rovnoměrnému zlátnutí.
Dobře propečené peinirli má krásně nazlátlou barvu a chlebová krusta je pevná, ale uvnitř vláčná. Sýr se nám krásně roztavil a propojil v sobě všechny chutě a vůně vložených surovin. Kuchyní se nám line nádherná vůně řecké pekárny…
Teď už jen zbývá naplnit poháry dobrým vínem a pozvat přátele ke stolu.
Καλή όρεξη!
Karta receptu Peinirlí
Peinirli – lodička se sýrem, uzeninou a bylinkami
Potřebná výbava
- Kuchyňský robot
- vál na vytvarování peinirli
- plech na pečení
Suroviny
- TĚSTO
- 350 ml vlažné vody
- 500 g chlebové mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 1 balení sušené droždí
- 10 g soli
- 1 špetka cukru
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
- NÁPLŇ
- panenský olivový olej
- 300 g sýra Kefalotyri
- 150 g smetanového sýra
- pikantní paprikové vločky Bukovo kaftero
- 100 g anglické slaniny
- cherry rajčátka
- čerstvé oregano
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…