fbpx
Těsto filo – φύλλο
Print Friendly, PDF & Email

Těsto filo – φύλλο – je těstový základ pro  většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Používá se pro slané i sladké dobroty. Φύλλο znamená v překladu list. To je docela přesné označení pro plátek těsta vyválený to téměř průhledné tloušťky. Dnes se dají nakoupit u nás na e-shopu různé typy φύλλο průmyslově vyráběné. My ale postoupíme ve svém kulinářském umění o level výš. Vyrobíme si své vlastní domácí filo – φύλλο σπιτικό. To pak můžeme směle používat jako základ na recepty na našem webu.
Na vyválení fila bychom správně potřebovali pravý řecký váleček (πλάστης βέργα). Je to taková tenká dřevěná hůlka o průměru asi 3 cm a dlouhá cca 50-70 cm. Naše pekařky by na ni hleděly s nedůvěrou, φύλλο velikosti mlýnského kola s ním ale vyválíte ένα δίο… Co naplat, chopíme se našeho osvědčeného válečku a ono to taky půjde ráz dva.

Recept je velmi jednoduchý a levný. Těsto je vymíchané během pěti minut. Vyválení jednotlivých listů těsta pak zabere slabou čtvrthodinku.

Ingredience pro výrobu fila

  • hladká mouka – 470 g
  • vlažná voda – 250 ml
  • olivový olej – 4 lžíce
  • lžička octa
  • špetka soli
  • kukuřičný škrob na podsypávání

Mícháme těsto na filo

Do přiměřeně velké mísy nasypeme mouku a špetku soli. Přidáme olivový olej a ocet. Promícháme a stálého přilévání vody těsto vymícháme. Těsto na φύλλο musí být vláčné, pružné a nesmí se lepit. Pokud je příliš tuhé, přidáme vodu. Pokud je příliš lepivé, přidáme hladkou mouku. Dobře vymíchané těsto dáme do mikrotenového sáčku. Takto připravené je necháme při pokojové teplotě 2 hodiny odležet.

Válíme těsto na filo

Pracovní desku posypeme kukuřičným škrobem. Ten je důležitý na to, aby se jednotlivé vrstvy fila k sobě neslepily. Odpočinuté těsto na pracovní ploše rozdělíme na čtvrtiny. Každou tuto čtvrtinu pak rozdělíme opět na čtvrtiny. Tím nám vznikne šestnáct stejně velkých porcí těsta pro φύλλο.
Každý takový díl rozválíme na tenko co nejvíc to půjde. Dbáme na to, aby bylo těsto neustále v kontaktu s kukuřičným škrobem. Těsto je velmi pružné a tvárné, ale pokud se vám někde filo protrhne, nic se neděje.

Postupně takto vyválíme všech šestnáct porcí fila. Ty vršíme na sebe. Dávejte si pozor na to, aby byly jednotlivé listy dostatečně prosypány kukuřičným škrobem. Jen tak se jednotlivé vrstvy k sobě při dalším zpracování neslepí. Jakmile máme všechny listy φύλλο srovnány na sobě, tak celý balík fila znovu rozválíme do požadovaného tvaru – kruhového, nebo obdélníkového. To podle toho, jakou nádobu na pečení máte v úmyslu použít. Tím ,že jsou vrstvy fila prosypány kukuřičným škrobem tak se neslepí. Naopak se rozválí do ještě tenčích jednotlivých vrstev.

Pokud ovšem používáte k válení onen řecký váleček o πλάστης, jste tohoto dvojnásobného válení ušetřeni. List fila se na o πλάστης namotává jako cukrářská trubička a tím tvoří vrstvy z jednoho listu. A  pak jste schopni jeden plát rozválet na velký průměr.

Jakmile máte filo připravené, můžete vrstvit a skládat lístky těsta podle vámi vybraného receptu na řeckou delikatesu. A správně vyválené lístky fila dobře promazáváme a prokapáváme olivovým olejem, či rozpuštěným máslem. Pak nám filo krásně lístkuje a je křupavé jako jemná oplatka… 

Použití domácího fila v řecké kuchyni

filo, φύλλο
Z domáciho fila vyrobíte prakticky každou pitu s náplní

A nejen v řecké! Ode této chvíle jste schopni si pravou řeckou kuchyni vyzkoušet u vás doma. Používejte nefalšované φύλλο σπιτικό a upečte si doma třeba:
Tomatopitu
Manitarópitu
Bougatsu
Tsouknidopitu
Baklavu

Pokud se Vám nechce vyrábět svoje vlastní filo, můžete u nás na e-shopu nakoupit filo již hotové.

4.5 2 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x