fbpx
Juvarlakia v rajčatové salse – masové kuličky s rýží
Print Friendly, PDF & Email

Juvarlakia v rajčatové salse – Γιουβαρλάκια με ντομάτα – jsou masové kuličky s rýží dušené s nastrouhanými rajčaty. Dnes si pochutnáme na masových kuličkách tak, jak je připravují na Krétě. První housle v tomto gurmánském zážitku hrají mleté maso, rýže a šťavnatá rajčata. Budete překvapeni, jakou velkou muziku za málo peněz zahrajete!

Na Juvarlakia se běžně používá mleté hovězí maso, můžeme ale klidně použít směs masa hovězího s vepřovým. Ideálně také použijeme rajčata domácí, nejlépe pěkně šťavnatá, plně vyzrálá, vynikající je odrůda Marmande. Kdo nemá, použije oloupaná rajčata konzervovaná. Juvarlakia jsou hotová raz dva a jsou výborná třeba jako chuťovka k večernímu posezení u vínka. Dokonce i za studena vám příjdou k chuti!

Doba přípravy

  • Příprava masové směsi na masové kuličky – 15 minut
  • Tvarování masové směsi do kuliček – 5 minut
  • Smažení masových kuliček – 15 minut
  • Strouhání rajčat – 5 minut
  • Dušení masových kuliček v rajčatové salse – 40 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 80 MINUT

Ingredience

  • 0,4 kg mletého masa (směs vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 větší cibule na drobno nakrájená
  • 1/2 hrnku rýže Karolina (nebo jinou rýži vhodnou do masové směsi)
  • hrst nasekané petrželové natě
  • kvalitní panenský olivový olej (přidáme do masové směsi)
  • olej na smažení masových kuliček
  • sůl do masové směsi
  • čerstvě mletý pepř
  • 0,8 kg větších rajčat
  • 1 dl bílého vína
  • 0,5 dl vřelé vody
  • sůl do rajčatové salsy
  • tymián
  • oregano

Příprava masové směsi na Juvarlakia

Cibuli nakrájejte na hodně drobné kousky, petrželovou nať na kousky trochu větší.
Do vhodné mísy vložte maso a přisypte připravené suroviny – cibuli, petrželovou nať a rýži. Přidejte vejce, sůl a namelte černý pepř. Na závěr přilejte přiměřeně olivového oleje na vůni.

Všechny ingredience důkladně promíchejte tak, aby tvořily kompaktní hmotu. Takto připravenou masovou směs na Juvarlakia odložte na 1/2 hodiny aby se všechny chutě spojily.

Smažíme a dusíme masové kuličky Juvarlakia

Dopředu si před smažením z odpočinuté masové směsi vytvarujeme kuličky. Je dobré si před tvarováním ruky trochu pomazat olejem, aby se vám masová směs nelepila na dlaně. Potom už lžící vykrajujeme kusy masové směsi a ve dlaních z ní šouláme kuličky velikosti pingpongového míčku. Mezitím rozehřejeme ve vhodně velké a hluboké pánvi olivový olej.

Do rozehřátého oleje vkládáme masové kuličky Juvarlakia a pozvolna smažíme do zlatova. Nijak nekvaltujeme, olivový olej se nám nesmí přepálit! Po sedmi minutách kuličky otočíme a smažíme z druhé strany taktéž do osmahnuta. Tímto se Juvarlakia stanou kompaktní a budou nám držet tvar kuliček po celou dobu dušení v rajčatové salse!

Meztím co se Juvarlakia pozvolna opékají, nastrouháme rajčata. Rajská jablíčka rozkrojíme napříč, polovinu rajčete vložíme slupkou do dlaně a na hrubém struhadle strouháme dužinu tak dlouho, až nám v dlani zůstane pouze slupka. Pokud chceme mít rajčatovou salsu pod Juvarlakia echt jemnou, tak nastrouhanou dužinu ještě rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jakmile jsou Juvarlakia osmahnuté z obou stran, zalijeme je bílým vínem (ve styku s rozpáleným olejem víno bouřlivě reaguje) a po vyvanutí prvotního odéru přilejeme trochu vřelé vody. V tento moment přidáme nastrouhanou (eventuálně i rozmixovanou) rajčatovou dužinu. Rajskou šťávu osolíme, opepříme a přidáme tymián a oregano na chuť i vůni. Přivedeme opět k varu, přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme Juvarlakia 15 minut.

Jdeme do finále!

Po 15 minutách odstraníme poklici a dusíme Juvarlakia dalších 20-30 minut do zhoustnutí rajčatové salsy a dokonalého změknutí rýže uvnitř masových kuliček. Čas od času masové kuličky na pánvi protřepejte, nebo opatrně ode dna promíchejte. Přestože jste měli zpočátku dojem, že je té šťávy nějak mnoho a vypadá to spíše jako rajská polévka, tak rýže v kuličkách přebytečnou šťávu spolehlivě vypije a velký díl přebytečné tekutiny se také odpaří. Nakonec budou Juvarlákia spokojeně ležet v husté rajčatové salse.

Juvarlakia v rajčatové salse jsou vynikající chuťovka, můžeme je servírovat jen tak samotné, nebo s pečivem. Výborné jsou také podávané jako hlavní chod, třeba společně s bramborovým pyré.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Juvarlakia v rajčatové salse – masové kuličky s rýží

Laďa TYDRA
Juvarlakia v rajčatové salse – Γιουβαρλάκια με ντομάτα – jsou masové kuličky s rýží dušené s nastrouhanými rajčaty. Dnes si pochutnáme na masových kuličkách tak, jak je připravují na Krétě. První housle v tomto gurmánském zážitku hrají mleté maso, rýže a šťavnatá rajčata
5 z 3 hodnocení
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 215 kcal

Potřebná výbava

  • pánev na smažení a dušení masových kuliček

Suroviny
  

0,4 kg mletého masa (směs vepřové a hovězí)

1 vejce

1 větší cibule na drobno nakrájená

1/2 hrnku rýže Karolina (nebo jinou rýži vhodnou do masové směsi)

hrst nasekané petrželové natě

kvalitní panenský olivový olej (přidáme do masové směsi)

olej na smažení masových kuliček

sůl do masové směsi

čerstvě mletý pepř

0,8 kg větších rajčat

1 dl bílého vína

0,5 dl vřelé vody

sůl do rajčatové salsy

tymián

oregano

Notes

Cibuli nakrájejte na hodně drobné kousky, petrželovou nať na kousky trochu větší.
Do vhodné mísy vložte maso a přisypte připravené suroviny – cibuli, petrželovou nať a rýži. Přidejte vejce, sůl a namelte černý pepř. Na závěr přilejte přiměřeně olivového oleje na vůni.

Nutriční hodnoty

Calories: 215kcal
Klíčová slova Juvarlakia
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x