Zpět Poslat emailem
+ servings
Pitia

Pitia - mátové falafel z ostrova Nisyros

Laďa TYDRA
Pitia - Πιτια Νισύρου - mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na světě není člověka, který by ji nemiloval, tak Pitia ihned podlehnete.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour 25 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 235 kcal

Potřebná výbava

  • velká pánev na smažení
  • mixer na mixování cizrny
  • mísa na míchání cizrnového těsta

Postup
 

1/2 kila cizrny (sušené, ne sterilované!)

4 ks cibule na velmi drobno pokrájené

2 stroužky česneku nasekané na malé kousky

velkou hrst nasekané čerstvé máty (může být i přiměřeně zredukovaná máta sušená)

6-8 lžic hladké mouky (pro celiatiky nemusí být...) - MŮŽETE PŘI DIETĚ VYNECHAT!

sůl

mletý černý pepř

tymián

rostlinný olej na smažení (klidně i panenský olivový olej, budeme smažit pomalu na mírném plameni, Pitia budou mít lepší chuť...)

    Notes

    NIKDY nepoužívejte k přípravě Pitia sterilovanou cizrnu. Nedržela by vám pohromadě a cizrnové těsto by bylo řídké.
    Cizrnu namočte na minimálně 12 hodin do odražené vody. Platí pravidlo, kolik cizrny, tolik vody nad ní - cizrna ve vodě svůj oběm zdvojnásobí. Vodu během namáční několikrát vyměňte.

    Nutriční hodnoty

    Calories: 235kcal
    Klíčová slova falafel, Pitia
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!