Restaurace Atlantikos – Athény je moje oblíbená v centru a důvod je evidentní: rybárna s rozumnými cenami. Jestli se ryb neštítíte, musíte to tu zkusit.
Název rybárny se řecky píše Ατλαντικός a do latinky Atlantikos.
Adresa: 7 Avliton, Psirri, Athény
Příběh podniku
Jste uvízlí na souši (v centru Athén) a s chutí na moře? Vaše záchrana se jmenuje Atlantikos a najdete ho na rozhraní Psyrri a Monastiraki, v ulici Avliton (Αυλητών) ústící proti jedné z provozoven lahůdkářství Ta karamanlidika tu Fani (druhá je u hlavní tržnice v ulici Evripidu a obě stojí za návštěvu).
Podnik zabírá dva přízemní prostory a servírky dle potřeby s typicky řeckou nonšalancí rozestavují stolečky po ulici. Neohrnujte nos nad oprýskaností omítky, projíždějícími auty a mydlinkovou vodou ze sousední budovy stékající líně do kanálu! Obliba podniku stoupá. Vraceli jsme se, úspěch na plné čáře.
Nepřijímají rezervace – pokud přijdete ve špičce na večeře (Řekové jedí později než my), budete čekat. Doporučuji to tu na oběd.
Co jsme si dali
seafood plate: talíř s krevetkami, kalamary a gavrosem (malými bezhlavými sardinkami), vše lehce obalené v mouce a fritované, podává se s citrónem
kalamary: drobné olihně obdobně fritované
thrapsalo: větší oliheň na grilu
tuňákový špíz: kusy tuňáka prokládané zeleninou, s bramborami
psarosupa: rybí polévka
rigatoni se smetanou a lososem
různé typy ryb: grilovaná pražma (alias dorada alias tsipura), sea bass (ať už je to česky cokoli) jak v pečené, tak v grilované verzi
savoro: ithacká specialita, rybičky marinované v octě, rozmarýnu, olivovém oleji a česneku s černými rozinkami, smažené
fava: kaše ze žlutého hrachu, tady s marinovanými ančovičkami a zelenou cibulkou
řepový salát s ořechy, špenátem, sýrem a hořčičnou zálivkou
choriatiki: světoznámý řecký venkovský salát s rajčaty, paprikou, okurkou, fetou a olivami
Ryby
Seafood plate je jako seznamovačka výborný při první návštěvě, doporučuji doplnit ho o talíř kalamarů.
Větší oliheň thrapsalo je ugrilovaná akorát. Nebojte se dát si ryby, jsou výtečně připravené, hlavně pražma, sea bass taky dobrý, mají i red mullet (barbunia, tady jí říkají red porgy). Tuňákový špíz je dobrý, propečený doprostřed (já mám radši tuňákový tatarák), s paprikou, cibulí a cuketou. Plátky brambor byly opečené. Obří těstoviny s lososem jsou se smetanou a koprem, pěkně důkladně obalené v chutné omáčce. Podle fotek z recenzí střídají zeleninové přílohy podle sezóny.
Savoro je kapitola sama o sobě. Velmi nezvyklá kombinace chutí (už se mi stalo, že jsem se k nějakému jídlu prostě musela proochutnávat). Mají měkkou texturu, jsou dominantně cítit po octě.
Saláty a mezedes
Místní krémová polévka psarosupa je opravdu z rybího vývaru a se šafránem. Řepový salát je naprostá bomba, kterou pro všechny ryby rozhodně nepřehlédněte. Chleba klasický venkovský. Choriatiki podávají s kapary, jako by ho nakřížili s dakosem.
Mají piva Mythos a Mamos (častý na Kykládách). Taky retsinu a uzo.
Jako dezert zdarma růžové lukumi, pro řadu Středoevropanů je to zcela nová chuť.
Obsluha restaurace Atlantikos Athény
Servírky jsou pohodářky. Dají se přesvědčit, aby Čechům nosily pivo rovnou po dvou lahvích, když jim předvedete, že to první do sebe zvrhnete na ex. Nehrají si na nic nóbl.
Pozitiva
Rybárna, kvůli které nemusíte do Pirea. Naobědváte se tu i během honby za památkami. (Nedůvěřuji restauracím v Place.)
Nemusíte spěchat, mají otevřeno od jedné do jedné.
Na rybárnu jsou ceny přívětivé.
Anglicky se určitě domluvíte. Milují to tu místní i turisté.
Ochutnali jste jídlo tady? Podělte se o svou zkušenost v komentářích.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…