Polévka Tanéa – Τανέα σούπα – je jogurtová polévka s rýží a příchutí máty. Do pevninského Řecka tento recept přinesli po r. 1921 Pontští Řekové, uprchlíci a vysídlenci z oblasti Pontos. Polévka Tanéa je nesmírně jednoduchá, levná, rychlá a je náramně osvěžující. V některých rodinách používají místo rýže jako zavářku Korkóto (Κορκότο), což je loupaná a lámaná tvrdá pšenice, zpracovávaná v severním Řecku.
Variantou této polévky je Τανωμένο σορβά. Jen místo rýže použijeme kroupy a místo másla olivový olej. A je tu navíc i cibule.
Doba přípravy polévky Tanéa
- vaření rýže – 15 minut
- příprava a vmíchání jogurtu do polévky- 5 minut
- příprava a vmíchání máty do polévky – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 25 minut
Ingredience pro náplň na 6 porcí
- 200 g rýže Karolína (nebo kulatozrnné ráže)
- 1 l vody
- sůl
- pepř
- 280 g řeckého jogurtu
- 20 g másla
- polévková lžíce sušené máty
Tanéa – jogurtová polévka s rýží
Příprava polévky Tanéa je velice snadná a hlavně rychlá. Vodu v hrnci přiměřeně osolte a převeďte k varu.
Rýži Karolína pořádně propláchněte vodou a pomalu nasypte do vroucí vody tak, aby se jednotlivá zrnka rýže neslepila. Pomalu vařte. Pokud během varu rýže absorbuje příliš mnoho vody do svého objemu, přilijte trochu vřelé vody. To aby jste měli rýžovou polévka Tanéa a ne kaši…
Na mírném ohni vařte 10-15 minut (po deseti minutách zkuste její tvrdost). Jakmile je rýže uvařená na skus, hrnec z rýží odstavte mimo plotýnku. Rýži ponechejte v horkém vývaru!
Jogurt přendejte do přiměřeně hluboké ho talíře, nebo misky. Po malých dávkách do jogurtu přidávejte vřelou vodu z odstavené rýže (rýžový vývar), Důkladně jogurt s vývarem rozmíchejte.
Vřelou vodu do jogurtu postupně přidáváme proto, aby se chladný jogurt přidáním k vřelé rýži nesrazil.
Jakmile máme jogurt dostatečně naředěný a ohřátý, pomalu jej vlijeme do hrnce s rýží. Důkladně promícháme lžící, ale opatrně, aby rýže zůstala celá. Jinak budeme mít místo polévky Tanéa jogurtový škrob.
V jiném kastrolku rozpustíme máslo. Jakmile začne máslo pěnit, nasypeme do něj vrchovatou lžíci podrcené sušené máty. Máta pro Τανέα σούπα nemusí být podrcená na prach, vhodné jsou malé kousky lístečků, tak 2-3 mm. Mátu v másle necháme lehce zpěnit, aby se rozvinulo její aroma. Máslo s mátou přilijeme do jogurtového základu. Zamícháme, dochutíme solí, eventuálně trochou mletého pepře.
Stačilo pár minut – a polévka Tanéa je připravena!
Tak tuhle pikantní a osvěžující polévku Τανέα σούπα jen tak v každé řecké taverně neochutnáte! Okuste chuť Pontské kuchyně tak, jak ji můžete zažít už jen ve vzpomínkách potomků Řeckých vysídlenců z oblasti Černého moře, z kraje Pontos.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Polévka Tanéa
Polévka Tanéa
Potřebná výbava
- Hrnec na vaření polévky
- Rendlík na osmahnutí máty
Suroviny
- 200 g rýže Karolína
- 1 l vody
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 200 g jogurtu řeckého typu
- 20 g másla
- polévková lžíce sušené máty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
Něco podobného mají i Arméni, jejich jogurtová polévka se jmenuje spas.