Paputsakia – Παπουτσάκια – lilkové botičky plněné masovou směsí s rajčaty. Ochucené jsou – jak káže dobrý středomořský mrav – skořicí, hřebíčkem, tymiánem, oreganem, rozmarýnou a spoustou petržele a máty. No a basu tvrdí samozřejmě základ z cibule, lehce ochucený česnekem. To vše dušené v červeném víně.
Dnes si připravíme bezlepkovou variantu paputsakia. Tradičně se na masovou směs v lilku před finálním zapečením dává bešamel se sýrem. Tak jako například u Musaky či Pastitsia. Pro bezlepkovou úpravu bešamel vynecháme a jako polevu použijeme rozmíchaná vejce se strouhaným sýrem. Ochucené nezaměnitelnou vůní muškátového oříšku. Rozdíl v chuti prakticky nepoznáte.
Ingredience na bezlepková paputsakia nemusíme nijak složitě shánět po řeckých dodavatelích, jsme dokonce schopni naprostou většinu surovin vypěstovat na své zahrádce. Je radost sledovat, jak vám lilek vyrůstá z plenek, rajčátka jako hlavní součást receptu dopředu znají svůj nádherný osud a petrželka se jen chvěje nedočkavostí ochutit náplň do paputsakia…
Doba přípravy
- Příprava a porcování všech ingrediencí 10 minut
- Dušení lilku v troubě 40 minut. Během této doby připravíme také masovou náplň
- Plnění lilků 5 – 10 minut
- Finální dopékání Paputsakia 10 minut
- Celková doba – 70 minut
Ingredience
- kvalitní řecký olivový olej
- 2 středně velké lilky
- 2-3 cibule (podle velikosti)
- 1 stroužek česneku
- 400 g mletého masa (dle vaší chuti)
- 400 g vyzrálých rajčat
- deci červeného vína
- skořicovou kůru
- 10 hřebíčků
- snítku čerstvé rozmarýny
- velkou hrst nasekané petrželové natě
- poloviční hrst nasekané máty
- 50 g sýra Kefalotyri (nebo Gouda)
- 50 g Parmezánu
- tymián
- oregano
- cukr
- sůl
- pepř (vlastníci plechové huby mohou přihodit něco málo chilli, paputsakia tím posunou do jiné dimenze…)
- 2 vejce
- mletý muškátový oříšek
Příprava lilku na Paputsakia
Roztopíme troubu na 170 °C.
Lilek zbavíme stopky a okvětních lístků a podélně ho rozkrojíme na poloviny. Dužinu baklažánu nařízneme do mřížky, pěkně hluboko, aby se sůl a olej dostaly až ke slupce. Do zářezů takto připraveného lilku vetřeme sůl a hojnost olivového oleje – ten se do dužiny krásně vpije. Ochutíme drhnutým tymiánem, nejlépe čerstvým z vaší bylinkové zahrádky.
A šup s lilkem do trouby – pěkně 40 minut na 170 °C
Náplň do botiček na Paputsakia
Cibuli nakrájíme podélně na pásky, česnek na plátky a vhodíme rozehřátý oliváč. Přidáme sůl (se solí opatrně, sýr je také dost slaný), pepř (chilli) a čajovou lžičku cukru – to aby základ pěkně zkaramelizoval. Během restování přidáme tymián, rozmarýnu, skořicovou kůru a hřebíček v síťce (plátýnku). Restujeme do zesklovatění cibule, asi tak 5 – 7 minut…
Po čas restování cibule si připravíme rajčata. Rozkrojíme je kant a každou půlku rajčete nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby nám v dlani zůstala pouze slupka. Jde to parádně rychle, nemusíte rajčata spařovat a pracně loupat, za minutku je hotovo. A slupku plnou vitamínů můžete zbaštit.
Zkaramelizovaný cibulový základ se nám pěkně táhne po pánvi a to je ta správná chvíle přihodit mleté maso. Přidáme grády na sporáku na maximum, aby se prochladlé masíčko vžilo do role a hňácáme a hňácáme ho po pánvi do jeho zvýraznění.
Poté přidáme deci červeného vína – a v tu chvíli se kuchyní prožene exploze vůní. To se právě propojily molekuly skořice, hřebíčku a červeného vína… Necháme víno ve směsi vydusit slabých 5 minut.
Postoupíme o level výše a přidáme do masové směsi na Paputsakia rajčatové pyré. Řádně promícháme a celou směs pomalu dusíme do úplného vypaření přebytečné vláhy. Zhruba 30 minut.
Masová směs se pomalu dusí a my si připravíme bylinky a sýry. Svazek petrželové natě bez stopek posekáme na hrubší kousky, stejně tak i lístky máty. Nejlépe klasickou mátu peprnou.
Příprava bezlepkového “bešamelu”
Nastrouháme na jemném struhadle sýry – v našem případě Goudu a Parmezán. Tady se ovšem fantazii meze nekladou, sýr použijte dle své chuti, obliby a šrajtofle. Platí ale, že by sýry měly být aromatické.
V misce rozšleháme 2 vejce a přidáme do nich pepř, 3/4 nastrouhaného sýra (1/4 odložíme stranou) a ochutíme jemně mletým muškátovým oříškem. Celou směs důkladně promícháme a odložíme stranou.
Do hotové masové směsi, ze které se mezitím vypařila přebytečná tekutina, vmícháme petrželku a mátu. Přidáme také odloženou 1/4 strouhaného sýra, který důkladně spojíme se základem.
Ochutnáme a případně chuťově doladíme tak, aby výsledek lahodil všem našim smyslům.
Finální plnění botiček Paputsakia
Uplynulo 40 minut a lilky nám v troubě změkly. Lžící zamačkáme dužinu dovnitř tak, aby nám vznikly lilkové lodičky. Vlastně botičky! Přebytečnou tekutinu vzniklou mačkáním přemístíme lžící pod lilky.
Lilkové botičky naplníme masovou směsí (přebytečnou náplní obložíme lilky kolem dokola…). Při klasické úpravě bychom v této fázi na masovou směs rozprostřeli sýrový bešamel. V naší bezlepkové variantě Paputsakia ale použijeme strouhaný sýr zamíchaný do rozšlehaných vajec. Skalní fandové pravé řecké kuchyně – neděste se! Na chuti to botičkám nikterak neubere a nebudete do sebe zbytečně cpát bílou mouku…
Takto připravené Paputsakia zapečeme 10 minut při 170 °C.
Paputsakia podáváme s pečivem a červeným vínem.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Paputsakia
PAPUTSAKIA – LILKOVÉ BOTIČKY PLNĚNÉ MASOVOU SMĚSÍ
Potřebná výbava
- Zapékací miska
Suroviny
kvalitní řecký olivový olej
2-3 cibule (podle velikosti)
1 stroužek česneku
400 g mletého masa (dle vaší chuti)
400 g vyzrálých rajčat
deci červeného vína
skořicovou kůru
10 hřebíčků
snítku čerstvé rozmarýny
velkou hrst nasekané petrželové natě
poloviční hrst nasekané máty
50 g sýra Kefalotyri (nebo Gouda)
50 g Parmezánu
tymián
oregano
cukr
sůl
pepř (vlastníci plechové huby mohou přihodit něco málo chilli, paputsakia tím posunou do jiné dimenze…)
2 vejce
mletý muškátový oříšek
Postup
- 1. Podusíme rozkrojené ochucené lilky
- 2. Připravíme masovou náplň do botiček
- 3. Naplníme lilky masovou směsí
- 4. Na masovou směs navršíme sýrovou směs s vejci
- 5. Připravené paputsakia dáme zapéci
Notes
Lilek zbavíme stopky a okvětních lístků a podélně ho rozkrojíme na poloviny. Dužinu baklažánu nařízneme do mřížky, pěkně hluboko, aby se sůl a olej dostaly až ke slupce. Do zářezů takto připraveného lilku vetřeme sůl a hojnost olivového oleje – ten se do dužiny krásně vpije. Ochutíme drhnutým tymiánem, nejlépe čerstvým z vaší bylinkové zahrádky.
A šup s lilkem do trouby – pěkně 40 minut na 170 °CDále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…