Bílý chléb jako z řecké vesnické pekárny si i vy můžete dnes připravit ve své kuchyni! Provoňte si domov nezaměnitelnými vzpomínkami na rána obohacená čerstvým chlebem z nedaleké pekárny ve vašem oblíbeném letovisku. Bude vám k tomu stačit tak málo – pšeničná mouka, vlažná voda, sušené kvasnice a sůl. Také trochu toho hnětení a kynutí, ale jak známo, bez práce není chléb…
Bílý chléb – ψομι – je samozřejmě nejchutnější čerstvý, je tedy nejlepší jej spotřebovat do druhého dne. Takže sice je ekonomicky výhodnější péci v rozehřáté troubě najednou dvě veky bílého chleba na jedno uhnětení, jestli ale chcete mít obden čerstvé pečivo, snižte dávku ingrediencí na polovic na jeden chléb – a upečte si jej třeba v elektrickém pečícím hrnci. Pokud je vás doma ovšem více mlsných jazýčků, není co řešit.
Doba přípravy
- mísení a kynutí těsta – 1 a 3/4 hodiny
- pečení Řeckého chleba – 50 až 60 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny a 30 min
Ingredience pro 2 veky Bílého chleba
- 1 kg hladké mouky
- 750 ml vlažné vody
- 16 g sušeného droždí (nebo ekvivalent droždí živého)
- 22 g soli (zarovnaná polévková lžíce)
- 20 g hladké mouky na podsypávání při překládání těsta
Hněteme těsto na Bílý chléb
V dostatečně velké míse – těsto z kila mouky vykyne docela dost – rozmícháme ve vlažné vodě sůl a sušené kvasnice. Jakmile se kvasnice dokonale rozpustí, přisypeme mouku. Začneme opatrně – abychom nevyprášili mouku do okolí – vařečkou (babička říkávala měchačkou) vmíchávat mouku do vody.
Když začne voda mouku pojímat, trochu v hnětení těsta na Bílý chléb přitvrdíme! Jenom si vzpomeňte, jak babička míchávala těsto na buchty, když jste u ní byli na prázdninách. Pěkně vařečkou od spodu mísy směrem k sobě, nahoru, od sebe a zpět na dno mísy – jako kdyby jste se snažili vyhrabat krtka lopatkou. Na rozdíl od krtka se vám těsto bude do mísy vracet zpátky. Při hnětení mísu pomalu otáčejte, aby se dostalo i na poslední molekulu mouky. Takto těsto během osmi minut dokonale promícháte a provzdušníte. V tomto případě moc nespoléhejte na robota, těsto potřebuje vzduchové bublinky k dokonalému vykynutí.
Jakmile máte uhněteno, pomocí silikonové stěrky namočené do vody těsto seškrábejte ze stěn mísy a uhlaďte je. Utvoříte tak kompaktní, byť silně ulepenou hroudu. Přikryjte mísu utěrkou a dejte těsto na teplé místo 3/4 hodiny vykynout.
Náš zimní tip
V zimě roztopte troubu na 100°C na 30 vteřin a vypněte ji. Za tu krátkou dobu se trouba ohřeje na nějakých 35°C. Vložte mísu s těstem na Bílý chléb do takto vyhřátého prostředí – proces kvašení se nádherně rozjede! Více rozehřátá trouba není rozhodně žádoucí – kvasinky by bídně zhynuly!
Během kynutí těsto na Bílý chléb zdvojnásobí svůj objem a krásně voní rozbujelým kvašením. Opět namáčejte silikonovou stěrku do vlažné vody a podobně jako při hnětení vařečkou zajeďte stěrkou po stěně mísy pod těsto, naberte je a vytáhněte na vršek hroudy. Jde to dobře, za chvíli chytíte rytmus a grif.
Když se vám začne těsto lepit na stěrku, namočte ji. Vůbec nevadí, že tak vpravíte do těsta další vodu – při válení to vykompenzujete podsypáním moukou.
Při vytahování těsta zespod nahoru opět otáčejte mísou a postupně takto těsto v míse dokonale obrátíte. Hlavně tímto těsto na Bílý chléb jaksepatří provzdušníte, což kvasnice velmi ocení!
Stejně jako před prvním kynutím mírně vyhřejte troubu na 35°C a dejte zakryté těsto znovu kynout, tentokrát 15 minut postačí
Překládáme těsto na Bílý chléb
Po čtvrt hodině těsto v míse i vál poprášíme hladkou moukou. Pomocí škrabky, nebo stěrky, těsto z mísy přesuneme na pomoučený vál. Znovu těsto lehce pomoučíme a rukama z něj vytvarujeme mohutný a vysoký lívanec.
Uchopíme prsty těsto zespod (jako list papíru), popotáhneme je a tím vytvoříme jakýsi těstový roh. Ten přeložíme do středu lívance. Popotáhněte prsty další „roh“ vedle a přeložte do středu přes první „roh“. A třetí roh a čtvrtý.
Tímto postupem opět těsto provzdušníme. Takto vrstvené těsto na Bílý chléb otočíme sklady dospod na pomoučený vál.
Těsto nyní rozdělíme na dva stejné díly a jeden odložíme do vymoučené mísy. Pokud chcete mít veky menší, rozdělte těsto na více dílů. Vál opět trochu pomoučíme (třeba pomocí sítka) a hroudu těsta prsty roztáhneme do silnějšího šálu. Mrška je pružné, chvíli je musíme přemlouvat, ale ono se nakonec poddá!
Roztažené těsto (už nemoučíme) začneme smotávat – jako bychom chtěli vytvořit roládu.
Kraj těsta poté pomocí prstů „sesvorkujeme“ k roládě aby se nerozmotal. Smotek těsta na Bílý chléb poté otočíme švem dospod a hranami dlaní z něj vytvarujeme veku.
Veku syrového těsta přesuneme na plech vystlaný pečicím papírem.
Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta. Obě syrové veky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut vykynout. Poté roztopíme troubu na 200°C.
Pečeme Bílý chléb
Zatímco se trouba rozehřívá, orosíme obě veky pomocí rozprašovače vlažnou vodou. Klidně navlhčíme i pečicí papír, Bílý chléb v průběhu pečení vláhu potřebuje!
Navlhčené veky můžeme dochutit sezamovým semínkem. Na závěr každou veku na několika místech pomocí žiletky – nebo ostrým nožem -nařízneme. Jinak chléb pukne v průběhu pečení na nejméně vhodném místě.
Takto připravené těsto na Bílý chléb vložíme do rozpálené trouby a prvních deset minut pečeme na 200°C. Potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dalších 50 minut. Raději po 40. minutách chléb vizuálně kontrolujte, přeci jen se každá mouka chová jinak! Pokud se vám Bílý chléb bude jevit jako bledý, ještě nějakou minutu pečení přidejte, nebo na posledních 10 minut troubu přepněte na horkovzduch.
Během pečení Bílý chléb nabude na objemu a hezky se napřímí. Nejspíše se obě veky k sobě lehce přitulí, což nijak nevadí – příště je uložte dále od sebe.
Po vytažení z trouby veky Bílého chleba přesuňte na rošt, který jste vytáhli z trouby a dali jej na plech. Chleby tak nebudou na rozpáleném plechu, ale budou pozvolna chládnout v teplém prostředí, které zpočátku vytvoří vlažný plech pod nimi.
Obrňte se trpělivostí a před rozkrojením nechejte čerstvý Bílý chléb úplně vychladnout, jinak „sedne“ a nebude pěkně nadýchaný.
Bílý chléb v elektrickém pečícím hrnci
Alternativou pro výrobu jednoho bochníku Bílého chleba může být jeho upečení v elektrickém hrnci. Nemusíte roztápět velkou troubu a tím pádem docela ušetříte na drahé energii, což se dnes počítá!
Příprava těsta, hnětení a překládání je stejné jako v předešlém postupu. Pouze upravíte množství surovin na polovinu.
Poslední kynutí po vytvarování kulatého bochníku (namísto veky) je pak ve vhodné míse s plochým dnem, vystlané pergamenem (výborná je i ošatka). Necháme bochník těsta takto kynout v teplé troubě dalších 15 minut pod utěrkou. Zároveň zapneme elektrický hrnec, ten se nám během těch patnácti minut dostatečně rozehřeje. Pak už jen vykynutý bochník nařízneme na povrchu, orosíme vodou a přizdobíme sezamovým semínkem a kmínem. Poté přesuneme rychle bochník na pergamenu do vyhřátého hrnce, přiklopíme víkem s topnou spirálou a pečeme!
Bílý chléb pečeme v elektrickém hrnci 50 minut. Sledujte proskleným okénkem ve víku, jestli chléb moc netmavne a pokud je potřeba, tak ke konci pečení přikryjte chléb alobalem a pečte dalších 10 minut.
Po upečení bochník z nádoby vyjměte a dejte jej vychladnout na drátěnou mřížku. Bílý chléb upečený v elektrickém hrnci je zespod světlejší, než při pečení v klasické troubě, ale spolehlivě se propeče a je krásně nadýchaný a vláčný!
Nejchutnější je Bílý chléb – jako ostatně všechno bílé pečivo – čerstvý, ještě křupavý, hned po vychladnutí. Na tom vašem si pošmáknete i druhý den a pokud nějaký krajíček zbude, uděláte z něj luxusní topinky!
Žitný chléb kmínový
Pro zpestření chuti si v pečícím hrnci můžete připravit i chléb žitný! Postup při zpracování těsta a pečení je stejný, jen je potřeba změnit poměr a složení surovin na jeden bochník pro žitný chléb. Použitím dílu žitné mouky bude chlebík hutnější, zato vláčnější.
Žitný chléb pečeme v elektrickém pečícím hrnci 45 minut.
- 360 g pšeničné tmavé mouky
- 140 g žitné tmavé mouky
- 400 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí (nebo ekvivalent droždí živého)
- 15 g sušený žitný kvásek
- 13 g soli (zarovnaná polévková lžíce)
- 4 g cukru
- zarovnaná lžíce kmínu
- 20 g hladké mouky na podsypávání při překládání těsta
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Bílý chléb
Bílý chléb jako z řecké vesnické pekárny
Potřebná výbava
- Mísa na hnětení těsta
- plech na pečení
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 750 ml vlažné vody
- 16 g sušeného droždí
- 22 g soli
- 20 g hladké mouky na podsypávání při válení
Notes
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…