fbpx
Restaurace Chrysa – Athény

Restaurace Chrysa – Athény je místem, kam bych zahraniční návštěvu pozvala na večeři já. Nachází se ve čtvrti Petralona mezi spoustou dalších svatostánků gastronomie. Tady přivádějí řeckou kuchyni do 21. století.

Adresa: 40 Eoleon (Αιολέων), na rohu s Kallisthenous, Petralona, Athény

Název se píše řecky Χρύσα, do latinky obvykle Chrysa, někdy Chryssa, ale setkala jsem se i s hybridem Xrysa. Na dveřích ho najdete zdvojený Chrysa Chrysa.

Příběh podniku restaurace Chrysa – Athény

Rodinná restaurace Chrysa Chrysa v Petraloně má elegantní vzhled, ale předraženosti se bát nemusíte. Chrysa kdysi pracovala v Paříži a přinesla si s sebou cit pro detail. Podnik funguje od 90. let a byl jedním z prvních, které z Petralony udělaly tu oblíbenou čtvrť pro večer s přáteli, jakou je dnes. Jednu dobu přesídlili do čtvrti Keramikos, ale už jsou zase zpátky. Chrysu milujeme. Nelze udělat chybu.

Mají nejlepší chleba – nahřáté voňavé dalamánkové bagetky! Kromě chleba vám na stolku automaticky přistane pro každé dva lidi mistička s různými druhy oliv jako předkrm.

Chrysa je charismatická šarmantní usměvavá dáma, pracuje tu i její dcera. Jejich pojetí řecké kuchyně je svěží a neotřelé, s inspiracemi z francouzské nebo vietnamské kuchyně. Otevírají až v šest večer a v pondělí mají volno.

Co jsme si dali

První návštěva

musaka: slavné řecké jídlo s plátky zeleniny, vrstvou mletého masa a s bešamelovou peřinkou

těstoviny s houbami a sýrem

salát s kozím sýrem a lilkem

krevety na uzu s fenyklem a rýží

Musaka je krémová, dobroučká, s pěknou vrstvou bešamelu. Úžasné špenátové tagliatelle s houbami a sýrem sklidily aplaus. Salát s kozím sýrem a grilovaným lilkem je výborný (titulní foto). Výborné jsou i krevety na uzu s fenyklem a rýží, ani syrové, ani rozvařené, textura je tak akorát.

Druhá návštěva

dušené kozí s hranolky

salát s bramborami a klobásou

jarní závitky s rybím dipem

Pomalu dušené kozí je krásně měkké. Mají výborné, nemazlavé hranolky! Božský teplý salát s bramborami, klobásou a lehce hořčičně chutnajícím žlutým sósem! Smažené jarní závitky s treskovo-zeleninovým jemným krémem a s treskovým dipem byly jednou z nejoriginálnějších receptur, co jsem kdy ochutnala. Na to, že nejsou rybárna, jsou jejich ryby a mořské mrchy vždycky skvělé.

Třetí návštěva

plněné avokádo

parmazánový salát

suvlaki: kuřecí maso na špízu

Avokádo je plněné bramborovým salátem a krabím masem. V salátu jsou rajčátka a parmazánové hoblinky a suvlaki s hranolky a tzatziki bylo klasikou ve výborném provedení.

Co jsme pili a co jsme dostali na zub

Jako dezert čokoládovo-pomerančová pěna ve francouzském stylu, nebo semolinová chalva podle receptu Chrysiny maloasijské babičky z pobřeží naproti ostrovu Chios. Oboje delikatesní.

Mají Fix i Alfu. Sušší bílé víno z Limnu.

Obsluha restaurace Chrysa – Athény

Když přijdete hned po šesté, je podnik ještě prázdný a budou mít čas se vám věnovat. Až se stoly zaplní, budou pilně kmitat a už si s nimi nepopovídáte. A to by u tak milých dam byla škoda.

Nejsem si jistá, jestli přímo Chrysa umí anglicky (já si vždycky začnu povídat v řečtině, pardon). Její dcera ano.

Pozitiva

Ceny v červnu 2023 nebyly zvlášť přemrštěné.

Skvělý nahřátý chlebík! Nejlepší hranolky v Athénách. Středomořský základ s jiným šmrncem.

Tohle je favorit místních, ale chodí i turisté.

Pěkné místo na reprezentativní nebo slavnostní večeři a dostatečně elegantním vzhledem. Oficiální dress code tu ale není.

S Chrysou se domluvíte francouzsky, s její dcerou a vnučkou anglicky.

Ochutnali jste místní jídlo? Napište nám do komentářů o svém zážitku a můžete přidat i fotky.

5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alice
Alice
03/01/2025 8:49

Ahoj Míšo, moc Tě zdravím, krásné gastrosdílení! Perfektní zhodnocení ;-) Díky.. Alice( srazy RN Praha).

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x