Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu. Z několika málo surovin, z nichž většinu si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, vytvoříte velmi chutnou svačinu či večeři pro celou rodinu.
Tu pravou chuť Řecka dodá Cuketopitě sýr Feta, klidně jej ale můžete nahradit kvalitním Balkánským sýrem!
Doba přípravy cuketopity
- Příprava zeleniny – 10 minut
- Příprava lístkového těsta – 20 minut
- Dušení cukety – 15 minut
- Chládnutí orestované cukety – 10 minut
- Plnění těsta v pečící formě – 15 minut
- Pečení Cuketopity – 60 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny
Ingredience pro lístkové těsto
- 750 g hladké mouky
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce octa
- špetku soli
- 1 lžíci olivového oleje
- slunečnicový olej na promazávání těsta při překládání
Ingredience pro cuketovou náplň
- 4 až 5 menších – NEPŘEROSTLÝCH! – cuket
- olivový olej na restování cukety
- sůl
- mletý pepř
- 4 mladé jarní cibulky
- čerstvé oregano
- čerstvý tymián
- velkou hrst bazalky
- 3 vejce
- 200 g sýru Feta
- cuketové květy – VOLITELNÉ
Příprava domácího lístkového těsta
Pro přípravu lístkového těsta se řídíme postupem popsaným v receptu na Filo se slunečnicovým olejem. Dodržíme ale gramáž surovin uvedených v ingrediencích pro tento recept.
Všechny suroviny na Lístkové těsto mícháme a hněteme (v robotu…) 7 minut tak, aby bylo vláčné. Necháme je 10 minut odležet. Poté těsto rozdělíme v poměru zhruba 2:3. Každý díl postupně vyválíme. Vyválený plát potřeme slunečnicovým olejem a přeložíme na třetiny. Znovu potřeme slunečnicovým olejem a znovu přeložíme na třetiny tak, aby nám vznikl čtverec. Tím, že těsto překládáme pouze 3x a pak znou jen 3x, budou jednotlivé vrstvy o něco silnější než pro těsto Filo.
Takto připravené dva díly lístkového těsta odložíme do lednice na 15 minut.
Příprava cuketové náplně
Mladé cukety určené pro Cuketopitu nastrouháme na hrubém struhadle. Použijeme opravdu mladé plody, tak není nutno odstraňovat semínka, ani cukety zbavovat slupky. Tímto zachováme maximum minerálů a chuti. Osvědčila se mi žlutá odrůda cukety, má pevnější dužinu. Takže se při restování nerozbable na kaši.
Nastrouhanou cuketu orestujeme na troše olivového oleje, postačí 10 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina. Záleží, jaký druh cukety použijete. Během restování cuketu osolíme a opepříme.
Než se cuketa orestuje do změknutí, naporcujeme cibulku a bazalku na přiměřené kousky. Čerstvě utržené oregano a tymián odrhneme a nasekáme na drobno- uvolní se tak jejich příjemné aroma! Pokud máme koření sušené – nevadí, pěkně je před použitím promneme v dlaních.
Orestovanou cuketu odstavíme z ohně a necháme 10 minut vychladnout. Poté vmícháme nakrájenou cibulku a bazalku. Přidáme bylinky, tři vejce, polovinu fety nadrobené na kousky a směs důkladně promícháme.
Náplň pro Cuketopitu je tímto připravená.
Plníme cuketopitu
Odpočaté lístkové těsto vytáhneme z lednice a větší díl rozválíme na plochu velkou tak, aby přesahovala okraje formy na pečení. Vymazávat pekáč netřeba, těsto samo o sobě je mastné jak dovolená po Covidu…
Plát lístkového těsta rozprostřeme na dno pekáče a jeho okraje převisneme přes hrany.
Na plát těsta rovnoměrně navrstvíme cuketovou směs. Potěšíme oko gurmána a povrch ozdobíme cuketovými květy. Bez broučků bych prosil… Na závěr rovnoměrně posypeme druhou polovinou nadrobené Fety.
Roztopíme troubu na 200°C.
Rozválíme menší díl lístkového těsta na plochu o průměru dna pekáče. Prostě tak, aby jsme jím zakryli ozdobenou cuketovou směs. Při pokládání plátu těsta je dobré si pomoci tak, že těsto namotáme na váleček a rozmotáme je pak do pekáčku.
Převislé okraje spodního plátu těsta fikaně smotáme na okraje těsta horního. Kreativitě při procesu smotávání se meze nekladou… Na závěr přípravy povrch syrové Cuketopity řádně pomašlíme olivovým olejem a nařežeme ostrým nožem na vkusné geometrické obrazce. Jednak bude mít kudy unikat pára, druhak si tím usnadníme porcování upečené Cuketopity.
Cuketopitu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200°C celou hodinu.
Upečenou Cuketopitu necháme 1/2 hoďky vydýchat přebytečnou páru – po vytažení z trouby vypadá jako hodně aktivní sopka. Díky naznačeným řezům se nám Cuketopita bude dobře porcovat.
Cuketopita v tomto provedení je vynikající i druhý den za studena! Dokonce si troufnu tvrdit, že je vychlazená a naležená i lepší než čerstvě vytažená z trouby… A věřte, že proti nášupu nebude protestovat ani váš zarytý masožrout!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Cuketopita
Cuketopita v domácím lístkovém těstě
Potřebná výbava
- struhadlo
- pánev na restování
- váleček na těsto
- pekáč na pečení cuketopity
Postup
- INGREDIENCE PRO LÍSTKOVÉ TĚSTO
750 g hladké mouky
480 ml vlažné vody
2 lžíce octa
špetku soli
slunečnicový olej na promazávání těsta při překládání
- INGREDIENCE PRO CUKETOVOU NÁPLŇ
4 až 5 menších – NEPŘEROSTLÝCH! – cuket
olivový olej na restování cukety
sůl
mletý pepř
4 mladé jarní cibulky
čerstvé oregano
čerstvý tymián
velkou hrst bazalky
3 vejce
200 g sýru Feta
Notes
Nastrouhanou cuketu orestujeme na troše olivového oleje, postačí 10 minut
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…