Kavárna Stani – Athény je posledním mléčným barem v hlavním městě. Tady objevíte skutečný význam jogurtu, mléka, másla a smetany. Už jste někdy zabořili lžíci do cihly ovčího jogurtu?
Slovo stani στάνη (čti stany) znamená něco jako ohrada pro ovce, nebo přístřešek pro zvířata a je, jak uhodnete, slovanského původu.
Adresa: 10 Marikas Kotopouli (Μαρίκας Κοτοπούλη), Omonia, Athény
Příběh čtvrti
Oblast okolo náměstí Omonia (Ομόνοια, Omonoia) je nechvalně proslulá: žebrající imigranti, posprejované fasády, feťáci a paneláky v mizerném stavu jsou realitou především na severovýchod od Omonie podél Acharnon a Liosion. Na náměstí je však velká nová eko-fontána, přestupní zastávky jsou velmi frekventované a okolo stojí neoklasicistní budovy. Radnice se soustavně pokouší okolní uliční bloky sanovat během rekonstrukcí, v lednu 2025 začíná nová etapa tohoto projektu. Moje rada: bydlení si tu nehledejte a pro jídlo zamiřte na jakoukoli jinou světovou stranu.
Příběh podniku kavárna Stani – Athény
Založená roku 1931 a dnes zbývající jako poslední athénský mléčný bar, Stani je útulkem všech, kterým baklava, kataifi a lukumades přinášejí otravu cukrem. Tohle je svatostánek laktózy a plnotučnosti. Místní sem chodí pro jogurty ovčí, kravské i kozí, pro tvarohové sýry i pro mléko. Někteří jsou toho názoru, že tu seženete nejlepší jogurt v Řecku a tím pádem i na světě.
Nejlepší je ovšem zaskočit na kávu a ovčí jogurt s medem a ořechy, nebo na smetanu s medem. Nabízejí i klasické cukrárenské dortíky, galaktobureko, ravani, mléko, kakao a kozí jogurt s medem. Jogurt si můžete dát i jen s medem – pro ty, kteří mají na ořechy alergii!
Kavárna Stani – Athény se nachází v poslední slušně vypadající uličce za Omonií. Mají pár stolků venku a hezký malý kavárenský prostor uvnitř. Kdo dřív přijde, ten dřív sedí! Obsluha za pultem je milá.
Mimochodem – mají pobočku v Rhodos town.
Co jsem si dala
Pořádně hutný ovčí jogurt ještě držel cihlovitý tvar, ale nebyl tuhý, měl překvapivě lehkou a hedvábnou texturu. S ořechy ani s medem na mě nešetřili. Z velkého kýblu nabrali jogurt dřevěnou tyčí a nechali ho stékat do talířku. Med je tekutý, ale tak hustý, že ho musíte rozkousat!
V souladu s populární athénskou módou jsem si dala freddo cappuccino ve vysoké sklenici a s našlehanou bělostnou mléčnou pěnou, pěkně studené v červnovém horku (v Aténách už frappé z instantu skoro nenajdete). Pravda, díky obsahu dvojitého espressa vás tohle studené osvěžení nakopne k dalším dobrodružstvím mnohem účinněji.
Přišli jste ochutnat? Napište nám do komnetářů o své zkušenosti.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…