Tzatziki – Τζατζίκι – jsou tradiční předkrm (oρεκτικό) řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky. A samozřejmě s příchutí česneku a kopru. Tzatziki bez olivového oleje? Kdepak, to by byl jen obyčejný okurkový salát! Přátelé – dnes společně vytvoříme mistrovské dílo. Jednoduché a přitom geniální…
Je to obřad… Usadíte se v řecké taverně a po objednávce vám obsluha přinese ošatku s chlebem a – tzatziki. Každý řecký kuchař má tu nejlepší a jedinečnou recepturu na skvělé Τζατζίκι, léty vypilovanou k dokonalosti. Určitě mi dáte za pravdu, že v každé taverně přitom chutnají trochu jinak…
Malá poznámka: zapomeňte na caciki a vyslovujte prosím DzaDZIki – pěkně tvrdě a s důrazem na druhou slabiku!
Doba přípravy
- Příprava okurky – 5 minut
- Ochucení jogurtu – 10 minut
- CELKOVÝ ČAS – 15 MINUT
Ingredience pro 4 porce
- 300 – 500 g řeckého jogurtu 10% (množství upravte podle velikosti okurky)
- středně velká okurka hadovka (nebo salátovka)
- 1 – 3 stroužky česneku
- svazeček mladého kopru
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa (pokud se vám po ochutnání budou zdát tzatziky málo pikantní – přidejte)
- špetka cukru
- přiměřeně soli
- čerstvě namletý černý pepř
- olivy Kalamon (nejen na ozdobu…)
Příprava okurky pro tzatziki
Okurku překrojte na poloviny. Odkrojte oba konce a každou polovinu okurky naporcujte na čtvrtiny. To aby se vám snadněji odstranili semínka obalené rosolem. Ale pokud máte rádi okurku se semínky – nedělejte si násilí a nastrouhejte ji kompletní. Stejně tak je jen na vás, jestli na okurce ponecháte slupku či nikoli. Každé takovéto vaše rozhodnutí posune výslednou chuť tzatziků do jiné dimenze. Ale vzhledem k tomu, že okurka skrývá pod slupkou nejvíce vitamínů…
Tzatziki – postup přípravy
Základem pravých řeckých tzatziků je kromě okurky poctivý řecký jogurt. Ano, dnes se dá sehnat i u nás, většinou se ale setkáte s tzv. jogurty řeckého typu. Halt – ochranná známka si žádá své… Prostě, váš jogurt by měl být přiměřeně hustý a alespoň chutí se přiblížit tomu řeckému. A že jich v Řecku mají…
Poznámka: s naprostým klidem a se zaručeným úspěchem použijte naši Zakysanou smetanu (čím hustější, tím lépe).
Do přiměřeně prostorné mísy vložte 300 g jogurtu. Osolte a opepřete, přisypte špetku cukru.
Přidejte polévkovou lžíci bílého vinného octa. Snítky mladého kopru nasekejte na velmi drobné kousky. Vynechejte takové ty tvrdavé větvičky, použijte jenom to jemné chmýří.
Vše důkladně promíchejte. Jogurtový základ pro tzatziki máme hotov.
Okurku nastrouhejte nahrubo. Snažte se okurku strouhat tak, aby vznikly co nejdelší kousky. Přendejte do pevného ceďáku a pořádně okurku vymačkejte tak, aby jste ji zbavili přebytečné tekutiny.
NÁŠ TIP
Vložte nastrouhanou okurku doprostřed čisté utěrky, rohy přiložte k sobě a zatočte je kolem osy tak, aby se okurky uvnitř utěrky začaly ždímat.
Česnek můžete do jogurtu jen tak namačkat a panenský olivový olej přilít… Znalec ale ví, že česneková chuť a vůně se několikanásobně zvýrazní, když jej v oleji rozmixujeme! Tuk, jak známo, je nositelem chuti… A v tento okamžik nastává ono důležité rozhodnutí, jestli tzatziki česnekem jen tak poškádlíme polovinou stroužku, nebo připravíme laskominu pro partu dřevorubců a rozmixujeme v oleji stroužky tři.
Ponecháme na vaší chuti a toleranci…
Nastrouhanou a odvodněnou okurku vmícháme do jogurtové směsi. Přidáme česnek rozmixovaný v oleji a znovu důkladně promícháme. Je až neuvěřitelné, jak snadno jogurt pojme do své mateřské náruče tu poctivou dávku česnekem ochuceného olivového oleje…
Ochutnáme a případně tzatziky doladíme.
Zbývá už jen poslední krok k naprosté dokonalosti – olivy Kalamon dodají tzatzikům nejen ozdobný prvek, ale i božskou chuť pravého Řecka
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Tzatziky
TZATZIKI – TRADIČNÍ PŘEDKRM ŘECKÉ KUCHYNĚ Z JOGURTU A STROUHANÉ OKURKY
Potřebná výbava
- Vhodná miska
Suroviny
- 300-500 g jogurtu 10% (množství upravte podle velikosti okurky)
- středně velká okurka hadovka (nebo salátovka)
- 3 ks stroužků česneku
- svazeček mladého kopru
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa (pokud se vám po ochutnání budou zdát tzatziky málo pikantní – přidejte)
- špetka cukru
- přiměřeně osolit
- čerstvě namletý černý pepř
- olivy Kalamon
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…