Kotosoupa avgolemono – Κοτόσουπα αυγολέμονο – je tradiční řecká kuřecí polévka, zahuštěná citrónovo vaječnou záklechtkou. A s pořádnou dávkou cibule, brambor, mrkve a kulatozrnné rýže. To vše podbarvené vůní a chutí panenského olivového oleje.
Doba přípravy
- Příprava zeleniny – 10 minut
- Čas vaření kuřete – 60 až 70 minut podle velikosti kuřete
- Příprava vaječné záklechtky s citronovou šťávou a dokončení kotosoupa avgolemono – 5 minut
- Vykostění, porcování a vmíchání naporcovaného kuřete do vývaru – 15 minut
- CELKOVÝ ČAS – 90 až 100 minut
Ingredience pro 6 porcí
- 1 dobře očištěné kuře
- voda
- kvalitní panenský olivový olej
- 3 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 3 středně velké cibule
- 2 dcl šálek rýže Karolina (nebo jiné kulatozrnné rýže)
- 3 vejce
- čerstvá šťáva z 1 a 1/2 citronů
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Příprava vývaru pro Kotosoupa avgolemono
Do přiměřeně velkého hrnce (ne do papiňáku!) vložte kuře a zalijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené. Kuře obsypejte nahrubo nakrájenou cibulí. Přiměřeně osolte, mlýnkem namelte pepř. Přidejte panenský olivový olej – tím rozhodně nešetřete!!! Olivový olej je jedna z ingrediencí, která dělá nezaměnitelnou chuť Kotosoupa avgolemono. Vodu s kuřetem přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 30 – 40 minut podle velikosti kuřete.
POZNÁMKA
Velikost kuřete a surovin samozřejmě přizpůsobte počtu porcí. Pokud budete vařit pro dva, budou vám asi stačit dvě čtvrtky kuřete…
Po 30 – 40 minutách kuře ve vývaru otočíme a obsypeme na kostky nakrájenými bramborami. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Vývar opět přivedeme k varu a přidáme kulatozrnnou rýži. Nejlépe rýži Karolina – ta se tradičně v Řecku pěstuje a je velmi oblíbená právě při přípravě zavářek do polévky. Ale klidně použijte jakoukoliv jinou kulatozrnnou rýží. Pomalu vaříme dalších 20 minut. Tím máme hotový základ pro Kotosoupa avgolemono.
Po dvaceti minutách pomalého varu kuře z vývaru opatrně vytáhneme a odložíme na prostorný talíř. Ochutnáme rýži, jestli je správně na skus a pokud je potřeba, ještě chvíli rýži ve vývaru povaříme.
Vývar poté odstavíme z ohně a než nám vřelé kuře trochu vychladne, jdeme připravit vaječno citronovou záklechtku.
Záklechtka pro Kotosoupa avgolemono
Vymačkáme šťávu z jedno až z jednoho a půl citronu (podle množství vývaru – aby nebylo Kotosoupa avgolemono příliš kyselé). Odstraníme všechna případná jadérka. Do hlubší misky rozklepneme 3 vejce. Vejce by měla být aklimatizována na kuchyňskou teplotu.
Vejce důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo v mixéru…) a při pomalém přilévání ve vejcích rozmixujeme i citronovou šťávu. Pomalu proto, aby se v kyselém citronu nevytvořily vaječné žmolky. Rozmixovaná vejce s citronem tak tvoří druhou nejdůležitější složku polévky Kotosoupa avgolemono.
Jako další krok budeme za stálého mixování do vaječné směsi přilévat čistý horký vývar. To aby se teploty vývaru a záklechtky přiblížili a vaječná záklechtka se v horkém vývaru nezdrcla ve vaječné řasy.
Tímto si vytvoříme fantastickou vaječno citronovou záklechtku.
Kotosoupa avgolemono
Máme chutný kuřecí vývar, který posunul olivový olej do jiné dimenze chutí. Máme také připravenou luxusní vaječno citronovou záklechtku.
Jdeme do finále!
Za neustálého míchání pomalu vlijeme do kuřecího vývaru všechnu záklechtku. Jakmile máme všechnu záklechtku ve vývaru, důkladně, ale opatrně směs promícháme. Vývar se tak stane vláčně krémový.
Kotosoupa avgolemono je hotova!!!
Nyní už nezbývá nic jiného, než nabrat na talíř pořádnou porci kuřecí polévky a do ní vložit vybrané kousky kuřecího masa.
K naprosté dokonalosti a pravému gurmánskému zážitku nám zbývá už jen jediné: Namlít na porci Kotosoupa avgolemono černý pepř pro podpoření chuti.
Chuť řecké kuřecí polévky Kotosoupa avgolemono je pikantní a kdo má rád nakyslé polévky typu zelňačka, či jarní koprová polévka, ten si náramně pošmákne. A navíc je naše kuřecí polévka plná vitamínu C, citronová šťáva se ve vývaru nevaří, zůstávají v něm tak všechny dobroty k vašemu užitku.
Maso z uvařeného kuřete samozřejmě obereme všechno a nakrájíme na přiměřené kousky. Tyto kousky masa pak opatrně vmícháme do Kotosoupa avgolemono a máme tak připravenou skvělou polévku i do dalších dnů. Neboť vězte, že Kotosoupa avgolemono se do příštího oběda krásně naleží – citronová příchuť si najde cestu do hlubin masíčka a zeleniny…
POZNÁMKA
Jako notorický milovník obírání kostí a mlsání takových těch fantastických kousků, které jsou pro ostatní členy rodiny „nepoživatelné“, jsem si obíračku kuřátka, vařeném v přítomnosti olivového oleje, fakt užil… Oliváč totiž dodá kuřátku při vaření přímo nadpozemskou chuť.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Kotosoupa avgolemono
KOTOSOUPA AVGOLEMONO – KUŘECÍ POLÉVKA S CITRÓNOVO VAJEČNOU ZÁKLECHTKOU
Potřebná výbava
- Přiměřeně velký hrnec na vaření celého kuřete
Suroviny
- 1 celé kuře
- 3 l vody
- 1 dl kvalitní panenský olivového oleje
- 3 ks středně velkých brambor
- 2 ks mrkve
- 3 ks středně velké cibule
- 200 g rýže Karolina
- 3 ks vejce
- 2 ks menších citrónů
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- 1. Uvařte celé kuře se zeleninou do měkka
- 2. Vmíchejte do vývaru vejce s citrónovou šťávou
- 3. Oberte maso z uvařeného kuřete a nakrájejte zeleninu
- 4. Vložte maso a zeleninu do polévky Kotosoupa avgolemono
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…