fbpx
Kuřecí souvlaki – řecký špíz z kuřecího masa v jogurtovém župánku
Print Friendly, PDF & Email

Kuřecí souvlaki – Σουβλάκι Κοτόπουλο – je řecký špíz z kuřecího masa, tentokrát oblečený v jogurtovém župánku. Souvlaki, špíz, ražniči, šašlik… Říkejte si tomu jak chcete – prostě kousky kuřecího masa na špejli, proložené lahodnou zeleninou. Ovšem ve skvostné úpravě!
Ta nejprostší varianta řeckého souvlaki spočívá v naporcování kuřecích prsíček na geometricky přesné krychličky o hranách 18 mm… Ty se nahusto napíchají na špejli – bez soli či jiných kulinářských kudrlinek a zprudka se na roštu nad žhavými uhlíky orestují. Na takovéto úpravě souvlaki si například můžete pochutnat v každém plážovém baru. Stačí jen trochu posolit, pokapat citrónem a zalít Mythosem…

Dnes zabrousíme trochu hlouběji do kulinářských tajů řeckých labužníků a připravíme si Kuřecí souvlaki v jogurtovém župánku. Jogurtová marináda udrží při grilování v mase všechnu šťávu a prsíčka tak nebudou vysušená. A nemusíme ani žhavit uhlíky – mazaně použijeme vertikální gril od řecké značky Rohnson.

Doba přípravy

  • Porcování kuřecích prsíček na kousky – 5 minut
  • Příprava jogurtové marinády – 5 minut
  • Marinování kuřecích prsíček – 120 minut (nic se nestane, když necháte maso marinovat v lednici přes noc. Vlastně stane – Σουβλάκι Κοτόπουλο bude chutnější…)
  • Příprava zeleniny během marinování – 10 minut
  • Napichování kusků masa a zeleniny na grilovací jehly – 10 minut
  • Grilování Kuřecích souvlaki ve vertikálním grilu – 30 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 3 HODINY (samotná práce kolem zabere slabou hodinu)

Ingredience pro 3 porce Σουβλάκι Κοτόπουλο

Příprava surovin

Příprava na Kuřecí souvlaki je velice jednoduchá. Kuřecí prsíčka naporcujeme na kousky ZHRUBA o velikosti 3×3 cm. Nemusíme je nutně přeměřovat šuplerou ani krejčovským metrem – prostě tak nějak… Vítané jsou i trojúhelníčky.
Papriky naporcujeme na ZHRUBA stejně velké kusy jako masíčko ((jen zkuste naporcovat papriku na čtverečky – i kdyby jste si špičku jazyka ukousli, nepovede se…). Cibulky nakrájíme na kolečka ZHRUBA 5 mm silné.

Do hlubší misky dáme jogurt a přidáme všechny bylinky, sůl a olivový olej.
V tomto okamžiku musím připustit, že uvedený poměr bylinek pro Kuřecí souvlaki není žádné dogma – do jogurtu prostě přidejte cokoliv, co je vám milé a hodí se na grilované maso. Nebránil bych se ani poctivé lžíci lahodného medu… Ale pozor, aby to nedopadlo jako když Pejsek a Kočička vařili dort!

Všechny námi preferované suroviny pro Kuřecí souvlaki poctivě v jogurtu rozmícháme. Do jogurtové marinády vložíme naporcovaná kuřecí prsíčka a pořádně je do marinády nahňácáme.

Takto připravený masový základ přikryjeme potravinářskou fólií a dáme marinovat do lednice. Minimálně na 2 hodiny (nejlépe přes noc). Během marinování se ale neflákáme – čas využijeme pro přípravu přílohy. Můžeme si třeba připravit fantastický Domácí pita chléb.

Tvoříme a grilujeme Kuřecí souvlaki

Připravíme si grilovací jehly a na ně postupně napícháme všechny ingredience. Správné Kuřecí souvlaki musí hrát všemi barvami! Prokládáme tedy kousky masa barevnými kousky paprik a fialovou cibulí. Různé barvy paprik ale také znamená i rozdíly v jejich chuti! Každé sousto Σουβλάκι Κοτόπουλο tak bude mít jinou chuť.

Tak – Kuřecí souvlaki máme pěkně připravené na jehlách, zavěsíme tedy šavličky do vertikálního grilu. Spustíme ohřev na vysoký výkon a nastavíme 30 minut. Při dobře seřízeném otočném mechanizmu se každá šavlička po jedné otočce středové osy pootočí o 1/5 kolem své šavlí osy. Tím je zabezpečeno, že se souvlaki griluje souměrně ze všech stran.

Díky jogurtovému župánku zůstane šťáva uvnitř masa a téměř neodkapává.

NÁŠ TIP
K naprosté dokonalosti Σουβλάκι Κοτόπουλο můžeme použít i vykostěná kuřecí stehna a na jedné jehle střídat kousky kuřecího prsa s kousky kuřecího stehna. Souvlaki tak bude šťavnatější.

Po 30. minutách grilování ochutnáme kousek masíčka, eventuálně přidáme dalších 5 minut. Zbytečně ale souvlaki nevysušujeme!
Kuřecí souvlaki podáváme s ochuceným jogurtovým dipem a čerstvou zeleninou. Vhodným pečivem je čerstvě upečený domácí Pita chléb. Opravdový labužník si pak svoji porci souvlaki zakápne olivovým olejem a přidá i pár kapek citrónové šťávy!

NÁŠ TIP NA JOGURTOVÝ DIP
Do 200 g řeckého jogurtu přidejte špetku jemně nasekaného kopru, 3 lžíce extra panenského oleje a rozmačkaný stroužek česneku. Mírně přisolte, opepřete a dokonale Dip rozmíchejte.

A nezapomeňte – grilovačku s Kuřecím souvlaki si nejlépe vychutnáte s přáteli!

Dobrou chuť s ŘECKOU KUCHYNÍ!
Καλή όρεξη!

Karta receptu – Kuřecí souvlaki

Kuřecí souvlaki

Kuřecí souvlaki

Laďa TYDRA
Kuřecí souvlaki – Σουβλάκι Κοτόπουλο – je řecký špíz z kuřecího masa, tentokrát oblečený v jogurtovém župánku. Souvlaki, špíz, ražniči, šašlik… Říkejte si tomu jak chcete – prostě kousky kuřecího masa na špejli
3 z 2 hodnocení
Doba přípravy 2 hours
Doba vaření 1 hour
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 3
Energie 133 kcal

Potřebná výbava

  • Vertikální gril

Suroviny
  

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 200 g jogurtu řeckého typu
  • ½ lžičky čajové lžičky podrcené rozmarýny
  • 2 lžičky čajové lžičky oregana
  • 2 lžičky čajové lžičky tymiánu
  • 1 lžička čajová lžička sladké papriky (kdo rád žiletky, přidá přiměřeně podrcené chilli)
  • 1 lžička čajová lžička soli
  • 3 polévkové lžíce polévkové lžíce kvalitního olivového oleje
  • silnostěnné kapie – červená, žlutá – ba i zelená, čím barevnější Kuřecí souvlaki, tím bude oku více lahodit
  • 2-3 ks menší cibule

Notes

Naporcované maso marinujte v jogurtovém dipu minimálně 2 hodiny. Nejlépe přes noc. Samotná akce s grilováním potom nepřesáhne hodinu.
Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 133kcal
Klíčová slova Kuřecí souvlaki
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x