fbpx
Portokalopita – řecký pomerančový dezert
Print Friendly, PDF & Email

Portokalopita (πορτοκαλόπιτα) je řecký pomerančový dezert nasáklý sladkou zálivkou (sirupem). K jeho přípravě se klasicky používají pomeranče a filo. Na rozdíl od jiných řeckých pita receptů ovšem pomeranče netvoří náplň fila, ale nadrobno rozkrájené filo se vmíchává do pomerančového krému.
V našem receptu použijeme suroviny běžně dostupné na našem trhu, takže základ portokalopity – pomeranče a pomerančovou marmeládu ponecháme. Podstatný rozdíl bude v těstové náplni. Místo fila použijeme pšeničné lupínky. Ortodoxní milovník řeckých dezertů si klepe na čelo, ale budete překvapeni, jaká dobrota se vám povede.

Doba přípravy portokalopity

  • příprava sirupu – 10 minut
  • příprava korpusu – 10 minut
  • pečení korpusu – 35 minut
  • polévání korpusu sirupem – minutku
  • vychlazení portokalopity před podáváním – do druhého dne

Ingredience na sirup

  • 300 g cukru
  • 300 ml vody
  • 1 větší celá skořicová kůra
  • nastrouhaná kůra z jednoho většího pomeranče
  • vymačkaná šťáva ze tří pomerančů (bez jadérek, drobná dužina není na škodu) – celkem asi 300 ml
  • 100 ml pomerančové marmelády (nejlepší je ta s kousky kůry)

Příprava sirupu

V kastrolku rozmícháme cukr s vodou, přidáme celou velkou skořicovou kůru (nebo dvě menší). Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 5 minut. Poté dáme základ sirupu vychladit. Nejlépe tak, že kastrolek se sirupem dáme do studené vody. Když je sirup zchlazen zhruba na 40 stupňů, přidáme nastrouhanou kůru a vymačkanou pomerančovou šťávu z jednoho pomeranče. Na závěr přidáme ještě 100 ml pomerančové marmelády. Dobře sirup rozmícháme a po dobu chladnutí (než se korpus portokalópity upeče) semo tamo zamícháme. Vychladíme zhruba na 20 stupňů.

Ingredience na korpus portokalópity

  • 400-450 g pšeničných lupínků (když se vám bude zdát výsledné těsto moc řídké, klidně přidejte)
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g cukru
  • vanilkovou esenci
  • nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů
  • 150 ml pomerančové marmelády
  • 5 celých vajec
  • 700 g řeckého jogurtu
  • 20 g prášku do pečiva

Příprava těsta

Do hluboké mísy rozklepneme 5 celých vajec. Do misky nastrouháme kůru ze dvou pomerančů. Vymačkanou šťávu z těchto dvou pomerančů odložíme a použijeme na ochucení sirupu. Dále si nachystáme pomerančovou marmeládu, slunečnicový olej, vanilkovou esenci, prášek do pečiva a jogurt. Nadrobno podrtíme pšeničné lupínky.
Troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

Vejce našleháme metlou, přidáme vanilkovou esenci, cukr a vyšleháme do husté konzistence. Přilijeme slunečnicový olej a mícháme, dokud se nespojí s vejci. Pak přidáme jogurt a znovu mícháme do úplného spojení ingrediencí.

Do tohoto základu přidáme kypřící prášek, nastrouhanou kůru a 150 ml pomerančové marmelády a dokonalým mícháním vytvoříme pomerančový krém. Na závěr vsypeme podrcené pšeničné lupínky a vše řádně promícháme. Základ pro portokalopita – pomerančový desert, máme hotov raz dva.

Takto vypracované těsto vylejeme do nádoby vystlané pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme do všech rohů a dáme péct. 35 minut na 160 stupňů.
Než se πορτοκαλόπιτα upeče, vmícháme do chladnoucího sirupu pomerančovou kůru, šťávu z pomerančů a pomerančovou marmeládu. Sirup občas promícháme do úplného vychladnutí.

Korpus portokalópity nám krásně zezlátl a pomerančově voní po celém bytě. Ihned po vytažení z trouby polijeme portokalópitu vychladlým sirupem. Pěkně rovnoměrně. Nevadí, že sirup vsakuje pomalu, nalijeme jej na korpus všechen.

Nebojte, nejpozději během hodinky jej chladnoucí korpus pozře beze zbytku. No a aby jsme tomu trochu pomohli, můžeme na pár místech korpus propíchat špičkou nože. Nebo vidličkou. Jen nepropíchnout podkladový pečící papír. Jakmile portokalópita dostatečně zchladne, dáme ji do druhého dne odpočinout do lednice. Všechny chutě a vůně se tak pěkně propojí a πορτοκαλόπιτα zvláční.

Jako všechny sirupové deserty je i portokalopita dokonale vlhká a lepkavá, tedy ideální na lžičku. A třeba s malou porcí zmrzliny, nejlépe vanilkové.
Portokalópita – pomerančový desert, si vás určitě získá
Dobrou chuť s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Portokalopita

Portokalopita

PORTOKALOPITA – ŘECKÝ POMERANČOVÝ DEZERT

Laďa TYDRA
Portokalopita (πορτοκαλόπιτα) je řecký pomerančový dezert nasáklý sladkou zálivkou (sirupem). K jeho přípravě se klasicky používají pomeranče a filo. Na rozdíl od jiných řeckých pita receptů ovšem pomeranče netvoří náplň fila, ale nadrobno rozkrájené filo se vmíchává do pomerančového krému.
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 55 minutes
Druh jídla Desert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 380 kcal

Potřebná výbava

  • Přiměřeně hluboká mísa na míchání těsta
  • Kastrol na vaření sirupu
  • Keramická nebo kovová forma na pečení Portokalopity

Suroviny
  

  • NA TĚSTO
  • 450 g pšeničných lupínků
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g cukru
  • vanilkovou esenci
  • 2 ks pomerančů na strouhanou kůru
  • 150 ml pomerančové marmelády
  • 5 ks vajec
  • 700 g řeckého jogurtu
  • 20 g prášku do pečiva
  • NA SIRUP
  • 300 g cukru
  • 300 ml vody
  • 1 ks skořicové kůry
  • 1 ks pomeranče na strouhanou kůru
  • 3 ks pomerančů na vymačkání čerstvé šťávy
  • 100 ml pomerančové marmelády

Postup
 

  • 1. Umícháme těsto
  • 2. Upečeme korpus Portokalopity
  • 3. Uvaříme sirup na polití Portokalopity
  • 4. Upečenou Portokalopitu polijeme sirupem

Notes

Do hluboké mísy rozklepneme 5 celých vajec. Do misky nastrouháme kůru ze dvou pomerančů. Vymačkanou šťávu z těchto dvou pomerančů odložíme a použijeme na ochucení sirupu. Dále si nachystáme pomerančovou marmeládu, slunečnicový olej, vanilkovou esenci, prášek do pečiva a jogurt. Nadrobno podrtíme pšeničné lupínky.
Troubu rozehřejeme na 160 stupňů.
Dále postupujeme dle popisu výše uvedeném…

Nutriční hodnoty

Calories: 380kcal
Klíčová slova Portokalopita
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
4.3 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x