fbpx
Briam – řecké ratatouille na krétský způsob
Print Friendly, PDF & Email

Recepty na briam se liší, přestože ve všech obměnách se stále jedná o obdobu francouzské dušené zeleniny „ratatouille“. Já jsem doma připravila briam tak, jak jsem ho ochutnala v krétské taverně, kupodivu s převahou cuket, brambor a lahodným sýrem Manouri

Ingredience na Briam

  • 1 střední cuketa (nebo 2 malé)
  • 1 – 2 brambory
  • 1 – 2 papriky (podle chuti, já použila bílou, v obchodě označenou „z Kréty“)
  • rajčata (malá třešňová nebo jiná dobrá rajčata plné chuti)
  • 1 větší nebo 2 malé červené cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • olivový olej (nejlépe panenský z Řecka)
  • bylinky – čerstvé nebo sušené (já použila směs bylinek na brambory dovezenou z Řecka, určitě nezapomeňte na bazalku, oregano, …)
  • citrónová šťáva
  • čerstvě mletý pepř (nejlépe čtyřbarevný)
  • sůl
  • měkký ovčí sýr Manouri (ten jsem koupila originál řecký – případně můžete nahradit riccotou, kterou doplníte trochou strouhaného ovčího sýra uleželého – např. gravierou – i tuto variantu mám vyzkoušenou a bylo to také moc dobré)

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, cuketu nakrájíme také na plátky, papriku a cibuli nakrájíme na proužky, každý stroužek česneku rozkrájíme cca na 4 kousky, malá rajčátka můžeme ponechat se slupkou a rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny (v případě velkých rajčat postačí, když použijeme cca dvě, která spaříme, sloupneme a pokrájíme na větší kousky).

Dno zapékací misky pokapeme olivovým olejem a do misky klademe střídavě připravené brambory, cukety, papriky, rajčata a prokládáme proužky cibule a česneku, každou vrstvu lehce zakápneme citrónovou šťávou, posypeme bylinkami, jemně posolíme, opepříme a velkoryse pokapeme olivovým olejem. Formu na zapékání nevolíme příliš vysokou, já raději upekla ve dvou miskách v nižších vrstvách.

Zapékací misku s připravenou zeleninou zakryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct při 190 °C na horký vzduch cca na 1,5 hodiny. Poté odkryjeme alobal, na zeleninu rozprostřeme sýr a zapékáme dalších cca 20 minut.

Briam je vynikající jako předkrm, příloha k masu, ale i jako samostatná večeře. Dobrou chuť!

Doporučuji zapít stylově, ať už retsinou, řeckým pivem nebo limonádou s mastichou :-)

Tip: Kdybyste si tohle vynikající jídlo chtěli dát v Řecku, pak na jídelním lístku hledejte μπριάμ.

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TYDRA
TYDRA
7 let před

Ahoj Jituš,
díkec moc za báječný recepis a tímto tě vítám v klubu prořeckých magorůůůů!
Laďa

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x