Chirino lemonato – Χοιρινό λεμονάτο – je Vepřová kýta dušená na bílém víně s citronovou šťávou a bramborami. Vše pěkně pohromadě v jedné veliké pánvi. Příjemnou chuť tomuto pikantnímu řeckému pokrmu dodá červená kapie, drcená rozmarýna a tymián.
Dnes si Chirino lemonato přestavíme v té nejzákladnější podobě. Vaší fantazii se ovšem meze nekladou a příště klidně přidejte mrkvičku pro zdraví a na ozdobu, trošku hořčice pro pikantnější chuť a klidně i trochu chilli!
Doba přípravy
- příprava surovin- 15 minut
- dušení Chirino lemonato pod pokličkou- 60 minut
- dušení Chirino lemonato bez pokličky do odpaření přebytečné tekutiny- 10 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 85 minut
Ingredience pro 2 porce
- 1 kg vepřové kýty
- 1 kg brambor
- olivový olej na osmahnutí brambor a masa
- 1 ks červené kapie
- 1 čajová lžička jemně podrcené sušené rozmarýny
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička kmínu (volitelné)
- 2 dl suchého bílého vína
- 1 dl vřelé vody
- šťáva vymačkaná z jednoho citrónu
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (nebo sušená citrónová kůra)
- špetka chilli (volitelné)
- sůl
Připravujeme ingredience pro Chirino lemonato
Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky – podle velikosti brambor na šestiny, až osminky. Vepřovou kýtu naporcujte na kosty zhruba 2×2 cm. Kapii zpracujte na malé pásky.
Koření: pokud nemáte rozmarýnu sušenou, klidně nakrájejte čerstvé lístečky na malé kousky. Aroma dodají Chirino lemonato stejně spolehlivě. Stejně tak tymián – čerstvě utržený je stejně nejlepší! A kdo nemusí kmín jako takový, toho oblafněte kmínem drceným.
Chirino lemonato připravené v jedné pánvi
Ano – právě tohle se mi na přípravě Chirino lemonato líbí. Minimum použitého náčiní i energie – vše pod jednou pokličkou v krátkém čase!
Ve veliké pánvi (bo v pekáči) rozehřejte oliváč na snesitelnou teplotu a osmahněte na něm brambory aby se zatáhly. To je důležité, musí držet svůj tvar po celou dobu společného dušení s masíčkem.
Jakmile máte splněno, vyjměte erteple z pánve bokem, přilejte do pánve trochen oliváče. Stejně jako brambůrky, osmahněte i vepřovou kýtu.
Maso začne po chvíli pouštět šťávu, nechejte vyvanout prvotní odér a přisypte ke kýtě odložené brambůrky. Přidejte drcenou rozmarýnu, tymián, kmín, osolte a promíchejte. Chirino lemonato se začíná rýsovat!
Přilejte 2 deci suchého bílého vína a jakmile se začne prohřívat, dolijte tolik vřelé vody, aby bylo Chirino lemonato zpola zalité. Na závěr přidejte strouhanou citrónovou kůru a šťávu vymačkanou z poloviny citrónu. Zbylou polovinu citrónové šťávy odložte bokem na případné dochucení.
Velmi pozvolna celou tu voňavou nádheru duste pod poklicí.
Celková doba dušení Chirino lemonato záleží na kvalitě vepřové kýty. Po nějakých 40 minutách ochutnejte, jestli je maso správně měké, slané a citrónové. Pokud zjistíte chuťové nedostatky, napravte je. Jakmile se masíčko jeví jako že už ano, mějte nadále pánev odkrytou, trochu zvyšte teplotu a nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Výsledný zoftík pod masem tak bude příjemně hutný a chuťově bohatý!
Chirino lemonato příjemně osvěží váš jídelníček a posune přípravu vepřového masa do jiných – středozemních sfér.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Chirino lemonato
Chirino lemonato – Vepřová kýta na víně s citrónovou šťávou
Potřebná výbava
- Hluboká pánev
Suroviny
1 kg vepřové kýty
1 kg brambor
olivový olej na osmahnutí brambor a masa
1 ks červené kapie
1 čajová lžička jemně pordcené sušené rozmarýny
1 čajová lžička sušeného tymiánu
1 čajová lžička kmínu (volitelné)
2 dl suchého bílého vína
1 dl vřelé vody
šťáva vymačkaná z jednoho citrónu
jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (nebo sušená citrónová kůra)
špetka chilli (volitelné)
sůl
Notes
Koření: pokud nemáte rozmarýnu sušenou, klidně nakrájejte čerstvé lístečky na malé kousky. Aroma dodají Chirino lemonato stejně spolehlivě. Stejně tak tymián – čerstvě utržený je stejně nejlepší! A kdo nemusí kmín jako takový, toho oblafněte kmínem drceným. Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše…
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
Vážený pane, smekám a děkuji, tohle jídlo je famózní.