Skordalia – Σκορδαλιά – je bramborový dip s výraznou příchutí česneku, olivového oleje a citrónu. Tradičně se podává jako příloha k tresce smažené v pivním těstíčku. Jak už název napovídá, prim v tomto dipu hraje česnek – σκόρδο (skórdo). Podle jiných zdrojů může název také vycházet ze složenin řeckého skórdo a italského agliata (česnek). My si dnes připravíme tu nejzákladnější verzi Skordalia – bramborovou. Vystačíme si přitom s pouhou vidličkou.
V řecké kuchyni existuje celá řada variant na téma Skordalia. S příměsí vlašských ořechů, s mandlemi a samostatnou kapitolou je potom Σκορδαλιά με ψωμί – chlebová Skordalia. V tomto případě se místo brambor používá jako nositel chuti postarší chléb, který namáčíme pro změknutí.
Na dochucení můžeme místo citrónu použít jemný vinný ocet. Také konzistence dipu bývá různá – od jemného bramborového pyré až po téměř tekutý dip. To už potom záleží na použitém množství olivového oleje a na intenzitě mačkání, šlehání a mixování bramborové směsi.
Na česneku přitom rozhodně nešetříme! Jednoduché pravidlo – na dvě použité brambory přijde jeden poctivý stroužek česneku. A k celkovému množství pro jistotu přidáme ješte jeden stroužek na chuť. Jinak to nebude Skordalia, ale obyčejné šťouchané brambory…
Doba přípravy
- Vaření brambor ve slané vodě – 40 minut
- Mačkání a hňácání bramborové směsi s česnekem – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA – 45 minut
Ingredience
- 6 středně velkých brambor typu C
- 4 stroužky poctivého českého česneku
- citronová šťáva
- panenský olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příprava surovin
Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Vložíme do osolené vroucí vody a pomalu vaříme do změknutí 40 minut. Minimálně. Brambory musí být dokonale uvařené.
Mezitím oloupeme česnek a připramíme si na něj lis.
Tvoříme Skordalia
Dobře uvařené brambory slijeme a přesypeme do vhodné mísy. Na ještě horké brambory pomocí lisu vylisujeme všechen česnek. Osolíme, opepříme a začneme pomocí vidličky mačkat.
Mačkáme, mačkáme, převracíme a mačkáme…
Jakmile máme Brambory s česnekem dostečně rozmačkané na jemnou hmotu, povýšime je pomocí božského panenského olivového oleje na dábelsky pikantní Skordalia. Oliváčem rozhodně nešetříme – vidličkou jej usilovně zapracováváme do brambor a přetransformujeme je takto v jemný česnekový dip. V průběhu mačkání přidáme přiměřené množství čerstvě vymačkané citrónové šťávy. No a teď záleží jen a jen na naší náladě a chuti, jak hustá, respektive řídká Skordalia stvoříme. Já raději taková, která při degustaci neméně skvostných Bakaliáros nekapou z vidličky… Pro hodně řídká Skordalia použijeme raději šlehač nebo mixér.
Dopuručuji raději nepodávat Skordalia před návštěvou reprezentačního plesu, či divadelního představení…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Skordalia
Skordalia – bramborový dip s příchutí česneku
Potřebná výbava
- Kastról na vaření brambor
Suroviny
6 středně velkých brambor typu C
4 stroužky poctivého českého česneku
citronová šťáva
čerstvě mletý pepř
sůl
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…