Galaktoboureko – Γαλακτομπούρεκο – je mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo krustas. Je to stálice řeckých zákusků na lžičku původem z Malé Ásie a můžeme ji najít na jídelníčku po celém Balkáně.
Jak už název napovídá, hlavní složkou krému v Galaktoboureko je mléko a jemná semolinová krupice Simigdáli psiló (Σιμιγδάλι Ψιλό). Ten správný šmrnc dezertu dodává svěží chuť citrónu!
Doba přípravy
- Příprava semolinového krému – 20 minut
- Příprava sirupu – 10 minut
- Vytvoření Galaktoboureka ve filo krustas – 10 minut
- Pečení – 50 minut
- CELKOVÁ DOBA – 1 hodina a 30 minut
Ingredience pro 12 porcí Galaktoboureko
- 500 g balení filo krustas
- 200 g rozpuštěného másla
Semolinový krém
- 2 litry mléka
- 200 g cukru krystal
- 200 g semolinová krupice Simigdáli psiló (nebo hrubá semolinová mouka)
- vanilková esence (nebo pomletý vanilkový lusk)
- 4 vejce
- 2 žloutky
- větší kousek skořicové kůry
- nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (nebo sušenou citrónovou kůru)
- 50 g másla
Sirup
- 500 ml vody
- 650 g cukr krystal
- kousek skořicové kůry
- šťávu ze dvou čerstvých citrónů
- proužky kůry z poloviny citrónu
Příprava semolinového krému
Je vhodné připravit semolinovou náplň pro Galaktoboureko pár hodin před pečením, aby krém dostatečně vychladnul.
Vejce si nachystejte s dostatečným časovým předstihem aby se aklimatizovaly na kuchyňskou teplotu. Do přiměřeně hluboké mísy rozklepněte 4 celá vejce a přidejte k nim 2 žloutky.
Z celkového množství dvou litrů si odložte hrnek mléka + polovinu cukru stranou. Mléko nalijte do hlubšího kastrólu, přidejte druhou polovinu cukru a skořicovou kůru. Nastrouhejte na jemném struhadle kůru z celého citrónu a přidejte ji do mléka. Pokud máte obavy z chemicky ošetřené citrónové kůry čert ví odkud, použijte sušenou citrónovou kůru (1/2 lžičky) se stejným aromatickým efektem.
Za občasného míchání přiveďte mléko s cukrem téměř k varu.
Zatímco se mléko zahřívá, našlehejte ve vhodné nádobě vejce se žloutky. Jakmile se začne tvořit bohatá pěna, přidejte za stálého šlehání postupně zbylou polovinu cukru, semolinovou krupici a vanilkové aroma. Opět důkladně našlehejte. Přilijte k našlehané vaječné pěně hrnek odloženého mléka.
Mezitím mléko na plotně začalo pomalu vařit – přidejte tedy za stálého šlehání do vaječného základu 3-4 naběračky horkého mléka. To aby se teploty surovin přiblížili. Poté teplou vaječnou směs se semolinou za stálého míchání nalijte do horkého mléka. Takto máte zaručeno, že nebudete mít v semolinovém krému žmolky.
Semolinovou kaši vařte na mírném ohni 5 minut do zhoustnutí. Poté odstavte krém z plotny a vmíchejte do něj 50 gramů másla – to Galktobourekové náplni dodá jemnou chuť! Hotový krém zakryjte potravinářskou fólií (nebo mikrotenovým sáčkem) tak, aby fólie na krém těsně doléhala. Jen tak se na povrchu nevytvoří nevzhledná, nežádoucí krusta.
Krém pro Galaktoboureko pak odložte bokem, aby před plněním do fila stačil dostatečně vychladnout – na filo nesmí přijít krém horký!
Tvoříme Galaktoboureko ve filo krustas
Vhodný pekáč velikosti 24×32 cm vymažeme rozpuštěným máslem a začneme do něj klást jednotlivé listy filo krustas
Jedno balení filo krustas obvykle obsahuje 12 listů těsta. Sedm z nich použijeme jako základní korpus pro Galaktoboureko. Jednotlivé listy klademe na sebe křížem krážem tak, aby přečnívaly přes okraje a vytvořily tak listové lože pro semolinový krém. Každý list hojně pokapeme rozpuštěným máslem.
Jakmile máme splněno, naneseme na listový základ Galaktoboureka vychládlý semolinový krém. Rovnoměrně jej pomocí stěrky rozprostřeme.
Převislé okraje jednotlivých listů fila překlopíme postupně na střídačku přes krém. Každý kousek opět pokapeme rozpuštěným máslem. Zbylých 5 listů fila naklademe – za hojného prolévání máslem – na vršek Galaktoboureka. Pomocí mašlovačky přitom zatláčíme okraje fila podél okrajů pekáče.
Začneme rozehřívat troubu na 180 °C (pokud budeme péci pomocí horkovzduchu, bude stačit 160 °C).
Horní vrstvu listů rozřežeme ostrým nožem na budoucí porce Galaktoboureka. Listy prořízneme až do krému. Na závěr rozetřeme zbylé máslo na povrch fila.
Připravené Galaktoboureko zasuneme do předehřáté trouby a pečeme 50 minut. Po padesáti minutách zkontrolujeme, jestli je filo hezky zlatavé a podle potřeby dobu pečení protáhneme až o 10 minut.
Sirup pro Galaktoboureko
Zatímco Galaktoboureko získává v troubě ty správné vlastnosti lahodného dezertu, uvaříme hutný sirup, bez něhož by bylo Galaktoboureko pouhá buchta.
Cukr krystal zalijeme vodou a tento sladký roztok přivedeme k varu. Přidáme skořicovou kůru a lupínky citrónové kůry. Jak sirup dosáhne bodu varu, přikryjeme jej a bez míchání vaříme 5 minut. Poté odstavíme z ohně a ochutíme šťávou vymačkanou ze dvou citrónů. Sirup přikryjeme – aby neuniklo citrónové aroma – a dáme jej vychladit.
Sirup na polévání Galaktoboureka musí být zcela studený!
Galaktoboureko ve filo krustas
Upečené, zlatavě křupavé Galaktoboureko po upečení ihned polijeme studeným citrónovým sirupem.
Vychlazený sirup s horkým máslem na docela bouřlivě reaguje, sirup tedy přiléváme po trochách. Naléváme jej hlavně do řezů a podél okrajů, aby zůstala vrchní krustička fila pěkně křupavá. A není nutno bezpodmínečně vypotřebovat všechen sirup, i tak bude Galatoboureko dostatečně vlahé a nacucané. Zbylý sirup můžeme použít na ochucení čajíčku, citrónu je v něm dost…
Galaktoboureko vás chuťově nadchne a získá si vaše mlsné srdíčko. Člověk by neřekl, jaká dobrota se dá vykouzlit z prosté krupicové kaše přidáním těch správných ingrediencí a osvědčeným postupem řeckých hospodyněk.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Galaktoboureko – mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo
Potřebná výbava
- Kastrol na uvaření semolinového krému
- Pekáč na upečení Galaktoboureka
Suroviny
2 litry mléka
200 g cukru krystal
200 g semolinová krupice Simigdáli psiló (nebo hrubá semolinová mouka)
vanilková esence (nebo pomletý vanilkový lusk)
4 vejce
2 žloutky
větší kousek skořicové kůry
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (nebo sušenou citrónovou kůru)
50 g másla
- Sirup
500 ml vody
650 g cukr krystal
kousek skořicové kůry
šťávu ze dvou čerstvých citrónů
proužky kůry z poloviny citrónu
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…