Restaurace Porto grill kraluje přístavu Pireas (Piraeus, Πειραιεύς). Když máme hlad v přístavu, míříme na jistotu sem. Někdy máme takové cukání, že sem metrem sjedeme z centra jen kvůli obědu. V roce 2018 jsme tu týden každodenně obědvali a v roce 2023 jsme Porto grill s úspěchem představili kamarádům.
Adresa: 30 Akti Poseidonos, Pireas
Mají vlastní web
Příběh čtvrti
Nevěřte lidem, kteří tvrdí, že Pireas je no go zóna. Možná tak v době Olympiády, od té doby se hodně změnilo. Dnes poskytuje největší přirozený přístav Středozemního moře neobyčejně širokou škálu zážitků: od dynamického a energií sršícího hlavního přístavu, přes klidnou idylku jižního nábřeží až po osvěžení na pirejských plážích (ano, v Pireu existují pláže, koupala jsem se na obou).
Navíc tu oproti dusným vnitrozemským Athénám fouká svěží vánek usnadňující dýchání (a rozptylující všudypřítomný athénský smog).
Nesnáším nápisy I ♥ cokoli. Byla bych ovšem ochotná nosit triko I ♥ Pireas.
Příběh podniku restaurace Porto grill
Nenápadná nízká budova hned na nábřeží hlavního přístavu pochází z přelomu 19. a 20. stol.
Ceny jsou vyšší, ale kvalita pamlsků tomu plně odpovídá. Nejlepší grill house v přístavu. Frekventovaná zastávka cestujících přestupujících na trajekt má rychlou obsluhu, příjemné moderní zařízení a prostor v patře s dalšími stolky. Restaurace Porto grill je strategicky položená poblíž stanice metra.
Co jsme si dali
kebab politiko – špíz z mletého masa s mátovým jogurtovým dipem a rajčatovým sósem
keftedes s rýží – masové kuličky s pikantní rajčatovou omáčkou
mix grill pro dva – vepřový i kuřecí gyros, vepřový i kuřecí špíz kalamaki, kebab z mletého masa, klobáska, hranolky, obloha, tzatziki, majonézo-hořčicový dip a BBQ omáčka
baba ganuš (μπαμπαγκανούζ, baba ganoush) – lilek, tahini, česnek, římský kmín, olej a citrón, středovýchodní specialita
Kebab s hranolky a paprikou, keftedes s rýží i mix grill byly výborné, šťavnaté a se správným opečením. Místo melitzanosalaty podávají baba ganuš, který rozhodně musíte zkusit. Servíruje se s granátovými jadérky a ořechy a je podle nás nejlepším dipem ke grilovanému masu v celém Řecku (na druhém místě je lilková melitzanosalata). Místo chleba mají pitu. Receptury jsou internacionálně generické, ale výtečně vymakané. Ráda jsem si dávala jejich saláty a slané koláče.
Po jídle nám nabídli panáčka tsipura. Mají černé pivo Fix dark a čepovaný Mythos. Čas od času mívají i Guiness, ale vždycky rychle dochází.
Obsluha restaurace Porto grill
Číšníci jsou tu rychloobrátkovým zbožím, rychle kmitat sem a tam je náročné. Zvládají dvě patra strávníků, často spěchajících s jídlem před odjezdem trajektu. Vyřizují objednávky pěkně rychle. Anglicky se pohodlně domluvíte.
Pozitiva
Strategická poloha.
Anglicky se domluvíte.
Baba ganuš jako dip ke grilovanému!
Mají otevřeno od 11 dopoledne až do jedné v noci, můžete přijít na oběd i na večeři.
V mém případě je Řecko přímo diagnózou: mám diplom z klasické archeologie a moderní řečtiny. Na Řecku se mi nejvíc líbí jídlo, cikády, letní kina a kreslené vtipy od Arkase. O čím starší kámen zakopnu, tím nadšenější z něj pak jsem. Z místního týmu trávím nejvíc času ve městech, ale nepařím, spíš lezu do muzeí, vyhýbám se hadům a povídám si s místními. Kamarádi mě někdy vezmou plachtit a já se v přístavní hospodě zapovídám s číšníkem o politice :-) Dalším důsledkem mé ukecanosti jsou ty dlouuuhé články…