Kuřecí souvlaki – Σουβλάκι Κοτόπουλο – je řecký špíz z kuřecího masa, tentokrát oblečený v jogurtovém župánku. Souvlaki, špíz, ražniči, šašlik… Říkejte si tomu jak chcete – prostě kousky kuřecího masa na špejli, proložené lahodnou zeleninou. Ovšem ve skvostné úpravě!
Ta nejprostší varianta řeckého souvlaki spočívá v naporcování kuřecích prsíček na geometricky přesné krychličky o hranách 18 mm… Ty se nahusto napíchají na špejli – bez soli či jiných kulinářských kudrlinek a zprudka se na roštu nad žhavými uhlíky orestují. Na takovéto úpravě souvlaki si například můžete pochutnat v každém plážovém baru. Stačí jen trochu posolit, pokapat citrónem a zalít Mythosem…
Dnes zabrousíme trochu hlouběji do kulinářských tajů řeckých labužníků a připravíme si Kuřecí souvlaki v jogurtovém župánku. Jogurtová marináda udrží při grilování v mase všechnu šťávu a prsíčka tak nebudou vysušená. A nemusíme ani žhavit uhlíky – mazaně použijeme vertikální gril od řecké značky Rohnson.
Doba přípravy
- Porcování kuřecích prsíček na kousky – 5 minut
- Příprava jogurtové marinády – 5 minut
- Marinování kuřecích prsíček – 120 minut (nic se nestane, když necháte maso marinovat v lednici přes noc. Vlastně stane – Σουβλάκι Κοτόπουλο bude chutnější…)
- Příprava zeleniny během marinování – 10 minut
- Napichování kusků masa a zeleniny na grilovací jehly – 10 minut
- Grilování Kuřecích souvlaki ve vertikálním grilu – 30 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 3 HODINY (samotná práce kolem zabere slabou hodinu)
Ingredience pro 3 porce Σουβλάκι Κοτόπουλο
- 500 g kuřecích prsíček
- 200 g jogurtu řeckého typu (nebo pravého řeckého jogurtu)
- 1/2 čajové lžičky podrcené rozmarýny
- 2 čajové lžičky oregana
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1 čajová lžička sladké papriky (kdo rád žiletky, přidá přiměřeně podrcené chilli)
- 1 čajová lžička soli
- 3 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje
- silnostěnné kapie – červená, žlutá – ba i zelená, čím barevnější Kuřecí souvlaki, tím bude oku více lahodit
- 2 -3 menší cibule
Příprava surovin
Příprava na Kuřecí souvlaki je velice jednoduchá. Kuřecí prsíčka naporcujeme na kousky ZHRUBA o velikosti 3×3 cm. Nemusíme je nutně přeměřovat šuplerou ani krejčovským metrem – prostě tak nějak… Vítané jsou i trojúhelníčky.
Papriky naporcujeme na ZHRUBA stejně velké kusy jako masíčko ((jen zkuste naporcovat papriku na čtverečky – i kdyby jste si špičku jazyka ukousli, nepovede se…). Cibulky nakrájíme na kolečka ZHRUBA 5 mm silné.
Do hlubší misky dáme jogurt a přidáme všechny bylinky, sůl a olivový olej.
V tomto okamžiku musím připustit, že uvedený poměr bylinek pro Kuřecí souvlaki není žádné dogma – do jogurtu prostě přidejte cokoliv, co je vám milé a hodí se na grilované maso. Nebránil bych se ani poctivé lžíci lahodného medu… Ale pozor, aby to nedopadlo jako když Pejsek a Kočička vařili dort!
Všechny námi preferované suroviny pro Kuřecí souvlaki poctivě v jogurtu rozmícháme. Do jogurtové marinády vložíme naporcovaná kuřecí prsíčka a pořádně je do marinády nahňácáme.
Takto připravený masový základ přikryjeme potravinářskou fólií a dáme marinovat do lednice. Minimálně na 2 hodiny (nejlépe přes noc). Během marinování se ale neflákáme – čas využijeme pro přípravu přílohy. Můžeme si třeba připravit fantastický Domácí pita chléb.
Tvoříme a grilujeme Kuřecí souvlaki
Připravíme si grilovací jehly a na ně postupně napícháme všechny ingredience. Správné Kuřecí souvlaki musí hrát všemi barvami! Prokládáme tedy kousky masa barevnými kousky paprik a fialovou cibulí. Různé barvy paprik ale také znamená i rozdíly v jejich chuti! Každé sousto Σουβλάκι Κοτόπουλο tak bude mít jinou chuť.
Tak – Kuřecí souvlaki máme pěkně připravené na jehlách, zavěsíme tedy šavličky do vertikálního grilu. Spustíme ohřev na vysoký výkon a nastavíme 30 minut. Při dobře seřízeném otočném mechanizmu se každá šavlička po jedné otočce středové osy pootočí o 1/5 kolem své šavlí osy. Tím je zabezpečeno, že se souvlaki griluje souměrně ze všech stran.
Díky jogurtovému župánku zůstane šťáva uvnitř masa a téměř neodkapává.
NÁŠ TIP
K naprosté dokonalosti Σουβλάκι Κοτόπουλο můžeme použít i vykostěná kuřecí stehna a na jedné jehle střídat kousky kuřecího prsa s kousky kuřecího stehna. Souvlaki tak bude šťavnatější.
Po 30. minutách grilování ochutnáme kousek masíčka, eventuálně přidáme dalších 5 minut. Zbytečně ale souvlaki nevysušujeme!
Kuřecí souvlaki podáváme s ochuceným jogurtovým dipem a čerstvou zeleninou. Vhodným pečivem je čerstvě upečený domácí Pita chléb. Opravdový labužník si pak svoji porci souvlaki zakápne olivovým olejem a přidá i pár kapek citrónové šťávy!
NÁŠ TIP NA JOGURTOVÝ DIP
Do 200 g řeckého jogurtu přidejte špetku jemně nasekaného kopru, 3 lžíce extra panenského oleje a rozmačkaný stroužek česneku. Mírně přisolte, opepřete a dokonale Dip rozmíchejte.
A nezapomeňte – grilovačku s Kuřecím souvlaki si nejlépe vychutnáte s přáteli!
Dobrou chuť s ŘECKOU KUCHYNÍ!
Καλή όρεξη!
Karta receptu – Kuřecí souvlaki
Kuřecí souvlaki
Potřebná výbava
- Vertikální gril
Suroviny
- 500 g kuřecích prsíček
- 200 g jogurtu řeckého typu
- ½ lžičky čajové lžičky podrcené rozmarýny
- 2 lžičky čajové lžičky oregana
- 2 lžičky čajové lžičky tymiánu
- 1 lžička čajová lžička sladké papriky (kdo rád žiletky, přidá přiměřeně podrcené chilli)
- 1 lžička čajová lžička soli
- 3 polévkové lžíce polévkové lžíce kvalitního olivového oleje
- silnostěnné kapie – červená, žlutá – ba i zelená, čím barevnější Kuřecí souvlaki, tím bude oku více lahodit
- 2-3 ks menší cibule
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…