fbpx
Domácí chléb s vůní Řecka
Print Friendly, PDF & Email

Domácí chléb má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba – φούρνος (fúrnos). Chléb byl odjakživa základní složkou jídelníčku. Dodnes, hlavně v odlehlých oblastech, je bytelná a kvalitní pec nedílnou součástí taverny. Každý pekař má svůj osvědčený recept a je hrdý na svůj produkt – tradiční domácí chléb.

Miluji ty hodně brzká rána, kdy jsme na ostrově vzhůru jen my dva – já a pekař (no dobrá, také jeho pomocník a paní pekařová…). Vůně čerstvě upečeného řeckého chleba mě přitahuje jako magnet a řeším věčné dilema – se sezamem, nebo klasiku? Για, ενα ψωμί, ευχαριστώ πολύ… Jsme z našich luhů a hájů zvyklí na chléb jiný, po našimu pečený, ale v tuto chvíli není nad to si namazat na řecký bílý chléb βούτυρο…
Dnes si tedy vykouzlíme atmosféru řeckého rána v naší domácnosti a upečeme si tradiční řecký domácí chléb. Nesmějte se, vysloužíte si tak za tu vzpomínku velkou pochvalu vaší polovičky…

Doba přípravy chleba

  • příprava a hnětení těsta 15 minut
  • kynutí těsta 60 minut
  • tvarování chleba 5 minut
  • kynutí ve formě dalších 30 minut
  • pečení v troubě 30 minut
  • Celkem tedy 2 hodiny 20 minut + –

Ingredience na těsto

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 310 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 bal sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje

Příprava těsta na domácí chléb

Pokud máte zmatek ve značení mouky, buďte v klidu. Řecké hospodyně používají na těsto pro domácí chléb mouku GOCH (ΓOΧ). Tento hlavolam mi pomohla vyřešit až Venuše – ΓOΧ je zkratka pro mouku značenou jako Για Όλες τις Χρήσεις, volně přeloženo – mouka pro všechna využití. Typicky řecké. Takže použijte kteroukoliv Hladkou mouku ve vašem dosahu, nic tím nepokazíte.

Přesně odvážíme a naměříme mouku a vodu (jinak bude těsto buď řídké, nebo tuhé…) Vsypeme do mísy a přidáme sušené droždí, cukr, sůl a důkladně promícháme.

Hnětení těsta na domácí chléb

Do promíchaných sypkých surovin přilijeme vodu, polévkovou lžíci olivového oleje (můžeme i trochu více), nasadíme chirurgické rukavice (rukávy už máme vyhrnuty) a jdeme na to. 10 minut – ano, celých deset minut suroviny poctivě hněteme a přetváříme v těsto. Jedinci fyzicky méně zdatní použijí mechanický hnětač.

Vůbec nejdůležitější je dobrá volba olivového oleje. Toto je ta složka, která nám dělá chuť těsta a vystřelí domácí chléb do nadhvězdných výšin. Není nad domácí oliváč přímo od farmářky z Kérkyry! Zpočátku se vám bude zdát těsto příliš mastné, olivový olej se však postupně nádherně vstřebá.
Máme uhněteno, do mísy frnkneme ještě trochu oliváče a hroudu těsta v něm celou omácháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Hodinu či více podle okolní teploty. Mělo by nakynout na dvojnásobek objemu.

Copak v Řecku, tam to kyne samo, teplo jak v subtropech… Pokud se vám v zimních měsících nechce těsto pohnout, přisuňte mísu blíž k topení. Nebo použijte praktiku mé babičky, která dávala těsto vykynout pod peřinu…

Válíme a formujeme

Máme vykynuto a těsto naporcujeme podle nádob, ve kterých budeme péci. Tudíž jim i dáme při válení patřičný tvar.

Klasický tvar chleba, komisárek, vytvoříme vyválením těsta do obdélníkového tvaru (zhruba…). Těsto musí mít tloušťku 1 cm (taky zhruba). A šířku nádoby, do které jej vložíme.

Vyválenou placku pocákáme olivovým olejem a začneme těsto rolovat. Pokud je rolka nevzhledná, nezoufáme, následné milosrdné kynutí vše srovná…

Domácí chléb je ideální péci ve formě. Tu vymažeme olivovým olejem a pomoučíme. Rolku těsta vložíme do formy a nařežeme řezy hlubokými 5 až 10 milimetrů. Řídíme se přitom pravidlem, že mírná nerovnost oku lahodí. Budoucí domácí chléb pomašlujeme na povrchu vodou.

Těsto ve formě dáme podle osvědčené metody znovu vykynout. Při dobrých podmínkách by mělo během 1/2 hodiny nabýt na dvojnásobek objemu. Pokud ne, přisuneme blíže k teplu a vyčkáme, dokud nenakyne. To je důležitý moment celého procesu – jinak bude chléb připrclý a tuhý!

Domácí chléb – pečení

Vše se zdárně vyvíjí, kuchyní se line nasládlá vůně bujících kvasnic… Nejvyšší čas roztopit troubu na 220 stupňů. Před roztopením nezapomeneme do trouby vložit na její dno nádobu s čistou vodou. Těsto se nám ve formách slušně naformovalo do očekávaných formálních tvarů – tedy do komisárku a bochníku. Na závěr lehce posypeme lněným (sezamovým) semínkem (pro vaše zdraví) a šup s chlebem do trouby!

Teplotu v troubě stáhneme na 180 stupňů (přidaná voda nám mezitím vytvořila klima příznivé pro zdárný vývoj pečení). Vložíme budoucí domácí chléb, spustíme ventilátor horkovzdušné trouby a pečeme poctivou půlhodinu…

A je to tady!
Ono to vaše dílo opravdu začíná vypadat jako domácí chléb z řecké pekárny! Po vytažení z trouby nechejte chléb ve formě ještě 5 minut. Poté jej vyklopte a nechejte další 1/2 hodiny vydýchat…

…a zakrojte. …a přivoňte a ochutnejte.

Nezbývá, než s Řeckou kuchyní popřát
Dobrou chuť!

Náš tip

Pokud místo obyčejné hladké mouky použijete mouku chlebovou, bude takto připravený chléb hutnější, bude ale mít více chlebovou chuť a vydrží vláčný až 3 dny.

Karta receptu pro Domácí chléb

Domácí chléb

DOMÁCÍ CHLÉB S VŮNÍ ŘECKA

Laďa TYDRA
Domácí chléb má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba – φούρνος (fúrnos). Chléb byl odjakživa základní složkou jídelníčku. Dodnes, hlavně v odlehlých oblastech, je bytelná a kvalitní pec nedílnou součástí taverny. Každý pekař má svůj osvědčený recept a je hrdý na svůj produkt – tradiční domácí chléb.
4.67 z 3 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 50 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 20 minutes
Druh jídla Pečivo
Kuchyně Řecká
Počet porcí 1
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • Nádoba na míchání a kynutí těsta
  • Forma na pečení chleba

Suroviny
  

  • 500 g hladké mouky
  • 310 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup
 

  • 1. Uhněteme těsto
  • 2. Těsto necháme vykynout
  • 3. Vytvarujeme těsto do chlebové formy
  • 4. Chléb upečeme

Notes

Přesně odvážíme a naměříme mouku a vodu (jinak bude těsto buď řídké, nebo tuhé…) Vsypeme do mísy a přidáme sušené droždí, cukr, sůl a důkladně promícháme.
Do promíchaných sypkých surovin přilijeme vodu, polévkovou lžíci olivového oleje (můžeme i trochu více), nasadíme chirurgické rukavice (rukávy už máme vyhrnuty) a jdeme na to. 10 minut – ano, celých deset minut suroviny poctivě hněteme a přetváříme v těsto. Jedinci fyzicky méně zdatní použijí mechanický hnětač.
Dále postupujeme dle pokynů výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 250kcal
Klíčová slova Domácí chléb
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 4 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
05/02/2024 22:35

[…] do latinky). Keramické misky přímo nabušené vůněmi a chutí Řecka. Čerstvě upečený Domácí chléb pak utvrdí Vaše přátele o Vašich kuchařských […]

trackback
11/01/2024 13:31

[…] Tyrokafteri můžeme posypat vločkami sladké papriky (Μπούκοβο) a podáváme s opečenými toustíky – nebo k němu prostě ulamujeme čerstvý Domácí chléb. […]

2
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x