fbpx

Kréta – největší ostrov Řecka

Kréta - největší ostrov Řecka

Kréta je největší ostrov Řecka, ležící geograficky pod souostrovím Kyklady. Okouzlující místo, které nabízí vše, na co pomyslíte, řekneme-li Řecko. Díky své strategické poloze byla Kréta křižovatkou národů a kultur, cíl všemožných dobyvačných národů a významné místo pro Minojskou a Mykénskou kulturu. Na ostrově zanechali bohaté kulturní dědictví také Benátčané a Osmané.

Laguna Balos s pevností Gramvousa - Západní Kréta
Laguna Balos s pevností Gramvousa - Západní Kréta

Pláže s křišťálově čistou vodou, drsné, ale majestátní hory, skvělá muzea a starověká sídla, pestrobarevné fresky, a jeskyně známé již od pravěku. Kréta má mírné klima, nádherné a rozmanité pláže, okouzlující vnitrozemí s malebnými vesničkami. Vřelá pohostinnost a vynikající místní kuchyně ve vás zanechá hluboký dojem.

Historie

Podle starořeckých mýtů je Kréta místem zrození vládce řeckých bohů – Dia. Ve 3. a 2. tisíciletí př. n. l., byl ostrov jedním z center Mínojské civilizace. Ta po sobě zanechala ruiny svých paláců, z nichž největší je Knóssos. Mínojská civilizace ovládala oblast přes 1500 let a po jejím zániku ostrov postupně ovládli Mykéňané a Dórové.
 Roku 67 př. n. l. se ostrova zmocnili Římané, kteří oblasti vládli do r. 395 n. l.. Do roku 1204 vládly ostrovu střídavě říše: Východořímská, Byzantská a Arabové. Poté oblast spravovala Benátská republika. Následovala vláda Osmanská říše od roku 1669. Roku 1898 dostal ostrov vlastní samosprávu.
Roku 1941 obsadilo ostrov nacistické Německo a po osvobození byl ostrov naprácen Řecku.

Správní jednotky a členění Kréty

Ostrov Kréta se člení čtyři regionální jednotky – Iraklio, Chania, Rethymno a Lasithi.

Geograficky Krétu členíme na:
Západní Kréta – oblast kolem města Rethymno a Chania oplývá vyššími srážkami a vlhkostí.
Východní Kréta – od města Heraklion a dále na východ je sušší oblast s minimem srážek.
Severní pobřeží – pláže omývá Egejské moře, voda je teplejší, vstup do moře pozvolný.
Jižní pobřeží – pobřeží omývá Středozemní moře, voda je o něco studenější, vstup do vody příkřejší než na severu ostrova.

Výlety Východní Kréta

Východní Kréta

Východní Kréta nabízí nespočet cílů, které stojí za poznání. Ať už jsou to soutěsky, pláže, kláštery, horské vesničky nebo historické památky.

Z historie nabízí východní část Kréty např. pozůstatky pevnosti na ostrově Spinalonga či palác Zákros (45 km jihovýchodně od Sitie). Zákros je čtvrtým největším mínojským palácem, který byl vykopán. Moc dalších památek však tento kout ostrova nenabízí.

Pláží zde ale najdeme minimálně 80, pobřeží je jimi doslova poseto. Každý si vybere tu svoji, protože zde najdete pláže s kameny, hrubými oblázky, malými oblázky, zlatým pískem i bílým pískem.

Mezi nejznámější patří oblast Istro, 12 km východně od Agios Nikolaos s překrásnou pláží Voulisma, která se nachází 500 m východně od obce. Jedná se o jednu z nejkrásnějších pláží v Řecku, která se objevuje na mnoha pohlednicích. Voulisma neboli Golden Beach, je krásná pláž s bílým pískem a úžasnou tyrkysovou vodou. Pláž je organizovaná.

Voulisma Beach Kréta Řecko
Voulisma Beach – Východní Kréta

Na severovýchodním výběžku Kréty je území Itanos, které ukrývá tři pláže, jež nejsou organizované a jsou výborné na šnorchlování. Nejznámější a jistě i nejnavštěvovanější pláží na samém východě, je palmová pláž Vai (Vai znamená v řečtině dlaň). Na Vai se pořádají i organizované zájezdy a tak ji najdete prázdnou nebo poloprázdnou pouze v časných ranních nebo zase večerních hodinách. Když ale nejste líní a dokážete kousek popojít, hned za kopcem se nachází téměř opuštěná pláž Platia Ammos. Je značena jako nudistická, ale jistě si tam najdete své místo i s plavkami. Jen je třeba počítat s nedostatkem stínu.

TOP pláže a místo, které byste při návštěvě této oblasti neměli vynechat, je Xerokambos, který leží přibližně 47 km jižně od Sitie. Na poměrně malém prostoru zde najdete snad všechny druhy pláží, včetně těch s bílým pískem, kde si budete připadat jako v Karibiku.  Dostanete se tam buď ze Zirosu (z oblasti Ierapetra nebo Makrigialos) nebo ze Zakrosu (z oblasti Sitie). Některé pláže jsou organizované, některé ne. Zvláštností je zde také pláž Argilos, obklopená bílými jílovitými skalami, které lze využít jako „bahenní lázně“.

Pokud budete ubytování v dojezdové vzdálenosti od Ierapetry nebo Makrigialos, můžete absolvovat lodní výlety z těchto přístavů – buď na ostrov Chrissi (tyto výlety často pořádají i cestovní kanceláře, můžete se na něj však vydat i sami a ušetřit nemalé peníze) nebo na ostrov Koufonisi. Na prvně jmenovaný ostrov jezdí lodě z přístavu Ierapetra, odjezd bývá kolem 10h dopoledne a návrat odpoledne kolem 16h. Loď vás zaveze na jednu z pláží a vy se můžete v klidu projít po ostrově nebo jen tak „zakotvit“ na některé jiné pláži.

Na druhý ostrůvek vyjedete cca v 10:45 z Makrigialos „pirátskou lodí“, návrat je plánován zhruba na 17:30h. Kapitán lodi vás proveze kolem pobřeží neobydleného Koufonisi a zakotví u pláže Greos na severovýchodě ostrova. Oba lodní výlety jsou beze stravy, ale můžete si něco na zub zakoupit přímo na lodi. Pro ostrov Koufonisi zároveň platí, vzít si s sebou vlastní slunečník nebo jinou ochranu před sluncem, protože na rozdíl od Chrissi tam nenajdete žádnou organizovanou pláž.

Východní Kréta nabízí také návštěvu soutěsek, z nichž některé se noří do vnitrozemí a některé vás dovedou ke skrytým krásám členitého pobřeží. Všechny mají svoje osobité kouzlo a určitě stojí za návštěvu, ať už je projdete celé nebo jen jejich část.

Na severu najdete soutěsku Richtis, která začíná kousek za vesnicí Exo Mouliana a končí na pláži Richtis. Asi v polovině soutěsky narazíte na krásný vodopád, kde se můžete osvěžit a posvačit. Dále pak stojí za zmínku soutěska Mesonas, do které vstoupíte poblíž vesnice Kavoussi a osady Avgos.

Richtis Gorge Východní Kréta
Richtis Gorge – Východní Kréta

Nejvýchodnější soutěskou Kréty je Chochlakies, která vede ze stejnojmenné vesničky až na pláž Karoumes. A kousek odtud, ve vesnici Kato Zakros, je známá soutěska Údolí mrtvých.

Poblíž vesničky Makrigialos je soutěsek několik. Nejblíže se nachází soutěska Pefki, která očaruje svoji bujnou zelení. Od kláštera Moni Kapsa pak ústí do vnitrozemí překrásná soutěska Pervolakia, která vás pohltí svojí hloubkou. A na západ od Makrigialos je delší, ale velmi rozmanitá soutěska Oreino.

Poblíž Ierapetry jsou k dispozici dvě soutěsky, směrem na severní pobřeží soutěska Cha a na západ od Ierapetry soutěska Sarakina. Cha není schůdná jednoduše, je potřeba vybavení a průvodce, naproti tomu Sarakinu můžete projít celou a užít si její krásy naplno.

Východní Kréta má dva větší kláštery, na jihu Moni Kapsa a na severu Moni Toplou. Oba jsou nádherné a stojí za návštěvu.

Atmosféru horských vesniček si můžete užít např. ve Schinokapsala, Oreino, Stavrochori, Pefki.

Zažijte krásnou dovolenou v klidném prostředí s pohostinností místních obyvatel a kochejte se tyrkysovým mořem „u nosu“.

Západní Kréta

Paleochora Kréta
Paleochora (Palaiochora) s Lefka Ori na pozadí

Západní Kréta čeká na naše objevování a věříme, že pro vás již brzy sepíšeme mnoho článků. Mezi nejatraktivnější místa určitě patří laguna Balos s pevností Gramvousa, Falasarna beach, Elafonissi Beach s růžovým pískem, soutěska Samaria a Agia Roumeli, náhorní plošina Omalos a pohoří Lefka Ori (Bílé hory), klášter Aghia Triada, Seitan Limania beach, Gavalohori , Armenoi a mnoho mnoho dalších.

Počasí

Ubytování na ostrově Kréta

klikni do mapy, zazoomuj a bookni si nejbližší a nejlepší ubytování na ostrově Kréta přes Řecko nás baví. Rezervací služeb přes náš web, podpoříš náš projekt. Děkujeme!