Grilovaný pstruh – Πέστροφα ψητή – řecká rybí delikatesa ochucená olivovou zálivkou s citrónem a hořčicí. Sladkovodní pstruh je v Řecku stejně populární jako mořské ryby. Citrónový dip – Λεμόνι και ελαιόλαδο – udělá z jeho ochutnávky opravdový gurmánský zážitek.
Existuje spousta možností jak pstruha grilovat. Na roštu v troubě, nad řeřavými uhlíky ve venkovním grilu. Nejšetrnější příprava je grilování ve vertikálním grilu – pstruha máte stále na očích a plně kontrolujete teplotu a stav grilování. Snadno se dá také takto grilovaný pstruh potírat olejíčkem s bylinkami, aniž by se při tom kouřilo z přepáleného tuku kapajícího do uhlíků.
A nejlépe chutná pstruh vlastnoručně ulovený! Máme tak 100% jistotu o jeho čerstvosti.
Doba přípravy
- osušení marinovaných pstruhů, nasolení a potření olejem s bylinkami – 10 minut
- Napíchnutí pstruhů na grilovací jehly – 5 minut
- Grilování pstruhů – 25 až 30 minut podle velikostí pstruhů
- Příprava olejovo citrónového dipu – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 45 minut
Ingredience
- pstruzi podle počtu strávníků – ideálně 3 kusy
- sůl
- panenský olivový olej na potírání
- bylinky dle vašeho výběru (tymián, oregano, drcená rozmarýna…)
- olivový olej na dip – 0,7 deci + –
- čerstvá citrónová šťáva z 1/2 citrónu
- vrchovatá čajová lžička plnotučné hořčice
Grilovaný pstruh – příprava
Čerstvé pstruhy dobře očistíme a vykucháme. Pokud jsou pstruzi opravdu pěkně velcí, odřízneme hlavy či ocasní ploutve, aby se do grilu vlezli. Pstruhy přiměřeně nasolíme zevnitř i z venku. Nasolené pstruhy uložíme marinovat do lednice, nejlépe do druhého dne. Takto dobře sůl pronikne do rybí svaloviny a pomůže vyloučit přebytečnou tekutinu. Grilovaný pstruh pak bude, mimo jiné, lépe na grilovacích šavlích držet.
Chvíli před grilovačkou marinované pstruhy opláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je tak povrchové soli. Ryby poté důkladně osušíme. Do misky nalijeme olivový olej na potírání pstruhů a přidáme do něj preferované bylinky.
Na vertikálním grilu nastavíme držáky šavliček a teplotu spirály nastavíme na mírný ohřev. Spustíme jej, aby se spirála ohřála na provozní teplotu.
Osušené pstruhy protneme grilovacími šavlemi. Postupujeme tak, že první jehlu napíchneme u ocasní ploutve a vedeme ji hřbetem podél páteře až do hlavy. Pravda, zní to trochu hororově, ale to hlavní teprve přijde… Druhou jehlu napíchneme pstruhovi do hlavy a vedeme ji podél první jehly k ocasní ploutvi.
Tím máme zajištěno, že se grilovaní pstruzi během procesu nesesunou po šavličce na dno grilu. Ryby fixované na šavličkách potřeme olivovým olejem s bylinkami jak zvenku, tak zevnitř. Mezitím se spirála grilu dostatečně nažhavila. Pstruhy zavěsíme do otočného držáku, na časovači nastavíme 30 minut a grilujeme.
Grilované pstruhy během otáčení občas potřeme olivovým olejem s bylinkami. Není ovšem nutné celou dobu zírat na ryby, jak se pomalu otáčejí. Nastal nejvyšší čas připravit si zlatý hřeb dnešního grilování – pravý
λαδοκολλα με λεμονι. Dip z olivového oleje a citrónové šťávy.
Příprava olejovo citrónového dipu
Do hlubší misky nalijeme extra panenský olivový olej, přidáme vrchovatou lžičku plnotučné hořčice a šťávu vymačkanou z 1/2 citrónu. Vše důkladně rozmixujeme na olejovo citrónovou pastu. Jak prosté… Grilovaný pstruh, ochucený tímto olejovým dipem, vám bude chutnat jako mořská ryba nejvyšší kvality!
Pstruhy zhruba v polovině grilování natočíme k topícím spirálám druhou stranou. Opět průběžně potíráme olejem. Nečekáme až na pstruzích vyskáčí spálené fleky – není nutno křehké rybí masíčko vysušovat jako do herbáře! Menší pstruzi jsou hotovi během dvaceti minut. Grilovaného pstruha si na talíři otevřeme a odstraníme ploutve, páteř a žebra.
Grilovaného pstruha s olejovo citrónovým dipem podáváme s bílým pečivem a pohárem dobrého moravského bílého vína
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Grilovaný pstruh
GRILOVANÝ PSTRUH – DELIKATESA SE ZÁLIVKOU Z OLIVOVÉHO OLEJE A CITRÓNU
Potřebná výbava
- Vertikální gril
Suroviny
- pstruzi podle počtu strávníků – ideálně 3 kusy
- sůl
- panenský olivový olej na potírání
- bylinky dle vašeho výběru (tymián, oregano, drcená rozmarýna…)
- Suroviny na olejovocitrónový dip
- olivový olej – 0,7 deci + –
- čerstvá citrónová šťáva z 1/2 citrónu
- vrchovatá čajová lžička plnotučné hořčice