Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Dnes si ukážeme tu nejzákladnější verzi, ve které budou hrát hlavní roli pouze rajčata. Polévka z rajčat bez jakýchkoliv kulinářských kudrlinek, zato však krutopřísně syrové rajské chuti. Samozřejmě s podporou nenahraditelné bazalky a parmezánu!
Doba přípravy
- Příprava rajského vývaru – 10 minut
- Vaření rajského vývaru s těstovinami Kritharaki – 18 minut
- Prohřátí Tomatosoupa se smetanou – 2 minuty
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 30 minut
Ingredience pro 6 porcí Tomatosoupa
- 800 g oloupaných rajčat
- 800 ml vřelé vody
- 200 ml smetany na vaření
- 250 g těstovinové rýže Kritharaki (italsky Orzo)
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 20 g másla
- 110 g rajského protlaku
- 1/2 lžíce hladké mouky (volitelné)
- 1 stroužek česneku
- čajovou lžičku cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst nasekané čerstvé bazalky (přiměřeně)
Připravujeme polévku Tomatosoupa
Příprava řecké rajské polévky Ντοματόσουπα je velice jednoduchá a lehce ji zvládne i dítko školou povinné. Tedy minimálně to dítko, které miluje chuť rajčátek.
V kastrolu rozehřejeme máslo společně s panenským olivovým olejem. Jakmile se začnou v tuku tvořit bublinky, rozmícháme v něm rajský protlak. Do protlakového základu přidáme 1/2 lžíce hladké mouky (mouka na zahuštění nemusí nutně být, polévku dostatečně zahustí rozmixovaná rajčata a smetana, svoji práci udělají i těstoviny Kritharaki) .
Během neustálého mícháním zpracujeme ingredience v rajskou jíšku. Hotovou jíšku zalijeme hrnkem vřelé vody a pomocí metly vymícháme do hladkého bešamelu.
Jakmile máme bešamel bez hrudek, přidáme česnek a rajčata. Rajčata můžeme použít konzervovaná, loupaná. Příprava Tomatosoupa je tak podstatně jednodušší a rychlejší. Daleko chutnější ale polévka bude z rajčat čerstvých. Přidáme k rajčatům zbytek vřelé vody. Během prohřívání rozmixujeme pomocí tyčového mixéru rajčata v bešamelovém základu na jemně krémovou Tomatosoupa. Přidáme cukr, sůl a čerstvě mletý pepř. Ochutnáme, případně dochutíme.
Nyní přidáme těstovinovou rýži Kritharaki (Κριθαρακι). Uvedeme naši rajskou polévku do pomalého varu a povaříme Kritharaki 15-18 minut do změknutí. Často polévku mícháme, těstoviny mají tendenci sedat na dno a přilepit se naň. Po 15. minutách těstoviny ochutnáme zda jsou Al dente, polévku eventuálně dosolíme (těstoviny si svůj díl soli z polévky během vaření vytáhnou).
Dochucení bazalkou a smetanou
Jakmile jsou Kritharakia uvařené pěkně Na skus, přidáme nadrobno nasekanou bazalku – tož, bez bazalky by byla Tomatosoupa pouze vyvařená rajčata s těstovinami. A na zjemnění polévky přidáme smetanu. Důkladně promícháme a jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, Tomatosoupu odstavíme z ohně.
Hotovson!
Jak je v úvodu receptíku psáno – příprava Tomatosoupa je extrémně jednoduchá! Za pár minut je na světě pochoutka vskutku rajské chuti. K dokonalosti tak už zbývá pouhý poslední krůček – každou porci polévky Tomatosoupa posypeme jemně strouhaným parmezánem…
Hmmmm….!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Tomatosoupa – rajská polévka s Kritharaki zjemněná smetanou
Potřebná výbava
- Hrnec na vaření
- Tyčový mixér
Suroviny
- 800 g loupaných rajčat
- 800 ml vřelé vody
- 200 ml smetany na vaření
- 250 g těstovinové rýže Kritharaki
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 20 g másla
- 110 g rajského protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička cukru
- větší špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- hrst nasekané bazalky