Zapékané fazole Gigantes – Γίγαντες στο φούρνο – je tradiční úprava pro řecké obří fazole v období půstu. Nezapomeňme ale, že v období přísného půstu v období Velikonoc nesmíme konzumovat nic živočišného! Proto v tento čas vynecháme jakýkoliv sýr a zapečené Gigantes dochutíme pouze panenským olivovým olejem.
Ne neprávem se luštěninám říká „maso chudých“. Obsahují velké množství bílkovin, železo, hořčík a vápník, karotenoidy a tolik potřebné vitamíny C a E. A v neposlední řadě i díky prebiotikům v luštěninách posílíme náš imunitní systém. U fazolí Gigantes jsou tyto zdraví prospěšné látky přímo Gigantické… Nemluvě o dalších potřebných látkách, obsažených v ostatních ingrediencích – v cibuli, česneku, rajčatech a celeru…
A před vařením malý kurz správné výslovnosti. Vězte tedy, že pokud si v Řecku objednáte Gigantes, nic nedostanete… Správně se to totiž vyslovuje Jígandes – s tím, že to n před d je nosové, tudíž skoro nezřetelné.
Doba přípravy
- Namáčení fazolí Gigantes před vařením – 24 hodin
- Vaření fazolí – 50 minut
- Příprava a dušení zeleniny na rajčatovou salsu – 30 minut (připravujeme během vaření fazolí)
- Příprava a zapékání fazolí v troubě – 45 minut
- CELKOVÁ DOBA VAŘENÍ A ZAPÉKÁNÍ – 1 a 1/2 hodiny
Ingredience pro 5 porcí Γίγαντες στο φούρνο
- 400 g fazolí Gigantes
- 900 g oloupaných rajčat
- 1 dl kvalitního olivového oleje
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 čajová lžička cukru
- 2 snítky celerové natě
- hrst nasekané petrželové natě
- 2 snítky na jemno nasekaného kopru
- malé balení rajského protlaku
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 1 dl vřelé vody na podlití
- sýr Feta na dochucení servírovaných Gigantes (vegani mohou nahradit veganským sýrem, nebo sýr úplně vynechat)
Příprava fazolí Gigantes před vařením
Tak jako všechny luštěniny, tak i fazole Gigantes je nutné před vařením nejdříve namočit. V případě Gigantes nejméně na 24 hodin. V průběhu namáčení fazole občas zamíchejte a alespoň 4x vodu vyměňte. Dbejte také na to, aby byly fazole stále ponořeny – správné zdravé luštěniny pijí jako suchá hruda a díky tomu zdvojnásobí svůj objem jako nic. Vodu NESOLIT!!!
Po 24. hodinách Gigantes dostojí svého názvu a nabudou dvojnásobku objemu. Pravda – někoho by mohlo svádět vynechat fázi namáčení a frknout fazole Gigantes do papiňáku, ale zde by zaplakal nad výdělkem. Chceme mít totiž naše fazole pěkně lahodné a měkké na skus. Předmáčené fazole tedy slijeme a dáme do hrnce s čistou NEOSOLENOU vodou tak, aby byly dostatečně pod hladinou.
Přivedeme k varu a velice lehce, jen aby voda trochu probublávala, vaříme fazole Gigantes tak, aby byly Al dente. Mělo by stačit 50 minut. Podle potřeby povařte déle…
Příprava rajčatové salsy
Cibuli nakrájíme podélně tak, aby nám vznikly cibulové pásky. Česnek nakrájíme na malé plátky. Mrkev rozkrojíme podélně na poloviny a také naporcujeme na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu olivového oleje a vložíme nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a restujeme cibuli do zesklovatění. Poté přidáme česnek, mrkev a nakrájené listy celeru. Můžeme použít i řapíkatý celer. Restujeme pomalu asi deset minut, občas promícháme.
Rajčata můžeme použít konzervovaná loupaná. Co si ale budeme povídat – chuťově bohatější budou rajčata čerstvá, nejlépe ze zahrádky! Během restování cibulového základu si tedy spaříme a oloupeme čerstvá rajčata. Odstraníme tvrdé středy a oloupaná rajčata nakrájíme – nebo rozmačkáme – na drobné kousky.
Mrkev nám v cibulovém základu trochen změkla a celer brutálně voní celou kuchyní. Přidáme tedy rajský protlak a zamícháme. Přidáme také hrst petrželové natě a jemně nasekaný kopr. Vše promícháme a prohřejeme.
Na závěr přidáme rozsekaná rajčata, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a důkladně promícháme. Přivedeme k varu a pomaloučku, polehoučku dusíme rajčatovou salsu do úplného splynutí vůní a chutí. Tak 10 minut minimálně. Během procesu rajčatovou salsu pro fazole Gigantes ochutnáme a dochutíme dle našeho mlsného jazýčku. Ke konci dušení roztopíme troubu na 200°C.
Zapékané fazole Gigantes
Fazole Gigantes máme uvařené na skus, rajčatová salsa vás svojí vůní přivádí k vjemové extázi – jdeme do finále!
Na dno přiměřeně velké zapékací misky či pekáče nasypeme fazole Gigantes a rovnoměrně je rozprostřeme. Přilijeme asi deci vřelé vody. Stejně rovnoměrně na fazole přemístíme rajčatovou salzu. Na salzu nalijeme zbytek olivového oleje. Zakryjeme poklicí, či alobalem a dáme fazole Gigantes zapékat na 40 minut při 200°C.
Náš tip
Celou dávku fazolí Gigantes můžete před zapékáním rozdělit do více menších zapékacích misek. Budete tak mít pro slavnostní stolování pro každého strávníka jeho soukromou porci báječných Zapékaných fazolí Gigantes!
Zhruba po 20. minutách odstraňte poklici (alobal) ze zapékací mísy a nechejte dalších 20 minut odpařit přebytečnou vodu. Zapečené fazole Gigantes tak budou na konci zapékání ležet pouze v olejovo rajčatové postýlce.
Hotové Zapékané fazole Gigantes by neměly plavat v rajčatovém vývaru, nevařili jsme přeci polévku! Každou porci na talíři (či přímo v malé zapékací misce) dochutíme kvalitním Panenským olivovým olejem a sýrem. Nejlépe Fetou. Tady se ovšem vaší chuti nekladou žádné meze – každý sýr vámi preferovaný je k dochucení vhodný!
Videorecept na Gigantes od Myrto
Naše kamarádka Myrto pro vás připravila úžasný autentický postup na Gigantes tak, jak se připravuje na ostrově Samothraki:
Zapékané fazole Gigantes jsou natolik syté, že žádná příloha už není zapotřebí – ale proti gustu žádný dišputát, chlebem, či bílým pečivem rozhodně nikoho neurazíte. A poctivý pohár napěněného pivsona ku svlažení hrdla také dodá vašemu oslabenému organizmu tolik potřebné živiny!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Zapékané fazole Gigantes
Potřebná výbava
- Hrnec na vaření fazolí
- Pánev na přípravu rajčatové salsy
- Zapékací nádobu
Suroviny
- 400 g fazolí Gigantes
- 900 g loupaných rajčat
- 1 dl kvalitního olivového oleje
- 2 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 ks mrkve
- 1 čajová lžička cukru
- 2 snítky celerové natě
- 1 hrst nasekané petrželové natě
- 2 snítky kopru
- 1 ks malého rajského protlaku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 dl vřelé vody
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…