fbpx
Tomatokeftedes – rajčatové karbanátky ze Santorini
Print Friendly, PDF & Email

Tomatokeftedes – Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης – jsou smažené rajčatové karbanátky z ostrova Santorini (Thira). Rajčata pěstovaná na Santorini jsou unikátní odrůda. Tvoří nízký, téměř plazivý keřík, který čerpá vzdušnou vláhu z odpařujícího se moře. Plody jsou velmi malé, zato však silně aromatické, s jedinečnou chutí.
V našich podmínkách není možné tuto ostrovní odrůdu pěstovat, můžeme si ale báječnou chuť Tomatokeftedes alespoň přiblížit. Nejlépe použitím doma vypěstovaných rajčat, které jsou chuťově přeci jen o několik levelů výše než rajčata z velkopěstíren.

V našem případě jsem použil odrůdu Marmande, která je také velmi aromatická a chuťově vynikající. Ale nic nepokazíte ani aromatickými Cherry rajčátky.
Recept je neskutečně jednoduchý, Tomatokeftedes jsou ochuceny pouze cibulí a bylinkami z vaší zahrádky: bazalkou, petrželovou natí a mátou. Za pár minut máte hotový předkrm. Nebo chutný digestiv na doražení přecpaných gurmánů – záleží na vašem menu. Dají se ovšem také podávat jako hlavní chod!

Doba přípravy Tomatokeftedes

  • Porcování rajčat a bylinek – 15 minut
  • Míchání směsi na rajčatové karbanátky – 5 minut
  • Smažení celé dávky – 15 minut
  • Celková doba – 35 minut

Ingredience na 6 porcí

  • 1 kg rajčat
  • 1-2 cibule (podle velikosti)
  • máta – poloviční hrst
  • bazalka – velká hrst
  • petrželová nať – velká hrst
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka – na zahuštění směsi
  • 1/4l oleje na smažení

Postup přípravy pro Rajčatové karbanátky

Rajčata nakrájíme na kostky (nebo se alespoň pokusíme o tento geometrický tvar) o velikost 1cm (zhruba…). Cibuli nakrájíme na drobno. Petrželovou nať, bazalku a mátu nasekáme na hrubší kousky – nedělejme z bylinek drť, větší zelené kousky v Tomatokeftedes oku více lahodí. V Řecku se běžně používá divoce rostoucí máta klasnatá (δυόσμος), my klidně použijeme klasickou mátu peprnou.

Všechny suroviny smícháme a přidáme dle zvyku sůl a pepř.
Je možné přidat do směsi i na drobno naporcovanou fetu, to už ale nebude pravá receptura ze Santorini, sýr chuť Tomatokeftedes posune jiným směrem.
Do takto připraveného základu přimícháme tolik hladké mouky, aby směs netekla, dala se nabírat lžící a bylo možné tvořit malé karbanátky, které lžící přenášíme do rozpáleného oleje. Ale zase by směs neměla být moc tuhá…

V hlubší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje – tolik, aby v něm Tomatokeftedes plavaly. Postupně nabíráme polévkovou lžící rajčatové těsto a noříme ho do horkého oleje. Po 5. minutách Rajčatové karbanátky otočíme a dosmažíme z druhé strany.

Usmažené Tomataokeftedes odkládáme na savé ubrousky aby jsme je zbavili přebytečného tuku. Celý postup opakujeme do zpracování celé dávky.

Tomatokeftedes můžeme podávat s různě ochucenými jogurtovými dipy, do kterých je namáčíme.

Správně usmažené Rajčatové karbanátky jsou šťavnaté a pokud je podáváte jako hlavní chod, jsou skvělé s bramborem a jako příloha se přímo nabízí  tzatziki!

Přejeme Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

5 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x