fbpx
Ntomatopita – rajčatová pita
Print Friendly, PDF & Email

Řecká pita s náplní – to je pojem. Nepřeberné množství náplní, které se liší podle krajů, podle sezonní zeleniny a v neposlední řadě i podle nálady kuchaře. Dnes si představíme tradiční slanou pitu Ntomatopita (ντοματοπιτα) – pitu plněnou sýrem a čerstvými rajčaty. Taková „klasická“ moravská rajčatová pita.

Ingredience na ntomatopitu

  • Jedno balení lístkového těsta nebo filo těsta
  • 125 g balení řecké fety nebo balkánského sýra
  • 60 g Modrého sýra (Niva)
  • 2 větší rajčata
  • trocha olivového oleje
  • hrst čerstvého Oregana (nebo pár špetek sušeného)

Doba přípravy ntomatopity

  • cca 15 minut na rozválení těsta, strouhání, krájení a kladení ingrediencí na těsto. Mezitím se vám rozehřeje trouba

Doba pečení ntomatopity

  • 30-40 minut na 180 stupňů podle toho, kdy ntomatopita zezlátne

Recept je velice jednoduchý a také docela levný. Pro jednodušší přípravu používám suroviny běžně dostupné u nás na Moravě. Místo základního těsta fillo jsem zvolil klasické lístkové těsto. Plátek těsta vyválejte do tenka tak, aby pokryl celou pečící nádobu (ta moje má 25 cm v průměru). Misku vymažte olivovým olejem a vysypte polohrubou moukou. Je dobré těsto trochu propíchat. Těsto pak opět potřete trochou olivového oleje (pochopitelně používám extra panenský řecký olej).

Invalid Displayed Gallery


Nastavte troubu na 180 stupňů aby se rozehřála a nachystejte si suroviny na náplň do ntomatopity: Nastrouhejte Balkánský sýr.  Do pravé řecké pity patří sýr Feta, ale náš Balkánský ho může nahradit. Na tenko nakrájejte dvě větší rajčata.

Nedílnou součástí ntomatopity je oregano, nejlépe čerstvě utržené ze ze zahrádky. Kdo nemá, použije oregano sušené.

Plnění ntomatopity

Na těsto nasypte půlku nastrouhaného sýra, poklaďte polovinou rajčat a prosypte bylinkami.

Naklaďte na těsto postupně vrstvy sýra, rajčat, znova sýra a rajčat a každou vrstvu pokapejte olivovým olejem. Solit netřeba, sýr je dost slaný. A nešetřete oreganem. Kdo má rád pikantnější, může směs doplnit na jemno nasekanou cibulovou natí. Ba můžete přidat i něco ostřejšího pro plechvé huby! Fantazii se meze nekladou.

A jako třešinku na dort nastrouhejte na směs náplně Nivu nebo jiný Modrý sýr.

Na výsledný produkt vaší snahy položte druhý plátek lístkového těsta opět vyválený do tenoučka. Přesahující okraje spodní i vrchní vrstvy spojte dohromady a s smotejte podél okraje misky. Těsto zvrchu jemně nařízněte na porce (lépe se vám pak bude křehká pita krájet). Znovu potřete olivovým oleje a šup s tím do trouby.

Pečení ntomatopity

Po zhruba 30-40 minutách ντοματοπιτα zezlátne a to je ta pravá chvíle vaši pitu z trouby vytáhnout.  Ntomatopitu necháme pod utěrkou vychládnout. Kdo nevydrží, může ochutnat teplou, lepší je ale rajčatová pita studená, lépe také drží pohromadě.

Kdo chce trochu experimentovat, může místo horní vrstvy těsta ntomatopitu zalít bešamelem ze smetany, vejce a strouhaného sýra. 

Přeji hodně úspěchů s vašimi pokusy i s dalšími recepty v Řeckém Gurmánovi
DOBROU CHUŤ!

 

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hana M.
Hana M.
7 let před

takové recepty mám ráda – jednoduché, vyrobené z běžně dostupných ingrediencí a určitě je to i dobré. Já bych tam třeba přihodila i listový špenát :-)
Díky Laďo

TYDRA
TYDRA
Odpovědět na  Hana M.
7 let před

Nazdar Hani
přidáním špenátu by jsi ovšem z Ntomatopity šmahem Spanakopitu – recepty s pitou jsou právě báječné tím, že změnou náplně vykouzlíš i název. Letos jsem poprvé ochutnal salamipitu – ve skutečnosti to byl párek v rohlíku…teda v pitě…

Hana M.
Hana M.
Odpovědět na  TYDRA
7 let před

no vidíš jak jsem neznalá :-) Spanakopitu jsem letos kupovala v pekárně na snídani – byla úžasná – mňam.

3
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x