Kurampiedes – vánoční máslové cukroví s mandlemi. Tato tradiční řecká sladkost s příchutí vanilky a muškátového oříšku bývá i na svatebním stole. Do Řecka kurampiedes přinesli v roce 1924 po Velké výměně řečtí vystěhovalci z turecké Kappadokie. Na rozdíl od našich Vanilkových rohlíčků se do Kurampiedes přidá i muškátový oříšek a alkohol. A jako specialitu, v našich krajích neznámou, můžeme zvýraznit chuť a vůni kurampiedes mastichovou či růžovou esencí!
Co se alkoholu týče, běžně se v Řecku do κουραμπιέδες přidává brandy. A v tento moment vstupuje do našeho receptu moravský prvek. Místo brandy jsem použil poctivou domácí pálenku z rynglí (klidně může být i slivovica). A vůni jsem podtrhl mastichovou příchutí. Výsledek je naprosto fantastický! Ještě teď je celá domácnost prosycena nádhernou vůní moravských kurampiedes…
Doba přípravy
- pražení mandlí – 2-3 minuty
- míchání a hnětení těsta – 20 minut
- šoulení a tvarování kurampiedes – 15 minut
- pečení (2 dávky, každá 25 minut) – 50 minut
- obalování kurampiedes v cukru – 5 minut
Celkový čas – 1 a 1/2 hodiny
Ingredience pro kurampiedes
- 350 g másla
- 670 g hladké mouky
- 100 g cukru krystalového
- 100 g pražených mandlí nastrouhaných na plátky
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- vanilková esence
- mastichová esence (nepovinné)
- 50 g alkoholu
- cukr moučka a cukr vanilkový v misce v poměru 10:1 (pro obalení hotového kurampiedes v cukrové závěji)
Příprava těsta
S dostatečným předstihem před zpracováním těsta nakrájejte máslo na plátky a nechejte změknout. V mezičase si připravte další suroviny.
Jednu ze základních vůní kurampiedes obstarávají čerstvě pražené mandle. Příprava je rychlá a jednoduchá: Plátky mandlí nasypejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a 2 až 3 minuty pomalu restujte do zlatova. Pokud máte obavy, že takto připravené mandličky na místě sežerete (ta vůně je prostě neodolatelná…) – dávku mandlí přiměřeně zvyšte.
Změklé máslo přendejte do přiměřeně hluboké mísy a přidejte cukr. Kdo má kuchyňský robot, má vyhráno a základní máslovou směs vyšlehá v něm. My ostatní proháníme máslo ručním šlehačem. Máslo s cukrem šleháme 7-8 minut do krémové konzistence. Poté postupně přidáme oba žloutky a zašleháme je do másla.
Do máslové základny přidáme muškátový oříšek, vanilkovou esenci a štamprli pálenky s mastichou. Opět důkladně vyšleháme.
Hnětení těsta na kurampiedes
Vyměníme metly šlehací za metly hnětací a prosejeme na máslový základ část hladké mouky. A hněteme. A další mouku přes síto. A pořád hněteme a přisypáváme, dokud to hnětač dává…
Část zbylé mouky nasypeme na vál, posadíte na něj rozpracované těsto a zasypeme jej zbytkem prosáté mouky. A ručo hněteme. Na úplný závěr zapracujeme do těsta lupínky ďábelsky voňavých pražených mandliček. Že se při hnětení mandličky trochu polámou? No a? Jen se tak více rozvine jejich vůně…
Zapneme troubu na 170 °C a necháme ji během vytváření kurampiedes zahřát. Těsto máme nádherně kompaktní, přiměřeně ochucené – jdeme tedy tvarovat. Rozviňte svoji fantazii a dejte kurampiedes jakýkoliv tvar. Klasicky to bývají malé placičky či bochníčky. Ty pak vkládejte na plech na pečící papír.
Vánoční lahůdka v cukrové závěji
Během pečení si připravíme do misky moučkový cukr, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový v poměru zhruba 10:1
Po 25 – 30 minutách pečení kurampiedes trochu nabudou na objemu a získají zlatavě propečenou barvu. Cukroví necháme na plechu 5 minut odstát a poté je vyválíme v připravené cukrové závěji. Nechejte obalené kurampiedes vychladnout a uložte v temnu a chladnu.
Všimli jste si, že na tuto řeckou sladkost jsme dosud použili celkem málo cukru? Tak teď to napravíme: Všechny kurampiedes v cukru obalené před podáváním na stůl znovu hojně – ale opravdu hojně zasněžíme cukrem tak, aby na každém byla vysoká čepice nadýchaného cukru.
Přejeme vám Καλή όρεξη s recepty Řecko nás baví!
[…] – užití surové mastichy v naší Řecké kuchyni najdete také v receptech: Ravani, Kurampiedes a […]