Restaurace Avli – Psyrri Athény má nadšené recenze a vypadá úžasně na fotkách ze sociálních sítí, podle nás kapacita podniku přestává stačit velkému náporu turistů.
Adresa: 12 Agiu Dimitriu (Αγίου Δημητρίου, Agiou Dimitriou), Psyrri, Athény
Název podniku se píše řecky Αυλή, čti Avli. V latince se můžete setkat s Avli i s Auli. Znamená to dvorek. Jenom v Athénách je restaurací Avli několik a my se snažíme je pro účely recenzí rozlišit. Promiňte nám ta toponyma v názvu, je to nutné kvůli algoritmu.
Příběh podniku
Prostřednictvím Avli (Avli – Psyrri Athény) jsme zavítali do čtvrti Psyrri, hned vedle Monastiraki, která už je delší dobu vyhlášená svými restauracemi, kavárnami, bistry a bary. Avli se proslavilo jako díra ve zdi. Z ulice vidíte jen nenápadnou vývěsku. Musíte projít úzkou chodbou do dvora, abyste objevili stolečky a číšníky. Tohle je spíš podnik typu taverna, hospoda. Rezervace nedělají, čekejte.
Nejvíc mě zaujal objekt: do ulice zeď, vstup přes dvůr, na jedné jeho straně najdete nižší hospodářský trakt (dnes toalety a sklad) a na druhé patrový objekt s horním patrem dřevěným (ve stavu ruiny). Vnější schodiště – inspirace osmanskou architekturou je evidentní. Historie by mě moc zajímala, ale nikdo neměl čas si se mnou o ní promluvit.
Zkázou Avli (Avli – Psyrri Athény) je jeho úspěch. Dobré recenze v angličtině sem přivedly mraky cizinců. Dvorek je neveliký, několik skupinek příchozích stolky zcela zaplní a lidé musí někdy čekat venku na volný stůl. Kuchyňka také velikostí nevyniká a ve všeobecném mumraji chaotický personál moc nestíhá.
Co jsme si dali
velký mix gril: omeleta, šunka, klobása, sýr chalumi, tzatziki, kečup, tomatokeftedes (rozšlehaná rajčata ufritovaná jako kuličky, santorinský recept), říkají mu pikilia
fava: kaše ze žlutého hrachu, tady s červenou syrovou cibulkou a naběračkou olivového oleje
cuketové kuličky kolokythokeftedes: kuličky z cuket, fety a bylinek, s jogurtovým dipem
kuřecí filet: na grilu, s hořčicí a hranolky
Nejvíc je nejspíš proslavila klobása, nejlépe ochucená, co jsme v Athénách měli. Zato šunka z talíře mix gril je mizerná. Fava i tzatziki jsou výborné, rajčatové i cuketové kuličky dobré. Chalumi rozhodně lepší než v Čechách. Omeleta nedochucená, ale nepřipálená. Měsíčky brambor hází do friťáku. Jídlo vlastně není špatné, ale za vystání fronty to nestojí.
Pro milovníky retsiny mají slušnou ve verzi rosé.
Chleba klasický řecký vekovitý s křupavou kůrkou.
Obsluha (Avli – Psyrri Athény)
Kluci v návalu nestíhají. Snaží se, sestavili nám sezení pro čtyři, abychom byli spolu. Cuketové kuličky nám nejdřív zapomněli přinést. Kocouři jsou fajn, ale nemají moc často drbací náladu.
Pozitiva
Dvorek je opravdu hezoučky upravený, vše modrobílé, květináče, dvě strakaté kočky.
Anglicky se domluvíte.
Na řecké poměry dobrá klobása.
Mají otevřeno na obědy v jednu a až do dvou do rána, pokud chcete v Psyrri pařit v baru.
Ceny velmi příznivé.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…