fbpx
Kritinia Castle- johanitský hrad mezi mořem a nebem
Print Friendly, PDF & Email

Kritinia Castle – Κρητηνίας Κάστελλος – je johanitský hrad na ostrově Rhodos. Vypíná se na strmé skále k nebi mezi vesnicí Kritínia (čti Krytynyja) a Egejským mořem. Pochází z 15. stol. a návštěvníky láká nejen relativně dobrým stavem zachování, ale i díky dech beroucímu rozhledu po okolí. Hrad u Kritinie pro vás má přichystanou řadu překvapení.

Překvapení první: autentický středověk

Pokud vás omrzely v Rhodos town kašírované kulisy jménem ulice Rytířů, naleznete v Kastellu vítané osvěžení. Hrad byl vystavěn ve třech etapách třemi různými velmistry – na fasádě si ještě můžete všimnout erbů, kterými si stavbu „podepsali“: Pierre d’Aubusson, Emery d’Amboise a Fabrizio del Caretto. Hrad ovládá široké okolí jak na souši, tak na moři a poskytoval ochranu nedaleké vesnici Kritinia před útoky pirátů.
Ve 20. stol. sem sice také dorazili Italové, ale necítili potřebu hrad „restaurovat“ k turistickému využití. Měli tu pouze vojenskou základnu. Kastello, nejzachovalejší rhodský hrad mimo Rhodos town, vám tak nabízí středověkou architekturu v původní podobě

Překvapení druhé: nekonečná modř

Od parkoviště pod hradem vás vzhůru k jeho hradbě vedou moderní schody. Nízký vršek je porostlý zelenými keříky a během výstupu můžete obdivovat krásnou vyhlídku po okolním kraji s vinicemi a sady a se samotnou vesnicí. Kraji dominuje plešatá hora Attavyros, nejvyšší vrchol ostrova.
Otevřenou branou vstoupíte do míst, kde očekáváte prostorné nádvoří. Po dvou krocích se zarazíte na hraně srázu. Pod vašima nohama se zarostlé skály sklánějí k moři a před sebou máte ultramarínovou mořskou hladinu, která u vzdáleného horizontu splývá s nebem.
Můžete vidět malé ostrůvky Alimja, Makry a Strongyli.
Brána jako by měla magickou moc. V jednom směru vás do sebe vtahuje modré nekonečno, při pohledu z opačné strany vás okouzlí zeleň v tisíci tónech korunovaná siluetou Attavyru.

Podoba hradu Kritinia Castle

Po levé ruce máte nad sebou na nejvyšším místě skály masivní věž čtvercového půdorysu, vpravo dole se nacházely další hradní prostory, např. podzemní kaple s půlkruhovou apsidou na východě. Za dřevěnou budkou je nejzachovalejší, zastřešená věž, do které se v září 2021 nedalo vstoupit. Nepřehledné ruiny obytných prostor a dešťových cisteren leží hluboko pod vašima nohama, v závislosti na roční době skryté ve vegetaci.
Směrem do vnitrozemí nastavuje Kastello dodnes hrdou kamennou tvář. Od moře je hrad vidět také, korunuje vrch nad zpěněnými vlnami rozbíjejícími se o skály.

Neúspěšná obléhání

Osmané zkusili své štěstí už v roce 1480, ale navzdory vojenské převaze nad obránci Kastello pokořit nedokázali. Až roku 1522 získali Rhodos town a tím i celý ostrov, když Johanité odešli na Maltu. Tím dobrodružství Kastella neskončila, roku 1658 se u Skala Kamiru 5 km odsud zkusili vylodit Benátčané vedení nechvalně známým ničitelem Parthenónu Francescem Morosinim. Opět bez úspěchu.

Překvapení třetí: lokální laskominy

U parkoviště je malé bistro, kde se můžete občerstvit. Jorgos Kritikos z vesnice Kritinia si tu zařídil obchod, vyrobil si originální lavice a sedátka a zasadil bylinky a sad. Prodává vlastní olivový olej, olej s bylinkami, nasušené oregano, výborné červené (nesýřené) a bílé víno. Vaší pozornosti rozhodně doporučím nakládané mladé výhonky kaparů.
V lahvích čeká místní varianta raki zvaná suma (souma, σούμα). Suma odsud mi přišla jako nejlepší variace na raki/tsipuro, jakou jsem kdy ochutnala. Velmi jemná, bez lihového charakteru. Vůně bohužel nic moc, prvotní chuť nijak výjimečná, ale výborný ocas s intenzivní chutí hlavní suroviny, vinných slupek. Nesladký, ovocitý charakter. Nemám nejmenší tušení, kolik má pálenka procent, ale je velmi pitelná. Potenciální tichý zabiják.
Suma v rhodských tavernách chutná spíš jako standardní tsipuro.
Tady si můžete dát i čerstvou pomerančovou šťávu, rhodské pivo a mezedes podle sezóny.

Překvapení čtvrté: vychutnejte si západ slunce z Kritinia Castle

Hrad Kastello obvykle nefiguruje na seznamu nejlepších pozorovatelen pro západ slunce na ostrově Rhodos. To by vás nemělo odradit od návštěvy v podvečerním čase, protože půvab místa se ve zlatavém světle zapadajícího slunce ještě zvýší.
Při pohledu z hradu zapadá slunce za temnými ostrůvky roztroušenými po perleťově šedé hladině moře pod oranžovým obzorem. Ze silnice kus nad hradem se silueta hradu epicky rýsuje proti zrůžovělé obloze.
Po soumraku je hrad nasvícený nočními světly.

Cestujte s námi, cestujte s Řecko nás baví!

5 2 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x