fbpx
Řecký salát – tradiční Choriatiki se sýrem Feta

Řecký salát – tradiční Choriatiki (Χωριάτικη σαλάτα) se sýrem Feta můžeme též podávat hostům jako Letní salát (Φερινή σαλάτα). Přestože je jeho složení naprosto minimalistické, dokážeme v misce vykouzlit maximum chutí a vůní, jež nám může naše zahrádka nabídnout v letní sezóně. Díky globálnímu trhu si Řecký salát můžeme připravit i v hlubokém zimním období, ale – přátelé – to letní sluníčko prostě hraje u Choriatiky svoji nezaměnitelnou úlohu!

Vychlazený Χωριάτικη σαλάτα – doslova Vesnický salát – je skvělá a osvěžující zdravá večeře pro horké letní večery. Doporučujeme jej před podáváním nechat ochucený alespoň 1/2 hodiny „uzrát“ v lednici, to aby se vůně zálivky spojila s chutí čerstvé zeleniny.

Doba přípravy

  • očištění a naporcování zeleniny – 10 minut
  • promíchání Řeckého salátu se zálivkou – 2 minuty
  • vychlazení Choriatiky – 30 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 12 minut

Ingredience pro 3 porce

Příprava Řeckého salátu

Všechnu zeleninu dobře očistíme.

Pevná rajčata nakrájíme na osminky či podobný nepravidelný tvar a vložime je do misky.

Okurku halabala zbavíme slupky, nakrájíme na 5 mm silná kolečka a ty přidáme k rajčatům.

Papriku zbavíme jádřince, překrojíme napříč na poloviny a nakrájíme na 5 mm silné proužky. Přidáme k rajčatům a okurce.

Cibuli oloupeme, překrojíme na poloviny a napříč nakrájíme na proužky. Přidáme k ostatní zelenině, osolíme, opepříme a ochutíme oreganem.

Zeleninový základ Řeckého salátu pokropíme polévkovou lžící červeného vinného octa.

Přidáme 2-3 polévkové lžíce panenského olivového oleje.

Choriatiki opatrně (aby se nerozbila rajčata) promícháme se zálivkou, ochutnáme, dochutíme dle gusta a odložíme na 1/2 hodiny do lednice.

Při servírování na každou porci marinované zeleniny položíme plátek Fety, přidáme olivy Kalamata, ozdobíme špetkou oregána a panenským olivovým olejem.

Chuťové variace Řeckého salátu

  • Vinný ocet můžeme nahradit citrónovou šťávou
  • Kdo rád kapari, může si Řecký salát vymazlit touto pikantní lahůdkou
  • Jemně nasekaná petrželová nať posune Choriatiki do úplně jiné dimenze
  • Pár lístků bazalky udělá s Řeckým salátem pravé divy
  • Přidáním špetky tymiánu do základu přizvete sluníčko na váši hostinu

Řecký salát podáváme nejlépe s řeckým vínem, dobře se ale jeho chuť i vůně snoubí s naším vínem z Moravy!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Řecký salát – tradiční Choriatiki se sýrem Feta

Laďa TYDRA
Řecký salát – tradiční Choriatiki (Χωριάτικη σαλάτα) se sýrem Feta můžeme též podávat hostům jako Letní salát (Φερινή σαλάτα). Přestože je jeho složení naprosto minimalistické, dokážeme v misce vykouzlit maximum chutí a vůní, jež nám může naše zahrádka nabídnout v letní sezóně. Díky globálnímu trhu si Řecký salát můžeme připravit i v hlubokém zimním období, ale – přátelé – to letní sluníčko prostě hraje u Choriatiky svoji nezaměnitelnou úlohu!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 12 minutes
Celkový čas 12 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 3
Energie 115 kcal

Potřebná výbava

  • Vhodná mísa

Suroviny
  

4-5 pevnějších rajčat (podle velikosti…)

1 zelená paprika (nebo kapie)

1 salátová okurka (nebo 3 mírně přerostlé nakladačky)

1 červená cibule

150 g řeckého sýru Feta

olivy Kalamata

oregano

čerstvě mletý pepř

panenský olivový olej

červený vinný ocet

Nutriční hodnoty

Calories: 115kcal
Klíčová slova Řecký salát
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x