Pame tsipouro Pame kafeneio nám přišlo velmi turistické.
Název podniku je řecky Πάμε τσιπουρο Πάμε καφενείο, čti Pame cipuro pame kafenio. Do latinky se mezinárodně transliteruje Pame tsipouro Pame kafeneio.
Adresa: 31 Aiolou (Αιόλου) čti Eolu, Agias Irinis, Monastiraki, Athény
Mají vlastní webovky https://www.pame-tsipouro-pame-kafeneio.gr/el/aiolou
Příběh podniku
Podnik najdete na náměstí Agias Irinis v centru poblíž Monastiraki. Tvrdí o sobě, že chce lidem poskytnout příjemné prostředí na posezení a hovor u skleničky. Neměla jsem ho vyrešeršovaný, přišli jsme na divokou kartu („A co třeba tady?“). Cílem bylo ochutnat jídlo někde v turistickém centru, kde by to bezcílně bloumající návštěvníky přitáhlo na první pohled. Tahle oblast okolo Agias Irinis je jídlem známá a k večeři v Place mě nepřemluvíte.
Máte pocit, že sedíte u stolku v obchůdku se smíšeným zbožím – police jsou plné nejrůznějších předmětů, což má nejspíš za cíl vytvořit útulnost. Mně přijde podnik turistický, dekor se až trochu moc snaží být hezoučký a výsledek je přeplácaný. Stolky okolo sebe mají málo místa. Recenze na Tripadviseru se postupně zhoršují, na Googlu se střídají nadšené s tragickými.
Atmosféra náměstí se dost změnila, zabírají ho stoly a světélka restaurace. Budova, kde sídlil Kostas se svým legendárním suvlaki, je v rekonstrukci. Dnes už se mi to tu zdaleka tak nelíbí jako v roce 2018.
Co jsme si dali
fava: kaše ze žlutého hrachu
lakerda: roční makrela naložená v solném nálevu a pak uchovaná v oleji, východothrácká specialita
mix grill mořských mrch
dakos: krétský salát s žitným sucharem, rajčaty, kapary a sýrem, měla by být myzithra, ale často bývá feta
Favu podávají se syrovou cibulí a rajčetem. Jejich nakládaná rybka lakerda je hodně slaná, byť vypadá výborně. Sůl přebije jakoukoli jinou chuť. Mořský mix gril tvoří gavros, sardela s hlavami, kalamari, chobotnice v octu, krevetky. Sardela byla mastná a kostnatá. Nejvíc mi chutnal gavros a dobrá skordalia a fava jako dipy. Fiaskem byl salát dakos, do kterého dali spoustu cibule, která způsobila vodnatost a naředila chuť, ten jsem nedojedla (v pekárně jsem si pak dala spanakopitu se sýrem). Pokud bychom se drželi grilovaných mas a fety s medem chválených na Tripadvisoru, asi bychom byli spokojenější.
Chleba průměrný vekovitý.
Jako dezert vám přinesou kousky piškotu prokládaného čokoládovou hmotou nabodnuté na špejlích. Řekové mu říkají mosaiko.
Mají jakési pivo točené jako malé a velké. K tomu Fix, Alfu a německé značky. Plus vína lahvová.
Obsluha
Číšníci jsou zdvořilí, ochotně a bez prostojů vás obslouží. Musejí se hodně otáčet.
Toalety
Záchody v suterénu se stylizují jako loď a moc se nám to nelíbilo.
Pozitiva
Na to, že restaurace je v centru, nejsou ceny nijak závratné.
Gavros a fava dobré.
Mají otevřeno od sedmi ráno do jedné večer – dostanete tu i snídaně.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…