fbpx
Masticha žvýkačky – už jste ochutnali jedinou přírodní žvýkačku?
Print Friendly, PDF & Email

Masticha žvýkačky jsem poprvé ochutnal v jedenácti letech na prašném prostranství před malým obchodem na rohu ulic Zaimi a Karaiskaki v soluňské čtvrti Stavroupoli. Byl jsem tehdy v Řecku poprvé a atmosféra řeckého léta i svobodného života na mě i v tom dětském věku opojně zapůsobila

Mimo mnoha jiných věcí jsem miloval žvýkačky, a i v tom směru jsem si v Řecku připadal jako v ráji. Z domova jsem znal Pedro, dražšího Donalda s obrázkem uvnitř a ještě ovocné a mátové plátky balené po pěti. A tady, na každém rohu desítky a možná i stovky druhů a příchutí! Do obchodu na předměstí Soluně jsem s mou tetou šel právě proto, abych vyzkoušel další.

Tohle je žvýkačka, kterou žvýkali Řekové v antice

Teta nakoupila a já jsem měl plné kapsy žvýkaček ION bizarních příchutí. Chystal jsem se pustit do třešňovo-vanilkové, ale teta mě zarazila a řekla, ať zkusím něco lepšího a z malé krabičky mi na dlaň nasypala několik nažloutlých kamínků. „Tohle je pravá žvýkačka. Jmenuje se masticha.“ říkala a asi proto, že věděla, jak hltám báje, pověsti a příběhy hrdinů, dodala „Tohle je žvýkačka, kterou žvýkali Řekové v antice.“

Masticha žvýkačka se mi nejdřív přilepila na zuby. Po chvíli jsem ji dokázal žvýkat a pamatuji si silnou chuť, která se rozlila v puse. Žvýkal jsem a teta vyprávěla dál: o tajemném místě na vzdáleném ostrově, kde masticha teče ze stromů, o zázračných léčivých účincích mastichy a taky o zlém sultánovi, který si všechnu mastichu přivlastnil a o pirátech, kteří mu ji kradli. Dodnes přesně nedokážu popsat mastichovou chuť. Je stromová, dřevitá, ovocná? Toho dne jsem ale ani chuť ani příběhy příliš neocenil a k tetinu zklamání jsem se vrátil ke žvýkání Chiclets, ION, Wrigleys, Dubble Bubble, Hollywood…

Trvalo mi to 20 let

Ale teto, víš, jak byla tvoje výchovná mise nakonec úspěšná?! Víš, jak dobrou propagátorkou mastichy jsi byla? Vzpomínka na tvoje kamínky a příběhy se mi v hlavě pevně usadila. Tak silně, že jsem po dvaceti letech zatoužil mastichu ochutnat znovu. A nebylo to snadné, nešla běžně koupit. Během pátrání po ní jsem ale zjistil, že tajemný ostrov se jmenuje Chios, že masticha je pryskyřice a že ji také používají cukráři jako přísadu. Nakonec se mi od jednoho z nich podařilo získat půlkilový sáček.

Tím sáčkem mastichy začíná i historie značky Masticlife. V roce 2008 jsme na Chiu uzavřeli dohodu s Asociací pěstitelů mastichy o prodeji v Čechách a na Slovensku. Sortiment tetiných kamínků – surových slz mastichy jsme doplnili o žvýkačky ELMA, zubní pasty a kosmetiku.

Především jsme ale chtěli co nejvíce využít unikátních zdravotní účinky mastichy v oblasti trávení a žaludku a tak jsme pod značkou Masticlife začali vyrábět doplňky stravy z originální chioské mastichy. Z té mastichy, kterou mi dala teta a z té samé, kterou žvýkali i v antice.

z vyprávění otce, zakladatele značky Masticlife, zaznamenala Sonia Michailidou

Pozn. redakce – užití surové mastichy v naší Řecké kuchyni najdete také v receptech: Ravani, Kurampiedes a Tsoureki.

5 4 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x