fbpx
Cuketopita v domácím lístkovém těstě
Print Friendly, PDF & Email

Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu. Z několika málo surovin, z nichž většinu si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, vytvoříte velmi chutnou svačinu či večeři pro celou rodinu.

Tu pravou chuť Řecka dodá Cuketopitě sýr Feta, klidně jej ale můžete nahradit kvalitním Balkánským sýrem!

Doba přípravy cuketopity

  • Příprava zeleniny – 10 minut
  • Příprava lístkového těsta – 20 minut
  • Dušení cukety – 15 minut
  • Chládnutí orestované cukety – 10 minut
  • Plnění těsta v pečící formě – 15 minut
  • Pečení Cuketopity – 60 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny

Ingredience pro lístkové těsto

  • 750 g hladké mouky
  • 480 ml vlažné vody
  • 2 lžíce octa
  • špetku soli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • slunečnicový olej na promazávání těsta při překládání

Ingredience pro cuketovou náplň

  • 4 až 5 menších – NEPŘEROSTLÝCH! – cuket
  • olivový olej na restování cukety
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 mladé jarní cibulky
  • čerstvé oregano
  • čerstvý tymián
  • velkou hrst bazalky
  • 3 vejce
  • 200 g sýru Feta
  • cuketové květy – VOLITELNÉ

Příprava domácího lístkového těsta

Pro přípravu lístkového těsta se řídíme postupem popsaným v receptu na Filo se slunečnicovým olejem. Dodržíme ale gramáž surovin uvedených v ingrediencích pro tento recept.

Všechny suroviny na Lístkové těsto mícháme a hněteme (v robotu…) 7 minut tak, aby bylo vláčné. Necháme je 10 minut odležet. Poté těsto rozdělíme v poměru zhruba 2:3. Každý díl postupně vyválíme. Vyválený plát potřeme slunečnicovým olejem a přeložíme na třetiny. Znovu potřeme slunečnicovým olejem a znovu přeložíme na třetiny tak, aby nám vznikl čtverec. Tím, že těsto překládáme pouze 3x a pak znou jen 3x, budou jednotlivé vrstvy o něco silnější než pro těsto Filo.

Takto připravené dva díly lístkového těsta odložíme do lednice na 15 minut.

Příprava cuketové náplně

Mladé cukety určené pro Cuketopitu nastrouháme na hrubém struhadle. Použijeme opravdu mladé plody, tak není nutno odstraňovat semínka, ani cukety zbavovat slupky. Tímto zachováme maximum minerálů a chuti. Osvědčila se mi žlutá odrůda cukety, má pevnější dužinu. Takže se při restování nerozbable na kaši.
Nastrouhanou cuketu orestujeme na troše olivového oleje, postačí 10 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina. Záleží, jaký druh cukety použijete. Během restování cuketu osolíme a opepříme.

Než se cuketa orestuje do změknutí, naporcujeme cibulku a bazalku na přiměřené kousky. Čerstvě utržené oregano a tymián odrhneme a nasekáme na drobno- uvolní se tak jejich příjemné aroma! Pokud máme koření sušené – nevadí, pěkně je před použitím promneme v dlaních.

Orestovanou cuketu odstavíme z ohně a necháme 10 minut vychladnout. Poté vmícháme nakrájenou cibulku a bazalku. Přidáme bylinky, tři vejce, polovinu fety nadrobené na kousky a směs důkladně promícháme.
Náplň pro Cuketopitu je tímto připravená.

Plníme cuketopitu

Odpočaté lístkové těsto vytáhneme z lednice a větší díl rozválíme na plochu velkou tak, aby přesahovala okraje formy na pečení. Vymazávat pekáč netřeba, těsto samo o sobě je mastné jak dovolená po Covidu…
Plát lístkového těsta rozprostřeme na dno pekáče a jeho okraje převisneme přes hrany.

Na plát těsta rovnoměrně navrstvíme cuketovou směs. Potěšíme oko gurmána a povrch ozdobíme cuketovými květy. Bez broučků bych prosil… Na závěr rovnoměrně posypeme druhou polovinou nadrobené Fety.

Roztopíme troubu na 200°C.
Rozválíme menší díl lístkového těsta na plochu o průměru dna pekáče. Prostě tak, aby jsme jím zakryli ozdobenou cuketovou směs. Při pokládání plátu těsta je dobré si pomoci tak, že těsto namotáme na váleček a rozmotáme je pak do pekáčku.

Převislé okraje spodního plátu těsta fikaně smotáme na okraje těsta horního. Kreativitě při procesu smotávání se meze nekladou… Na závěr přípravy povrch syrové Cuketopity řádně pomašlíme olivovým olejem a nařežeme ostrým nožem na vkusné geometrické obrazce. Jednak bude mít kudy unikat pára, druhak si tím usnadníme porcování upečené Cuketopity.
Cuketopitu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200°C celou hodinu.

Upečenou Cuketopitu necháme 1/2 hoďky vydýchat přebytečnou páru – po vytažení z trouby vypadá jako hodně aktivní sopka. Díky naznačeným řezům se nám Cuketopita bude dobře porcovat.

Cuketopita v tomto provedení je vynikající i druhý den za studena! Dokonce si troufnu tvrdit, že je vychlazená a naležená i lepší než čerstvě vytažená z trouby… A věřte, že proti nášupu nebude protestovat ani váš zarytý masožrout!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Cuketopita

Cuketopita v domácím lístkovém těstě

Laďa TYDRA
Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu. Z několika málo surovin, z nichž většinu si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, vytvoříte velmi chutnou svačinu či večeři pro celou rodinu.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • struhadlo
  • pánev na restování
  • váleček na těsto
  • pekáč na pečení cuketopity

Postup
 

  • INGREDIENCE PRO LÍSTKOVÉ TĚSTO

750 g hladké mouky

480 ml vlažné vody

2 lžíce octa

špetku soli

1 lžíci olivového oleje

slunečnicový olej na promazávání těsta při překládání

  • INGREDIENCE PRO CUKETOVOU NÁPLŇ

4 až 5 menších – NEPŘEROSTLÝCH! – cuket

olivový olej na restování cukety

sůl

mletý pepř

4 mladé jarní cibulky

čerstvé oregano

čerstvý tymián

velkou hrst bazalky

3 vejce

200 g sýru Feta

cuketové květy – VOLITELNÉ

    Notes

    Mladé cukety určené pro Cuketopitu nastrouháme na hrubém struhadle. Použijeme opravdu mladé plody, tak není nutno odstraňovat semínka, ani cukety zbavovat slupky. Tímto zachováme maximum minerálů a chuti. Osvědčila se mi žlutá odrůda cukety, má pevnější dužinu. Takže se při restování nerozbable na kaši.
    Nastrouhanou cuketu orestujeme na troše olivového oleje, postačí 10 minut

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Cuketopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    5 from 1 vote (1 rating without comment)
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x