Recepty na briam se liší, přestože ve všech obměnách se stále jedná o obdobu francouzské dušené zeleniny „ratatouille“. Já jsem doma připravila briam tak, jak jsem ho ochutnala v krétské taverně, kupodivu s převahou cuket, brambor a lahodným sýrem Manouri …
Ingredience na Briam
- 1 střední cuketa (nebo 2 malé)
- 1 – 2 brambory
- 1 – 2 papriky (podle chuti, já použila bílou, v obchodě označenou „z Kréty“)
- rajčata (malá třešňová nebo jiná dobrá rajčata plné chuti)
- 1 větší nebo 2 malé červené cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- olivový olej (nejlépe panenský z Řecka)
- bylinky – čerstvé nebo sušené (já použila směs bylinek na brambory dovezenou z Řecka, určitě nezapomeňte na bazalku, oregano, …)
- citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř (nejlépe čtyřbarevný)
- sůl
- měkký ovčí sýr Manouri (ten jsem koupila originál řecký – případně můžete nahradit riccotou, kterou doplníte trochou strouhaného ovčího sýra uleželého – např. gravierou – i tuto variantu mám vyzkoušenou a bylo to také moc dobré)
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, cuketu nakrájíme také na plátky, papriku a cibuli nakrájíme na proužky, každý stroužek česneku rozkrájíme cca na 4 kousky, malá rajčátka můžeme ponechat se slupkou a rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny (v případě velkých rajčat postačí, když použijeme cca dvě, která spaříme, sloupneme a pokrájíme na větší kousky).
Dno zapékací misky pokapeme olivovým olejem a do misky klademe střídavě připravené brambory, cukety, papriky, rajčata a prokládáme proužky cibule a česneku, každou vrstvu lehce zakápneme citrónovou šťávou, posypeme bylinkami, jemně posolíme, opepříme a velkoryse pokapeme olivovým olejem. Formu na zapékání nevolíme příliš vysokou, já raději upekla ve dvou miskách v nižších vrstvách.
Zapékací misku s připravenou zeleninou zakryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct při 190 °C na horký vzduch cca na 1,5 hodiny. Poté odkryjeme alobal, na zeleninu rozprostřeme sýr a zapékáme dalších cca 20 minut.
Briam je vynikající jako předkrm, příloha k masu, ale i jako samostatná večeře. Dobrou chuť!
Doporučuji zapít stylově, ať už retsinou, řeckým pivem nebo limonádou s mastichou :-)
Tip: Kdybyste si tohle vynikající jídlo chtěli dát v Řecku, pak na jídelním lístku hledejte „μπριάμ“.
Přemýšlím v řečtině a přikyvuji na souhlas „NAI“ (čti ne), totiž česky ANO, baví mě Řecko, jeho slunce, moře, příroda, vesničky i města a jejich obyvatelé, a to dokonce tolik, že mě baví učit se řečtinu… Moje rodina si v Řecku zamilovala místní pokrmy tak moc, že nás baví vařit je i doma v Čechách. Pojďte se mnou ochutnávat!
Ahoj Jituš,
díkec moc za báječný recepis a tímto tě vítám v klubu prořeckých magorůůůů!
Laďa