Řecký salát – tradiční Choriatiki (Χωριάτικη σαλάτα) se sýrem Feta můžeme též podávat hostům jako Letní salát (Φερινή σαλάτα). Přestože je jeho složení naprosto minimalistické, dokážeme v misce vykouzlit maximum chutí a vůní, jež nám může naše zahrádka nabídnout v letní sezóně. Díky globálnímu trhu si Řecký salát můžeme připravit i v hlubokém zimním období, ale – přátelé – to letní sluníčko prostě hraje u Choriatiky svoji nezaměnitelnou úlohu!
Vychlazený Χωριάτικη σαλάτα – doslova Vesnický salát – je skvělá a osvěžující zdravá večeře pro horké letní večery. Doporučujeme jej před podáváním nechat ochucený alespoň 1/2 hodiny „uzrát“ v lednici, to aby se vůně zálivky spojila s chutí čerstvé zeleniny.
Doba přípravy
- očištění a naporcování zeleniny – 10 minut
- promíchání Řeckého salátu se zálivkou – 2 minuty
- vychlazení Choriatiky – 30 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 12 minut
Ingredience pro 3 porce
- 4-5 pevnějších rajčat (podle velikosti…)
- 1 zelená paprika (nebo kapie)
- 1 salátová okurka (nebo 3 mírně přerostlé nakladačky)
- 1 červená cibule
- 150 g řeckého sýru Feta
- olivy Kalamata
- oregano
- čerstvě mletý pepř
- panenský olivový olej
- červený vinný ocet
Příprava Řeckého salátu
Všechnu zeleninu dobře očistíme.
Pevná rajčata nakrájíme na osminky či podobný nepravidelný tvar a vložime je do misky.
Okurku halabala zbavíme slupky, nakrájíme na 5 mm silná kolečka a ty přidáme k rajčatům.
Papriku zbavíme jádřince, překrojíme napříč na poloviny a nakrájíme na 5 mm silné proužky. Přidáme k rajčatům a okurce.
Cibuli oloupeme, překrojíme na poloviny a napříč nakrájíme na proužky. Přidáme k ostatní zelenině, osolíme, opepříme a ochutíme oreganem.
Zeleninový základ Řeckého salátu pokropíme polévkovou lžící červeného vinného octa.
Přidáme 2-3 polévkové lžíce panenského olivového oleje.
Choriatiki opatrně (aby se nerozbila rajčata) promícháme se zálivkou, ochutnáme, dochutíme dle gusta a odložíme na 1/2 hodiny do lednice.
Při servírování na každou porci marinované zeleniny položíme plátek Fety, přidáme olivy Kalamata, ozdobíme špetkou oregána a panenským olivovým olejem.
Chuťové variace Řeckého salátu
- Vinný ocet můžeme nahradit citrónovou šťávou
- Kdo rád kapari, může si Řecký salát vymazlit touto pikantní lahůdkou
- Jemně nasekaná petrželová nať posune Choriatiki do úplně jiné dimenze
- Pár lístků bazalky udělá s Řeckým salátem pravé divy
- Přidáním špetky tymiánu do základu přizvete sluníčko na váši hostinu
Řecký salát podáváme nejlépe s řeckým vínem, dobře se ale jeho chuť i vůně snoubí s naším vínem z Moravy!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Řecký salát – tradiční Choriatiki se sýrem Feta
Potřebná výbava
- Vhodná mísa
Suroviny
4-5 pevnějších rajčat (podle velikosti…)
1 zelená paprika (nebo kapie)
1 salátová okurka (nebo 3 mírně přerostlé nakladačky)
1 červená cibule
150 g řeckého sýru Feta
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…