fbpx
Grilovaný pstruh – delikatesa se zálivkou z olivového oleje a citrónu
Print Friendly, PDF & Email

Grilovaný pstruh – Πέστροφα ψητή – řecká rybí delikatesa ochucená olivovou zálivkou s citrónem a hořčicí. Sladkovodní pstruh je v Řecku stejně populární jako mořské ryby. Citrónový dip – Λεμόνι και ελαιόλαδο – udělá z jeho ochutnávky opravdový gurmánský zážitek.

Existuje spousta možností jak pstruha grilovat. Na roštu v troubě, nad řeřavými uhlíky ve venkovním grilu. Nejšetrnější příprava je grilování ve vertikálním grilu – pstruha máte stále na očích a plně kontrolujete teplotu a stav grilování. Snadno se dá také takto grilovaný pstruh potírat olejíčkem s bylinkami, aniž by se při tom kouřilo z přepáleného tuku kapajícího do uhlíků.
A nejlépe chutná pstruh vlastnoručně ulovený! Máme tak 100% jistotu o jeho čerstvosti.

Doba přípravy

  • osušení marinovaných pstruhů, nasolení a potření olejem s bylinkami – 10 minut
  • Napíchnutí pstruhů na grilovací jehly – 5 minut
  • Grilování pstruhů – 25 až 30 minut podle velikostí pstruhů
  • Příprava olejovo citrónového dipu – 5 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 45 minut

Ingredience

  • pstruzi podle počtu strávníků – ideálně 3 kusy
  • sůl
  • panenský olivový olej na potírání
  • bylinky dle vašeho výběru (tymián, oregano, drcená rozmarýna…)
  • olivový olej na dip – 0,7 deci + –
  • čerstvá citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • vrchovatá čajová lžička plnotučné hořčice

Grilovaný pstruh – příprava

Čerstvé pstruhy dobře očistíme a vykucháme. Pokud jsou pstruzi opravdu pěkně velcí, odřízneme hlavy či ocasní ploutve, aby se do grilu vlezli. Pstruhy přiměřeně nasolíme zevnitř i z venku. Nasolené pstruhy uložíme marinovat do lednice, nejlépe do druhého dne. Takto dobře sůl pronikne do rybí svaloviny a pomůže vyloučit přebytečnou tekutinu. Grilovaný pstruh pak bude, mimo jiné, lépe na grilovacích šavlích držet.

Chvíli před grilovačkou marinované pstruhy opláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je tak povrchové soli. Ryby poté důkladně osušíme. Do misky nalijeme olivový olej na potírání pstruhů a přidáme do něj preferované bylinky.
Na vertikálním grilu nastavíme držáky šavliček a teplotu spirály nastavíme na mírný ohřev. Spustíme jej, aby se spirála ohřála na provozní teplotu.
Osušené pstruhy protneme grilovacími šavlemi. Postupujeme tak, že první jehlu napíchneme u ocasní ploutve a vedeme ji hřbetem podél páteře až do hlavy. Pravda, zní to trochu hororově, ale to hlavní teprve přijde… Druhou jehlu napíchneme pstruhovi do hlavy a vedeme ji podél první jehly k ocasní ploutvi.

Tím máme zajištěno, že se grilovaní pstruzi během procesu nesesunou po šavličce na dno grilu. Ryby fixované na šavličkách potřeme olivovým olejem s bylinkami jak zvenku, tak zevnitř. Mezitím se spirála grilu dostatečně nažhavila. Pstruhy zavěsíme do otočného držáku, na časovači nastavíme 30 minut a grilujeme.

Grilované pstruhy během otáčení občas potřeme olivovým olejem s bylinkami. Není ovšem nutné celou dobu zírat na ryby, jak se pomalu otáčejí. Nastal nejvyšší čas připravit si zlatý hřeb dnešního grilování – pravý
λαδοκολλα με λεμονι. Dip z olivového oleje a citrónové šťávy.

Příprava olejovo citrónového dipu

Do hlubší misky nalijeme extra panenský olivový olej, přidáme vrchovatou lžičku plnotučné hořčice a šťávu vymačkanou z 1/2 citrónu. Vše důkladně rozmixujeme na olejovo citrónovou pastu. Jak prosté… Grilovaný pstruh, ochucený tímto olejovým dipem, vám bude chutnat jako mořská ryba nejvyšší kvality!

Pstruhy zhruba v polovině grilování natočíme k topícím spirálám druhou stranou. Opět průběžně potíráme olejem. Nečekáme až na pstruzích vyskáčí spálené fleky – není nutno křehké rybí masíčko vysušovat jako do herbáře! Menší pstruzi jsou hotovi během dvaceti minut. Grilovaného pstruha si na talíři otevřeme a odstraníme ploutve, páteř a žebra.

Grilovaného pstruha s olejovo citrónovým dipem podáváme s bílým pečivem a pohárem dobrého moravského bílého vína

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu – Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh

GRILOVANÝ PSTRUH – DELIKATESA SE ZÁLIVKOU Z OLIVOVÉHO OLEJE A CITRÓNU

Laďa TYDRA
Grilovaný pstruh – Πέστροφα ψητή – řecká rybí delikatesa ochucená olivovou zálivkou s citrónem a hořčicí. Citrónový dip – Λεμόνι και ελαιόλαδο – udělá z jeho ochutnávky opravdový gurmánský zážitek.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Energie 135 kcal

Potřebná výbava

  • Vertikální gril

Suroviny
  

  • pstruzi podle počtu strávníků – ideálně 3 kusy
  • sůl
  • panenský olivový olej na potírání
  • bylinky dle vašeho výběru (tymián, oregano, drcená rozmarýna…)
  • Suroviny na olejovocitrónový dip
  • olivový olej – 0,7 deci + –
  • čerstvá citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • vrchovatá čajová lžička plnotučné hořčice

Notes

Čerstvé pstruhy dobře očistíme a vykucháme. Pokud jsou pstruzi opravdu pěkně velcí, odřízneme hlavy či ocasní ploutve, aby se do grilu vlezli. Pstruhy přiměřeně nasolíme zevnitř i z venku. Nasolené pstruhy uložíme marinovat do lednice, nejlépe do druhého dne. Takto dobře sůl pronikne do rybí svaloviny a pomůže vyloučit přebytečnou tekutinu. Grilovaný pstruh pak bude, mimo jiné, lépe na grilovacích šavlích držet.
Dále pokračujeme podle receptu uvedeného výše v příspěvku…

Nutriční hodnoty

Calories: 135kcal
Klíčová slova Grilovaný pstruh
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x