fbpx
Tomatosoupa – rajská polévka s Kritharaki zjemněná smetanou
Print Friendly, PDF & Email

Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Dnes si ukážeme tu nejzákladnější verzi, ve které budou hrát hlavní roli pouze rajčata. Polévka z rajčat bez jakýchkoliv kulinářských kudrlinek, zato však krutopřísně syrové rajské chuti. Samozřejmě s podporou nenahraditelné bazalky a parmezánu!

Doba přípravy

  • Příprava rajského vývaru – 10 minut
  • Vaření rajského vývaru s těstovinami Kritharaki – 18 minut
  • Prohřátí Tomatosoupa se smetanou – 2 minuty
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 30 minut

Ingredience pro 6 porcí Tomatosoupa

Připravujeme polévku Tomatosoupa

Příprava řecké rajské polévky Ντοματόσουπα je velice jednoduchá a lehce ji zvládne i dítko školou povinné. Tedy minimálně to dítko, které miluje chuť rajčátek.
V kastrolu rozehřejeme máslo společně s panenským olivovým olejem. Jakmile se začnou v tuku tvořit bublinky, rozmícháme v něm rajský protlak. Do protlakového základu přidáme 1/2 lžíce hladké mouky (mouka na zahuštění nemusí nutně být, polévku dostatečně zahustí rozmixovaná rajčata a smetana, svoji práci udělají i těstoviny Kritharaki) . 

Během neustálého mícháním zpracujeme ingredience v rajskou jíšku. Hotovou jíšku zalijeme hrnkem vřelé vody a pomocí metly vymícháme do hladkého bešamelu.

Jakmile máme bešamel bez hrudek, přidáme česnek a rajčata. Rajčata můžeme použít konzervovaná, loupaná. Příprava Tomatosoupa je tak podstatně jednodušší a rychlejší. Daleko chutnější ale polévka bude z rajčat čerstvých. Přidáme k rajčatům zbytek vřelé vody. Během prohřívání rozmixujeme pomocí tyčového mixéru rajčata v bešamelovém základu na jemně krémovou Tomatosoupa. Přidáme cukr, sůl a čerstvě mletý pepř. Ochutnáme, případně dochutíme.

Nyní přidáme těstovinovou rýži Kritharaki (Κριθαρακι). Uvedeme naši rajskou polévku do pomalého varu a povaříme Kritharaki 15-18 minut do změknutí. Často polévku mícháme, těstoviny mají tendenci sedat na dno a přilepit se naň. Po 15. minutách těstoviny ochutnáme zda jsou Al dente, polévku eventuálně dosolíme (těstoviny si svůj díl soli z polévky během vaření vytáhnou).

Dochucení bazalkou a smetanou

Jakmile jsou Kritharakia uvařené pěkně Na skus, přidáme nadrobno nasekanou bazalku – tož, bez bazalky by byla Tomatosoupa pouze vyvařená rajčata s těstovinami. A na zjemnění polévky přidáme smetanu. Důkladně promícháme a jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, Tomatosoupu odstavíme z ohně.

Hotovson!
Jak je v úvodu receptíku psáno – příprava Tomatosoupa je extrémně jednoduchá! Za pár minut je na světě pochoutka vskutku rajské chuti. K dokonalosti tak už zbývá pouhý poslední krůček – každou porci polévky Tomatosoupa posypeme jemně strouhaným parmezánem…
Hmmmm….!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Tomatosoupa – rajská polévka s Kritharaki zjemněná smetanou

Laďa TYDRA
Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Samozřejmě s podporou nenahraditelné bazalky a parmezánu!
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 122 kcal

Potřebná výbava

  • Hrnec na vaření
  • Tyčový mixér

Suroviny
  

  • 800 g loupaných rajčat
  • 800 ml vřelé vody
  • 200 ml smetany na vaření
  • 250 g těstovinové rýže Kritharaki
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 20 g másla
  • 110 g rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička cukru
  • větší špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst nasekané bazalky

Nutriční hodnoty

Calories: 122kcal
Klíčová slova Kritharaki, Panenský olivový olej, Tomatosoupa
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!

5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x