fbpx
Kourampiedes – vánoční máslové cukroví s mandlemi
Print Friendly, PDF & Email

Kourampiedes nebo Kourabiedes je vánoční máslové cukroví s mandlemi. Tato tradiční řecká sladkost s příchutí vanilky a muškátového oříšku bývá i na svatebním stole. Do Řecka kourampiedes přinesli v roce 1924 po Velké výměně řečtí vystěhovalci z turecké Kappadokie. Na rozdíl od našich Vanilkových rohlíčků se do Kourampiedes přidá i muškátový oříšek a alkohol. A jako specialitu, v našich krajích neznámou, můžeme zvýraznit chuť a vůni kourampiedes mastichovou či růžovou esencí!
Co se alkoholu týče, běžně se v Řecku do κουραμπιέδες přidává brandy. A v tento moment vstupuje do našeho receptu moravský prvek. Místo brandy jsem použil poctivou domácí pálenku z rynglí (klidně může být i slivovica). A vůni jsem podtrhl mastichovou příchutí. Výsledek je naprosto fantastický! Ještě teď je celá domácnost prosycena nádhernou vůní moravských kourampiedes…

Doba přípravy

  • pražení mandlí – 2-3 minuty
  • míchání a hnětení těsta – 20 minut
  • šoulení a tvarování kourampiedes – 15 minut
  • pečení (2 dávky, každá 25 minut) – 50 minut
  • obalování kurampiedes v cukru – 5 minut

Celkový čas – 1 a 1/2 hodiny

Ingredience pro kourampiedes

  • 350 g másla
  • 670 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystalového
  • 100 g pražených mandlí nastrouhaných na plátky
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • vanilková esence
  • mastichová esence (nepovinné)
  • 50 g alkoholu
  • cukr moučka a cukr vanilkový v misce v poměru 10:1 (pro obalení hotového kourampiedes v cukrové závěji)

Příprava těsta

S dostatečným předstihem před zpracováním těsta nakrájejte máslo na plátky a nechejte změknout. V mezičase si připravte další suroviny.

Jednu ze základních vůní kourampiedes obstarávají čerstvě pražené mandle. Příprava je rychlá a jednoduchá: Plátky mandlí nasypejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a 2 až 3 minuty pomalu restujte do zlatova. Pokud máte obavy, že takto připravené mandličky na místě sežerete (ta vůně je prostě neodolatelná…) – dávku mandlí přiměřeně zvyšte.

Změklé máslo přendejte do přiměřeně hluboké mísy a přidejte cukr. Kdo má kuchyňský robot, má vyhráno a základní máslovou směs vyšlehá v něm. My ostatní proháníme máslo ručním šlehačem. Máslo s cukrem šleháme 7-8 minut do krémové konzistence. Poté postupně přidáme oba žloutky a zašleháme je do másla.

Do máslové základny přidáme muškátový oříšek, vanilkovou esenci a štamprli pálenky s mastichou. Opět důkladně vyšleháme.

Hnětení těsta na kourampiedes

Vyměníme metly šlehací za metly hnětací a prosejeme na máslový základ část hladké mouky. A hněteme. Přidáme další mouku přes síto. A pořád hněteme a přisypáváme, dokud to hnětač dává…

Část zbylé mouky nasypeme na vál, posadíte na něj rozpracované těsto a zasypeme jej zbytkem prosáté mouky. A ručo hněteme. Na úplný závěr zapracujeme do těsta lupínky ďábelsky voňavých pražených mandliček. Že se při hnětení mandličky trochu polámou? No a? Jen se tak více rozvine jejich vůně…

Zapneme troubu na 170 °C a necháme ji během vytváření kourampiedes zahřát. Těsto máme nádherně kompaktní, přiměřeně ochucené – jdeme tedy tvarovat. Rozviňte svoji fantazii a dejte kourampiedes jakýkoliv tvar. Klasicky to bývají malé placičky či bochníčky. Ty pak vkládejte na plech na pečící papír.

Vánoční lahůdka v cukrové závěji

Během pečení si připravíme do misky moučkový cukr, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový v poměru zhruba 10:1

Po 25 – 30 minutách pečení kourampiedes trochu nabudou na objemu a získají zlatavě propečenou barvu. Cukroví necháme na plechu 5 minut odstát a poté je vyválíme v připravené cukrové závěji. Nechejte obalené kourampiedes vychladnout a uložte v temnu a chladnu.
Všimli jste si, že na tuto řeckou sladkost jsme dosud použili celkem málo cukru? Tak teď to napravíme: Všechny kourampiedes v cukru obalené před podáváním na stůl znovu hojně – ale opravdu hojně zasněžíme cukrem tak, aby na každém byla vysoká čepice nadýchaného cukru.

Přejeme vám Καλή όρεξη s recepty Řecko nás baví!

Karta receptu

Kourampiedes

Kourampiedes – vánoční máslové cukroví s mandlemi

Laďa TYDRA
Kourampiedes – vánoční máslové cukroví s mandlemi. Tato tradiční řecká sladkost s příchutí vanilky a muškátového oříšku bývá i na svatebním stole. Do Řecka kourampiedes přinesli v roce 1924 po Velké výměně řečtí vystěhovalci z turecké Kappadokie. Na rozdíl od našich Vanilkových rohlíčků se do Kourampiedes přidá i muškátový oříšek a alkohol. A jako specialitu, v našich krajích neznámou, můžeme zvýraznit chuť a vůni kourampiedes mastichovou či růžovou esencí!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Druh jídla Desert, Dessert, Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 30
Energie 510 kcal

Potřebná výbava

  • Vál na válení těsta
  • Pánev na pražení mandlí
  • plech na pečení

Postup
 

350 g másla

670 g hladké mouky

100 g cukru krystalového

100 g pražených mandlí nastrouhaných na plátky

2 žloutky

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

vanilková esence

mastichová esence (nepovinné)

50 g alkoholu

cukr moučka a cukr vanilkový v misce v poměru 10:1 (pro obalení hotového kourampiedes v cukrové závěji)

    Notes

    S dostatečným předstihem před zpracováním těsta nakrájejte máslo na plátky a nechejte změknout. V mezičase si připravte další suroviny.
    Jednu ze základních vůní kourampiedes obstarávají čerstvě pražené mandle. Příprava je rychlá a jednoduchá: Plátky mandlí nasypejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a 2 až 3 minuty pomalu restujte do zlatova. Pokud máte obavy, že takto připravené mandličky na místě sežerete (ta vůně je prostě neodolatelná…) – dávku mandlí přiměřeně zvyšte.
    Dále pokračujte dle receptu výše uvedeného…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 510kcal
    Klíčová slova Kourampiedes
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    1 Komentář
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x