Restaurace Volta – Athény se stala jedním z našich favoritů. Domácká kuchyně, recepty z různých regionů Řecka a hostitelé, pro které je gastronomie koníčkem.
Název restaurace je řecky Bόλτα, znamená to procházka. Do latinky můžeme přepsat jako Volta.
Adresa: 10 Ippothodidon, Kato Petralona, Athény
Příběh podniku
Nenápadný zastrčený rodinný podnik, jehož majitel rád cestuje po Řecku a sbírá recepty – název restaurace znamená procházka. Tady ochutnáte unikátní pochoutky, rozinky vyzobané z dějin řecké kuchyně v celé její šíři. Pro gurmány a gastronauty hodnotím tuto zastávku jako povinnou. Otevírají až v sedm na večeře a láska a zaujetí majitelů pro jídlo je evidentní. Anglicky se domluvíte!
Budova byla původně skladem pro Monopoly.
Co jsme si dali
Menu se mění podle sezóny a ingrediencí.
První návštěva
athénský salát: kousky ryby, vařené kořenovky a nakládaných okurek tursi v majonéze, retro ze 70. let
keftedes ze skopového: masové kuličky
hovězí na houbách s bramborovým pyré
Konečně jsem ochutnala athénský salát, v letní sezóně překvapivě příjemný (nám Čechům to holt evokuje Vánoce), dobrý a vyvážený. Ke kuličkám ze skopového dávají hranolky a jogurtový dip. Tady můžete v Athénách ukojit abstinenční syndrom po bramborové kaši – s měkoučkým hovězím dušeným na houbách.
Druhá návštěva
hynkar bejendi (hünkar beğendi, hunkar begendi, χουνκιάρ μπεγιεντί), dušené jehněcí s pastou z lilku, sýra a bešamelu, turecky to znamená sultán byl spokojen
krevetové juvetsi: maso podušené s těstovinovou rýží na novém koření
těstoviny se sázeným vejcem a uzeným vepřovým
Mezi specialitami dne bylo hynak bejendi, které jsem jinak ochutnala jen v Thessaloniki v už uzavřené Rotondě. Bylo velmi dobré, krémové, lilek úplně máslový. Krevetové juvetsi mělo opravdu veliké krevetové mrchy, z velké části vyloupané. Ukázkou domácké kuchyně byly tagliatele se sázeným vejcem, vepřovým uzeným apaki a pepřem – přesně to, co by vám na stůl šoupla krétská babička. Skromné jídlo ze surovin ze špajzu nápadně kontrastovalo s vyšší gastronomií ostatních porcí, ale na jeho chuti nebylo špatně vůbec nic.
Nabízejí zajímavý výběr řeckých piv včetně Heretic lager, Vergina, Athiniisa a Eza. Dobrý červený Merlot.
Obsluha restaurace Volta – Athény
Nadšení manželského páru majitelů je nakažlivé. Přicházeli jsme brzo, byli jsme tu sami a byla tedy spousta času na klábosení o jídle, o inspiraci, o cestách a o rozdílech mezi kuchyní jednotlivých regionů. Už si nevzpomínám, jestli jsme platili kartou.
Pozitiva
Udělejte si radost a přijďte.
Anglicky tu mluví.
Ceny jsou skvělé, tip pro cestující studenty!
Ochutnáte méně známá řecká piva.
Unavily vás musaka a suvlaki? V sedě na židli tady podniknete procházku řeckou kuchyní v celém regionálním spektru.
Omluvte mizernou kvalitu fotek z telefonu, prosím.
Přišli jste se sem najíst? Napište nám do komentářů, co vám chutnalo nejvíc.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…